NEMULTUMITI…Fisa de evaluare pentru gradatiile de merit ale persoanlului didactic auxiliar este din acest an unicã. Pentru cã sunt cam opt categorii de personal didactic auxiliar (contabili, contabil sef, laboranti, bibliotecari, administrator, pedagogi, asistenti sociali, secretari), pânã acum se elabora câte o fisã pentru fiecare categorie. Unicitatea fisei de evaluare a stârnit controverse, mai multe cadre auxiliare din învãtãmânt acuzând ISJ Vaslui cã nu procedeazã corect. La rândul sãu, inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui, Narcis Aprodu, presedintele comisei pentru acordarea gradatiilor de merit, precizeazã cã fisa este complexã si are capitole separate pentru fiecare categorie, find aprobatã si de reprezentantii sindicatelor din învãtãmântul vasluian.
Personalul didactic auxiliar cu performante la locul de muncã va beneficia din acest an scolar, la fel ca si colegii lor profesori, de gradatie de merit. Ei au beneficiat de astfel de gradatii pânã în 2011, dar acest drept le-a fost retras de fostul ministru al Educatiei, pedelistul Daniel Funeriu. În aceastã categorie sunt inclusi bibliotecari, laboranti, secretari, informaticieni, corepetitori, instructori de educatie extra-scolarã, pedagogi scolari si tehnicieni. Gradatia de merit reprezintã 20% din salariul de bazã, iar odatã obtinutã este valabilã timp de cinci ani. Comisia de acordare a acestor gradatii de merit de la ISJ Vaslui, condusã de inspectorul general adjunct Narcis Aprodu, a elaborat, conform metodologiei date de ministerul Educatiei spune el, o fisã comunã de evaluare pentru personalul didactic auxiliar, stârnind nemultumirea majoritãtii acestora. Mentionãm cã în judetul Vaslui sunt 516 persoane care intrã în aceastã categorie de personal didactic auxiliar. Mai multe persoane din scolile vasluiene sunt nemultumite de faptul cã în loc de opt fise de evaluare – specifice fiecãrei categorii – s-a întocmit una singurã, complexã si foarte dificilã pentru a fi atins punctajul necesar accordãrii gradatiei de merit. La Ministerul Educatiei a ajuns o scrisoare trimisã de cei nemultumiti, care a intrat si în posesia noastrã.
Secretarele revoltate!
Iatã ce contine scrisoarea trimisã ministrului Educatiei: “Domnule ministru, vã aducem la cunostintã urmãtoarele aspecte care deranjeazã si care considerãm cã sunt o bãtaie de joc în ceea ce priveste personalul didactic auxiliar din unitãtile de învãtãmânt. Conform Graficului desfãsurãrii concursului pentru acordarea gradatiilor de merit – sesiunea 2015 în perioada 23 – 27 februarie 2015 s-au comunicat în teritoriu fisele de evaluare, de cãtre Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui. Dorim sã vã prezentãm fisa unicã de evaluare pentru acordarea gradatiei de merit 2015 pentru tot personalul didactic auxiliar, fisã listatã de pe site-ul Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui. Mentionãm cã am verificat la unsprezece inspectorate scolare judetene din tarã si am constatat cã toate au elaborat fise de evaluare pentru fiecare functie în parte, indiferent cã sunt didactice sau didactic auxiliar. Eu nu stiu cine a putut elabora asemenea fisã si nici ce a urmãrit fãcând o singurã fisã pentru toate functiile didactice auxiliare, dar cert este cã nu putem completa aberatiile pe care le-au introdus si care 80% din continut nu tin de ceea ce lucrãm noi la secretariatele unitãtii scolare si pe deasupra totalizeazã 120 puncte fãrã cele douã subcriterii care nu au punctaj ( 1/c si 2/b). Ca exemplu, o colegã este secretar sef din 1998 si a luat Gradatie de merit pânã în anul 2011, când am fost exclusi din Metodologia si criteriile privind acordarea gratiei de merit, si de fiecare datã a avut o fisã specificã functiei pe care o reprezintã, o fisa completã si corect întocmitã care sã reflecte concret munca pe care a prestat-o în cei patru sau cinci ani de activitate. Acum, cu aceastã fisã ea nu mai îndeplineste conditia nici mãcar pentru 40 de puncte! În speranta cã veti rezolva favorabil si în timp util vã multumim în numele tuturor secretarelor din învãtãmântul preuniversitar din judetul Vaslui.”, scrie în memorialul adresat ministrului Educatiei din România. Mentionãm cã gradatia de merit se accordã pentru personalul care efectueazã muncã peste ceea ce este prevãzut în fisa postului, pentru care primeste deja un salariu. Numãrul gradatiilor de merit acordate este de 16% din totalul personalului didactic, împãrtit la cinci (se acordã pe 5 ani). Calculul simplu ne aratã cã, pe judetul Vaslui, la personalul didactic auxiliar sunt 17 gradatii.
ISJ Vaslui spune cã a respectat metodologia!
Am luat legãtura cu Narcis Aprodu, inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui, presedintele comisei de acordare a gradatiilor de merit, pentru a întelege de ce judetul Vaslui este mai cu mot din toatã România si a fãcut o singurã fisã comunã de evaluare pentru vreo opt categorii de personal didactic auxiliar. Rãspunsul: “Am respectat metodologia, am fãcut aceastã fisã în comisia de paritate, având acordul sindicatului din învãtãmânt. Vã citez din metodologia si criteriile de aprobare a gradatiilor de merit pentru persoanlul didactic si personalul didactic auxiliar, care, cap. 3, la art. 7, al. 2, spune cã la persoanlul didactic auxiliar se face o singurã fisã. Noi ne-am consultat în comisia paritarã si am fãcut o fisã complexã, care depãseste 100 de puncte. O sã vedeti cã sunt capitole care se referã la contabili, la informaticieni, la secretare, etc. Fiecare poate sã-si punã punctele acolo unde le gãseste. Noi acordãm aceste gradatii doar dupã meritele care le au, în afara fisei postului, pentru care iau salarii. Eu, ca presedinte al comisiei, m-am consultat cu toti colegii mei din comisie, inclusiv cu cei din sindicat si toti au fost de acord, fãrã probleme, am conlucrat foarte bine cu ei”, ne-a spus inspectorul scolar adjunct, Narcis Aprodu. Cu alte cuvinte, s-a rezolvat, nu se poate!