spot_img
spot_img
7.3 C
Vaslui
10-ian.-2025

Este „greva fiscală” a mamelor o soluţie de penalizare a guvernului?

- Advertisement -

Nemulţumite de faptul că executivul le-a luat posibilitatea de a sta acasă cu copilul doi ani, cu o indemnizaţie de până la 3.400 de lei, multe dintre mame susţin că sunt decise să „penalizeze usturător” bugetul statului, printr-o grevă altfel decât cele cu care ne-au obişnuit liderii sindicali, o „grevă fiscală”: nu vor să mai plătească contribuţiile şi impozitele către stat, renunţând la contractele de muncă.

O altă variantă pe care susţin că o iau în considerare este de a rămâne angajate strict pe salariul minim pe economie în contractul de muncă. Ambele variante urmează să fie discutate cu patronii lor atunci când se vor întoarce la locul de muncă. Asta pentru că mamele se declară convinse că dacă tot scot bani din buzunar pentru sănătate şi nici nu mai pot sta acasă doi ani cu bani mai mulţi, în ciuda contribuţiilor consistente de-a lungul anilor, nu mai văd rostul acestor biruri.

„Multe dintre mamele afectate de modificarea din 2011, majoritatea din mediul privat, au anunţat că vor iniţia o grevă fiscală pentru a penaliza guvernul„, a declarat Ana Măiţă, preşedinte Mame pentru Mame, una dintre asociaţiile care luptă acum pentru drepturile viitorilor părinţi ce vor fi afectaţi de noua lege.

Măiţă, care beneficiază acum de 600 de lei lunar pentru a-şi creşte al doilea copil, susţine că multe dintre mame au vorbit deja cu angajatorii lor pentru a pune la bătaie un plan de „penalizare” a executivului, din care ambele părţi ar avea de câştigat, susţin ele: patronii plătesc mai puţine taxe la stat, iar angajaţii rămân cu un salariu net mai mare.

„Împreună cu angajatorii, îşi vor plăti asigurări private de sănătate şi de pensie, ca să nu mai aibă nevoie de serviciile statului. Nu beneficiază de nimic, aşa că nu vor să mai cotizeze la buget. În plus, îşi vor face şi un cont bancar sau la CEC, unde vor economisi pentru copii, în aşa fel încât să aibă bani să stea liniştite doi ani acasă cu ei”, explică Măiţă.

Contractul de muncă protejează angajatul

Însă, liderii sindicali au susţinut în nenumărate rânduri că un contract de muncă oferă totuşi protecţie angajatului, în sensul celei oferite de prevederile din Codul Muncii şi contractul colectiv de muncă la nivel naţional: nu poate fi concediat la fel de uşor, angajatorul fiind obligat să motiveze temeinic decizia, beneficiază de dreptul la preaviz în caz de concediere, la zile libere şi concediu plătit. În esenţă, un acord scris între cele două părţi reprezintă o bază pentru tragerea la răspundere a patronilor în caz de încălcare a drepturilor salariaţilor.

Preşedintele „Mame pentru Mame” spune că acum au de partea lor şi o decizie din această săptămână a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care le-a dat dreptate în ideea că noua lege nu ar trebui să se aplice celor care vor deveni părinţi după 1 ianuarie 2011, adică femeilor care sunt acum însărcinate, ci persoanelor care vor concepe copii după 1 ianuarie 2011.

„Noi am spus de la bun început că noile prevederi ar trebui să se aplice la cel puţin nouă luni de la intrarea lor în vigoare, ca părinţii să poate lua decizia de a face un copil în cunoştinţă de cauză. Avem această decizie de partea noastră, pe care o vom folosi în instanţă. Am găsit deja o casă de avocatură care ne va reprezenta pro bono în procesele colective împotriva guvernului, numai la noi sunt în jur de 150 de mame înscrise, şi o să cerem ca noua lege să se aplice cel mai devreme de la 1 octombrie 2011, având în vedere că există copii care se nasc şi mai târziu de nouă luni”, a explicat pentru EVZ Măiţă.

Guvernul a decis săptămâna trecută că cei care vor deveni părinţi după 1 ianuarie 2011 vor trebui să opteze, de la început, între două variante. Fie un concediu de creştere a copilului de un an, cu indemnizaţie lunară de maximum 3.400 de lei şi un stimulent de 500 de lei pe lună, până face copilul doi ani, dacă se întorc mai devreme la muncă, fie să stea acasă doi ani, ca până acum, însă cu o indemnizaţie maximă de 1.200 de lei şi fără să primească stimulentul dacă revin în acest timp la serviciu.

Credeţi că este o soluţie „greva fiscală” a mamelor în aceste condiţii?

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.