DESTIN…Cumpãna doctorului care a salvat sute de vieti la Husi
Soc la Husi… Senatorul Nelu Tãtaru, unul din cei mai buni medici chirurgi ai zonei, a vãzut moartea cu ochii, dupã ce, în locuinta sa, centrala termicã a suferit o defectiune, iar în interior au scãpat gaze ucigase. Nelu Tãtaru, iesit în holul locuintei, pentru a vorbi la telefon, s-a prãbusit din cauza gazelor prezente în aer, însã interlocutoarea, o asistentã medicalã de la spitalul Husi, având o prezentã de spirit excelentã, si-a dat seama cã ceva nu este în regulã, alertându-i imediat pe cei din jur. Aceasta a auzit zgomotul fãcut de faptul cã medicul a cãzut, scãpând din mânã telefonul, care s-a izbit de pardosealã. Din fericire, totul s-a terminat cu bine, colegii din spitalul Husi ajungând la timp la locuinta medicului. “Pentru cã el a salvat mii de oameni, cu sigurantã un înger pãzitor l-a salvat acum pe el”, a spus Lucia Rotaru, directorul spitalului husean.
Totul s-a petrecut martea trecutã, pe 13 ianuarie. Prima persoanã, din casa doctorului, care s-a simtit rãu a fost menajera care a stat mai mult timp expusã la gazele toxice. Nelu Tãtaru, când a ajuns acasã, vãzându-i starea proastã, a trimis-o la spital. Poate acesta a fost amãnuntul care ulterior s-a dovedit salvator. Între timp, toti cei prezeti în casã au început sã aibã aceleasi simptome ca ale femeii. Atunci, acesta s-a alertat, crezând cã e vorba de o toxiinfectie alimentarã. Gazul ucigas a început sã actioneze si asupra doctorului. Totusi a avut puterea sã sune la spital si sã se intereseze de starea menajerei; o meteahnã de-a doctorului care nu are liniste pânã nu-si stie pacientii în sigurantã. De data aceasta, grija exageratã fatã de altii i-a fost rãsplãtitã. Acel telefon avea sã-i salveze viata lui, cât si a celor din casã. Asistenta medicalã, Geta Nicolau, vorbind cu doctorul la telefon, si-a dat prima seama cã ceva nu este în regulã. Din cauza gazelor scãpate de centrala termicã, medicul s-a prãbusit, iar întreruperea bruscã a convorbirii, dar si sunetul provocat de telefonul cãzut pe pardosealã, a alertat-o pe asistentã, care, spre meritul ei, a reactionat prompt, alertându-si colegii. De aici a început o agitatie generalã, colegi din cadrul spitalului municipal “Dimitrie Castroian” deplasându-se imediat la locuinta medicului. “O echipã a mers la domnul doctor imediat si stim cã s-a solicitat chiar si Ambulanta prin 112. Aici, la Camera de Gardã, era medicul Carmen Piseru, un urgentist de exceptie de la Vaslui, pregãtitã sã preia cazul, însã, în cele din urmã, s-a rezolvat totul acasã la domnul doctor, cu îngrijirile necesare” au spus cei care stiau despre eveniment. Nelu Tãtaru a fost constient tot timpul. Echipa de la spital care a plecat spre locuinta sa a crezut initial cã acesta a fãcut un infarct. Ajunsi acolo si când au vãzut cã e vorba de altceva s-au precipitat. Calm, doctorul le-a prezentat situatia si simptomatica si le-a dat schema de tratament . Se mergea tot pe ideea unei toxiinfectii alimentare. Doctorul atent la detalii a constat cã si personalul medical venit începuse sã se moleseascã si si-a dat seama cã e vorba de altceva, de o intoxicare cu monoxid de carbon. A avut puterea sã se ridice, s-a dus la centralã, a închis gazul si a deschis toate geamurile, spre disperarea asistentului care i-a pus perfuzia. “Din câte stim, s-a depistat la timp faptul cã sursa stãrii de rãu era reprezentatã de gazele nocive, scãpate din centrala termicã. Însusi domnul doctor, revenindu-si, si-a dat seama cã, de fapt, nu este vorba de nicio altã afectiune cu simptome asemãnãtoare, starea de rãu provenind de la gazele scãpate în încãpere, a închis centrala si a deschis ferestrele. S-a aerisit spatiul si nu a mai fost nevoie de aducerea domnului doctor la spital”, a declarat unul din asistentii prezenti acolo.
Cauza: defectiune la centralã sau la alimentarea cu gaze
Dupã ce Nelu Tãtaru s-a stabilizat a chemat specialistii sã vadã de unde a apãrut monoxidul de carbon, gaz care avea sã-i fie fatal. Nimeni nu i-a dat o explicatie logicã. Ba au dat vina cã presiunea gazului a fost prea mare si centralei i s-au defectat sistemele de sigurantã, nearzând în totalitate. Ba cã centrala a cedat. De mentionat cã sistemul de încãlzire nu avea nici o improvizatie, era executat de o firmã specializatã si avea toate verificãrile la zi. Cauza va fi stabilitã dupã o expertizã atentã. Cert este cã doctorul si-a schimbat toti senzorii de la centralã si si-a comandat un dispozitiv special pentru detectarea monoxidului de carbon din locuintã.
“Nu orice medic poate sta într-o operatie chiar si 8 ore, sã o facã perfect si apoi sã fie capabil sã o ia de la capãt”!
“Pentru cã el a salvat mii de oameni, cu sigurantã un înger pãzitor l-a salvat acum pe el”, asa au spus colegii din cadrul spitalului municipal Husi, la aflarea celor petrecute. Medicul Nelu Tãtaru este unul din cei mai buni chirurgi pe care i-a avut unitatea medicalã huseanã, vocatia sa pentru aceastã profesie extrem de grea, fiind, de altfel, recunoscutã de oameni importanti ai sistemului sanitar. În vârstã de 43 de ani, a absolvit Facultatea de Medicinã din cadrul UMF Iasi, în 1998. A urmat o serie de specializãri în “Chirurgie generalã” (UMF Iasi, 2006), în “Managementul Institutiilor Publice (UMF Iasi, 2004), a absolvit si Scoala Nationalã de Sãnãtate Publicã si Management Sanitar (2007). În 2009 a efectuat o specializare în endoscopie digestivã. În 2011 absolvã cu succes Scoala Doctoralã din cadrul UMF Iasi, devenind Doctor în Medicinã. Si-a început cariera la SJU Vaslui, ca medic stagiar (1998 – 2000), medic rezident la Spitalul Clinic de Urgentã Iasi (2000 – 2006). Din 2006 a venit la Spitalul Husi, ca medic chirurg, fiind director medical din 2007 pânã în 2009, când, pentru câteva luni, a ocupat functia de manager al institutiei. În 2012 a candidat pentru functia de senator, din partea PNL, obtinând din partea electoratului, cu un procent foarte mare, un mandat (2012 – 2016) în legislativul tãrii. Chiar si asa, Nelu Tãtaru a continuat sã fie doctor pentru sute de oameni, activând, în continuare, în cadrul spitalului Husi, în zilele în care nu se aflã la Bucuresti. Despre calitãtile sale de medic, s-au exprimat multi, întotdeauna favorabil. Poate cele mai interesante aprecieri au venit chiar de la cea cu care, e de notorietate, doctorul Tãtaru are adesea divergente de opinii, managerul Lucia Rotaru Ciupilan. Cu toate acestea, recent, managerul Rotaru Ciupilan, în cadrul unei conferinte de presã, a spus: “Chiar dacã noi avem disputele noastre, profesional, nu ai ce îi reprosa doctorului Tãtaru. Personal, i-am apreciat mereu capacitatea extraordinarã de muncã. Nu orice medic poate sta într-o operatie chiar si 8 ore, sã o facã perfect si apoi sã fie capabil sã o ia de la capãt, ca si când ar fi proaspãt odihnit. Dacã e orgolios, asta este, dar, profesional, e de apreciat”, a spus managerul Lucia Rotaru Ciupilan, dând astfel dovadã de un fair-play care o onoreazã.