TERMEN…Dosarul privind comiterea infractiunii de conflict de interese de cãtre primarul Constantin Constantinescu a sosit pe 23 februarie la Judecãtoria Bârlad, pentru validarea acordului de recunoastere a vinovãtiei. Termenul de judecatã care apare pe portalul Judecãtoriei Bârlad în dosarul 955/189/2015, este 21 aprilie, când judecãtorul de la Completul 2 arestati coruptie va decide dacã valideazã sau nu acordul de vinovãtie încheiat de primarul Bârladul cu procurorii ieseni, care au propus ca pedeapsã, pentru inculpatul Titi, un an de închisoare cu suspendare. Între timp, este asteptatã sedinta CLM Bârlad, de mâine, 26 februarie, în care Titi a anuntat public cã va informa CLM Bârlad despre faptul dacã îsi va da sau nu demisia. Singurul lucru cert este faptul cã Titi va pleca: fie prin demisie, fie prin suspendare, si în niciun caz din motive de sãnãtate, ci din motive de încãlcare a legii, lucru semnalat de noi de foarte mult timp!
Zilele primarului Constantin Constantinescu, zis “Titi” în institutia unde timp de zece ani si jumãtate a “pãstorit” peste bârlãdeni si afacerile sale au înflorit, se apropie cu pasi mari de sfârsit. Asa cum am precizat în cotidianul nostru, la Judecãtoria Bârlad a ajuns, pe 23 februarie, dosarul privind acordul de recunoastere a vinovãtiei, încheiat cu procurorii Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi pe 12 februarie. Titi a fost în atentia procurorilor ieseni dupã ce în urma cercetãrilor efectuate de cãtre DNA – Serviciul Teritorial Iasi în 2012-2013, acesta a fost depistat cã a comis infractiunea de conflict de interese în favoarea unor firme bârlãdene (Urbanproiect si Transmir), cu care primarul prin firma lui, Constructii Consult, avusese relatii economice înainte de semnarea unor contracte de lucrãri. Cum DNA nu poate cerceta aceastã infractiune, a disjuns dosarul anul trecut în februarie la Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Iasi. Procurorii ieseni au precizat cã, prin semnarea contractelor, edilul Constantinescu avea foloase materiale: “Inculpatul a efectuat acte prin care se produce un folos material pentru cele douã societãti comerciale cu care s-a aflat anterior în relatii comerciale si din partea cãrora a beneficiat de foloase materiale, prin intermediul SC Constructii Consult SRL, societate la care a fost asociat si administrator din data de 25.06.1991 (data înscrierii societãtii în RC) pânã la data de 05.08.2004 si ulterior doar asociat unic si apoi majoritar pânã la cesionarea pãrtilor sociale cãtre concubina sa, numita Negru Cristina”, precizeazã acestia în comunicatul trimis presei acum câteva zile.
Va demisiona Titi?
ASTEPTARE…În afarã de asteptarea judecãtii, pe 21 aprilie, când judecãtorul va decide dacã acceptã pedeapsa propusã si “negociatã” de Titi cu procurorii si anume un an de închisoare cu suspendare, Titi mai trebuie sã se prezinte mâine în fata CLM Bârlad, la sedinta ordinarã, unde va anunta ce decizie a luat: va demisiona sau nu din functie. Asa a precizat public, în cadrul ultimei sale conferinte de presã, de pe 16 februarie, când a anuntat cã din cauzã de boalã, sfãtuit de medici pentru cã are inima bolnavã, va demisiona. Cert este cã demisia lui nu are nicio legãturã cu boala ci are legãturã cu faptul cã si-a recunoscut vinovãtia si, fiind condamnat, chiar si cu suspendare, el urmeazã sã fie demis din functie. Asa cã s-ar putea sã aleagã mai bine o demisie de onoare decât o suspendare din functie pe motive infractionale. Rãmâne de vãzut.
Ce va decide judecãtorul?
Prin acordul de recunoastere a vinovãtiei, Titi nu poate fi achitat de judecãtorii bârlãdeni. Conform noului Cod de procedurã penalã, semnarea acordului înseamnã recunoastere clarã a vinovãtiei referitor la faptele comise si nu existã cale de întoarcere, prin care Titi sã se mai fofileze, cum cã ar fi nevinovat. Astfel, judecãtorul poate sã îi dea o pedeapsã mai usoarã decât un an de închisoare cu suspendare propusã de procurori dar în niciun caz achitarea, sau sã nu valideze acordul si sã trimitã dosarul înapoi la Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Iasi pentru reluarea cercetãrilor. În niciun caz nu va putea da o pedeapsã mai mare decât cea propusã de procuror în dosarul lui Titi. Iar termenul dat – 21 aprilie – prin care dosarul a fost deja introdus în sistemul judiciar, a fost dat de calculator, prin programul care stabileste aleatoriu la ce complet de judecatã este trimis dosarul. Interesant este faptul cã judecãtorul va asculta atât inculpatul, procurorul, avocatul inculpatului si partea vãtãmatã, adicã partea civilã de fapta inculpatului Titi. Care parte decocamdatã nu este parte în dosar! “Conform art. 484 alin. 2 din C. proc. pen., instanța se pronuntã asupra acordului de recunoastere a vinovãției prin sentintã, în urma unei proceduri necontradictorii, în sedințã publicã, dupã ascultarea procurorului, a inculpatului si avocatului acestuia precum si a pãrții civile, dacã este prezentã”.