spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Asfaltarea Vasluiului si Bârladului, în pericol!

- Advertisement -

APA BATE ASFALTUL Proiectele de modernizare ale oraselor si municipiilor judetului Vaslui sunt în pericol de a nu fi duse la sfârsit, ceea ce ar bloca cu totul activitatea administratiilor locale. Motivul? La Aquavas, desi s-au organizat licitatii pentru noul proiect de 100 de milioane de euro, prin care ar urma sã se modernizeze retelele de apã-canal din tot judetul, nu se stie nici pânã acum ce firme vor face lucrãrile respective. S-a fãcut o licitatie, s-au înscris mai multe asocieri de firme, iar acum se analizeazã cine sunt câstigãtorii. Problema este cã deja este mijlocul lunii martie, iar unele municipalitãti, cum este cazul Vasluiului, s-ar putea trezi cã nu terminã la timp proiectul integrat de dezvoltare urbanã, pe partea de asfaltare, din cauza faptului cã nu s-au stabilit firmele care vor monta retelele de apã si canalizare.

Un lucru este clar: dacã nu se vor monta cât mai repede retelele de apã si canalizare, unele primãrii care au în derulare proiecte cu finantare europeanã s-ar putea trezi în situatia unui blocaj total. Este cazul municipiului Vaslui, unde primarul orasului riscã sã nu poatã termina PIDU, pânã la 30 decembrie 2015. Vasile Pavãl, primarul municipiului Vaslui, a anuntat la începutul anului cã orasul are o serie de investitii importante în derulare, în acest an, iar veniturile sunt estimate sã ajungã la 134 milioane lei, cu 12 milioane mai mult fatã de anul trecut. În acest buget sunt trecute si cele 29 milioane lei, bani cu care se vor continua lucrãrile de modernizare din oras, pe programul integrat de dezvoltare europeanã, fonduri de care firmele care au câstigat licitatii vor putea dispune pentru a face lucrãri de constructie sau asfaltare, dar si alte lucrãri de infrastructurã, conform proiectelor în derulare. Adevãrul este cã mega-proiectul de 100 milioane de euro este în pericol de a nu fi terminat la timp, tocmai pe segmentul reabilitãrii si modernizãrii retelelor de apã-canal. Consiliul Judetean (CJ) Vaslui si SC Aquavas SA Vaslui anunta anul trecut cã proiectul, în valoare de 468.061.082 de lei, se va derula cu sprijinul Uniunii Europene prin Fondul de Coeziune, prin Programul Operational Sectorial Mediu 2007-103. Practic, prin acest proiect, tot ceea ce înseamnã infrastructura retelelor de apã canal din cele patru orase, Vaslui, Bârlad, Husi si Negresti, va fi modernizatã, reabilitatã si extinsã, iar statiile de tratare si epurare din Vaslui, Bârlad si Husi vor fi reabilitate. Lucrãrile vor începe în aceastã primãvarã, iar sefii de la CJ rugau populatia sã dea o mânã de ajutor, acolo unde e cazul, si sã sprijine derularea acestui proiect. “Cer un sprijin activ tuturor celor implicati, începând cu primarii si terminând cu populatia. E normal ca într-o investitie, ca si în casã când îti faci curat, sã aparã mizerie. O sã mai avem noroaie, diverse piedici. Am dori sã cerem sprijinul populatiei în sensul sã fie întelegãtoare pentru cã investitia este dupã un proiect. Rugãm primarii sã-si ducã la bun sfârsit tot ceea ce au de fãcut, începând cu «cotizatia» si terminând cu punerea la dispozitie a acelor segmente de conductã, în asa fel încât constructorul, când se va apuca de treabã, sã aibã flux în permanentã”, spune conducerea CJ Vaslui, în februarie 2014. Termenul limitã de finalizare al proiectului era anuntat la data de 31 decembrie 2015. Or, la un an de la aceste declaratii, s-au început lucrãrile de modernizare si reabilitare a statiilor de tratare, urmând sã înceapã lucrãrile la statiile de epurare.

Conducerea Aquavas nu stie când se va finaliza licitatia la apã-canal

Pe proiectul de modernizare a retelelor apã-canal, cele mai mari investitii la retelele de apã si canalizare în municipii vor fi realizate la Vaslui, unde ar trebui fãcute investitii de 80 milioane lei, în jur de 20 milioane euro. La Bârlad, vor trebui investitii de 51 milioane lei, iar la Husi si Negresti sunt programate investitii la fel de importante. Problema este cã, în martie 2015, nu se stie nici acum care sunt câstigãtorii licitatiilor si nu se pot deschide fronturi de lucru. “Teoretic, în maxim 2 sãptãmâni vor fi anuntati câstigãtorii, dar este posibil sã fie descalificati toti cei care s-au înscris la licitatii. Nu stim ce va fi. Sperãm cã lucrurile vor decurge bine si vom avea câstigãtori, iar licitatiile sã nu fie contestate. Sunt nouã membri în comisia de licitatie, care vor hotãrâ cine se calificã si cine nu”, a explicat Neculai Barbu, managerul general Aquavas. La fiecare licitatie, sunt patru-sase firme care s-au înscris si care asteaptã un rãspuns de la Aquavas.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.