Poliţia a intervenit în forţă pentru a împrăştia miile de oameni care s-au adunat, spontan, în piaţa din centrul Minsk-ului, pentru a protesta faţă de alegerile ce i-au adus lui Aleksandr Lukaşenko un al patrulea mandat. Doi lideri ai opoziţiei au fost prinşi şi bătuţi de poliţie, iar o jurnalistă AFP a fost reţinută de forţele de ordine mai multe ore. Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a spus că incidentul este inacceptabil.
Tensiune maximă duminică noapte, pe străzile Minsk-ului, după anunţarea rezultatului alegerilor prezidenţiale din Belarus. Actualul lider, Alexander Lukaşenko, a fost proclamat câştigător, iar la scurt timp, opoziţia a ieşit în stradă. Mii de protestatari au ieşit în stradă şi au fost snopiţi în bătaie de poliţie. Printre victime se află şi doi lideri ai opoziţiei.
Poliţia a intervenit în forţă pentru a împrăştia miile de oameni care s-au adunat, spontan, în piaţa din centrul Minsk-ului. Mii de oameni au protestat faţă de alegerile prezidenţiale ce i-au adus lui Aleksandr Lukaşenko un al patrulea mandat. De altfel, în mijlocul mulţimii au ajuns şi doi lideri ai opoziţiei. Ei au fost prinşi şi bătuţi de poliţie.
Unul dintre candidaţii opoziţiei la alegerile prezidenţiale, care fusese rănit în timpul unei manifestaţii şi internat, a fost luat de la spital şi dus la o secţie de poliţie, a anunţat soţia sa, citată de RIA Novosti.
Vladimir Nekliaiev, principalul contracandidat al lui Lukaşenko, a fost bătut cu bestialitate şi a fost transportat la spital, de unde a fost luat ulterior şi dus la o secţie de poliţie. Celălalt a scăpat cu răni mai uşoare. „Persoane îmbrăcate în civil au intrat în salon. Au spus că sunt ofiţeri de poliţie. L-au dus pe soţul meu din pat în maşină”, a spus Olga, soţia candidatului Vladimir Nekliaiev.
Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a spus că incidentul este inacceptabil. „Acest atac laş asupra unui candidat lipsit de apărare la Preşedinţia Belarusului este revoltător şi ruşinos”, a declarat el într-un comunicat.
De altfel, şi o jurnalistă a Agenţiei France-Presse a fost reţinută în noaptea de duminică spre luni, de forţele de ordine, la Minsk. Jurnalista AFP a declarat prin telefon că a fost reţinută de forţele de ordine şi este menţinută în detenţie de mai multe ore.
Între timp, actualul preşedinte se pregăteşte să-şi preia cel de-al patrulea mandat, câştigat, potrivit sondajelor de la ieşirea de la urne, cu cel puţin 79% din voturi. Conform Comisiei, rata participării a fost de 90,66 la sută. Aproximativ şapte milioane de alegători erau chemaţi să aleagă între cei zece candidaţi înscrişi în aceste alegeri, un număr record.
Ales în 1994, în primele alegeri prezidenţiale din Belarusul independent, singurele recunoscute ca democratice de Occident, Lukaşenko a fost reales în 2001 şi 2006, la finalul unor scrutinuri marcate de iregularităţi şi reprimarea opozanţilor.
Numeroşi analişti politici susţin că scrutinul prezidenţial din Belarus este o farsă, menită să păstreze aparenţele unei democraţii. De altfel, observatorii străini nu au etichetat niciodată alegerile din fosta republică sovietică drept corecte. Ultimul dictator din Europa, aşa cum l-a descris George W. Bush pe Lukaşenko, este la putere de 16 ani.
Direct interesată, Uniunea Europeană urmăreşte îndeaproape evoluţiile din fosta republică sovietică pentru a vedea cât de mult îşi poate apropia această ţară cu 10 miloane de locuitori aflată pe flancul său estic, în condiţiile în care Lukaşenko, mult timp un fidel al Moscovei, a intrat în ultima vreme în conflict cu Rusia.
Liderul belarus critică uneori Uniunea Europeană, pe care a acuzat-o, la sfârşitul lui noiembrie, că pune ţara sa „neîncetat sub presiune”, alteori Rusia, aliatul tradiţional şi furnizoul de hidrocarburi, căreia i-a reproşat că i-ar finanţa pe opozanţii săi.
realitatea.net