spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cardurile de sãnãtate creeazã disensiuni la Vaslui (facsimil)

- Advertisement -

“Problema în România este cã bolnavii sunt tratati de un sistem, la rândul sãu, bolnav.

DILEMÃ Au mai rãmas douã sãptãmâni pânã când utilizarea cardurilor nationale de asigurãri sociale de sãnãtate va fi obligatorie iar judetul Vaslui pare departe de a fi pregãtit pentru acest moment. Desi majoritatea asiguratilor au primit acest card, multi dintre ei nu stiu la ce va folosi. “Stim doar cã, odatã cu implementarea acestui sistem, ne vom alinia si noi la standardele europene” ne-a declarat ieri o femeie pensionarã. Cu toate cã, la nivel national, judetul Vaslui stã bine în ceea ce priveste procentul de distribuire a cardurilor, 13 000 de vasluieni au intrat în a doua etapã a repartizãrii, acestia fiind nevoiti sã batã drumul la Casa de Asigurãri de Sãnãtate pentru a intra în posesia cardului. Medicii de familie par cã nu se grãbesc deloc pentru achizitionarea cititoarelor de carduri. Cu 15 zile înaintea termenului limitã, din totalul de 180 de medici de familie din judet, doar 15 au activat si pot folosi aceste cititoare. Un numãr extrem de mic, având în vedere cã fãrã aceste cititoare, cardurile nu pot fi folosite. În tot acest timp, întrebãrile populatiei referitoare la aceste carduri sunt din ce în ce mai multe.

Conform Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate, serviciile medicale vor fi validate si decontate doar în baza cardului national de sãnãtate, care reprezintã codul de acces pentru toate sistemele informatice ale institutiei si contine datele de identificare ale fiecãrui asigurat. Practic, cardul va deveni instrumentul de confirmare a prestãrii tuturor serviciilor din sistemul Platformei Informatice a Asigurãrilor de Sãnãtate (PIAS). Astfel, fiecare persoanã care se prezintã la medic va trebui sã aibã asupra sa cardul de sãnãtate.

13 000 de carduri s-au întors la CAS Vaslui

În ceea ce priveste procentul de distribuire a cardurilor de sãnãtate, judetul Vaslui ocupã un loc onorant la nivel national, peste 94% dintre carduri ajungând deja în posesia asiguratilor. Asta înseamnã cã, din totalul celor 227 000 de carduri, aproximativ 13 000 au fost returnate pentru a fi repartizate în a doua etapã. Initial, s-a stabilit cã persoanele care nu au primit cardul acasã trebuie sã meargã la medicul de familie pentru a intra în posesia acestui document. Refuzul medicilor de a repartiza aceste carduri i-a fortat pe angajatii Casei Judetene de Asigurãri de Sãnãtate sã-si asume acest rol.

“Nu mi se pare normal refuzul lor”

Presedintele CJAS Vaslui, Simona Polak, nu este de acord cu refuzul medicilor de a repartiza cardurile. “Este un subiect extraordinar de sensibil având în vedere cã se apropie data de 1 februarie si nu toate cardurile au ajuns la asigurati, dupã cum sunt si persoane care, din varii motive, nu au carduri tipãrite. La CJAS Vaslui au fost returnate un numãr de aproximativ 13 000 de carduri, pe care noi vom face efortul de a le repartiza asiguratilor din cauzã, cã medicii de familie refuzã sã le preia. Mie nu mi se pare cã ar fi fost un efort extraordinar de mare având în vedere cã la 180 de medici de familie, dacã facem o medie, rezultã aproximativ 70 de carduri pe medic. Nu ne putem pune niciodatã în locul celuilalt, dar nici nu cred cã este firesc, ca pe o astfel de vreme, o persoanã sã vinã de la Tutova sau de la Vinderei pânã la Casa de Sãnãtate sã-si ridice cardul, dupã care sã se ducã cu el la medicul de familie din localitãtile respective. Noi vom face tot ce ne stã în putintã ca aceste carduri sã ajungã la populatie, dar as vrea sã vedem si noi câte cititoare de carduri vor fi la începutul lunii februarie, pentru cã din cei 180 de medici de familie nici mãcar jumãtate nu-si achizitionaserã aceste cititoare pânã ieri. S-ar putea ca noi sã fi fãcut eforturi sã distribuim aceste carduri, asiguratii sã fi fãcut eforturi sã vinã pe vremea asta sã-si ridice respectivele documente si ar fi extraordinar sã te trezesti cã mergi la medicul de familie care nu va avea cititor de card. Departe de mine gândul sã învinuiesc pe cineva, dar cred cã fiecare dintre noi trebuie sã ne facem treaba în dreptul lui.”

Doar 8% din medicii de familie vasluieni si-au activat cititoare de carduri

Au mai rãmas douã sãptãmâni pânã când cardurile de sãnãtate vor deveni obligatorii iar la Vaslui, din totalul de 180 de medici de familie doar 15 si-au activat cititoarele de carduri si le pot folosi. 40 au cititoare dar nu le-au activat. Interesant este faptul cã 8 medici nici mãcar nu s-au ostenit sã dea comanda pentru un astfel de dispozitiv. Costul unui cititor de carduri variazã între 60 si 300 de lei. “Noi am afisat în luna august, pe site-ul Casei, tipurile de cititoare compatibile, pentru ca medicii sã aibã suficient timp pentru a studia ofertele. În luna noiembrie, la întâlnirea pe care am avut-o, am avut neplãcuta surprizã sã constat cã ei abia atunci analizau ofertele. Marea problemã e cã o sã vinã vremea când, din cauza lipsei acestor cititoare, ei nu vor mai putea sã dea consultatii pacientilor, prin urmare nici nu vor mai putea raporta.

Medicii se plâng cã nu au nici timp, nici bani pentru repartizarea cardurilor. Oare?

“Noi avem contract cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate pentru prestãri de servicii medicale, nu de postasi. Pentru a repartiza eu cardurile de sãnãtate îmi trebuie un serviciu informatic, un personal mai numeros, specializat în astfel de probleme si care trebuie plãtit. În plus, ne-ar lua mult timp. Noi si asa suferim la acest capitol. Sãptãmâna viitoare avem sedintã, cu sigurantã vom discuta si despre aceastã problemã.” ne-a declarat un medic de familie.

Pentru a vã face o idee asupra sumelor pe care un medic de familie le încaseazã lunar, vã prezentãm mai jos lista facturilor tuturor medicilor de familie din judet pentru luna noiembrie, anul trecut.

“Ne aliniem si noi la standardele europene”

“Am primit cardul, dar nu stiu ce utilizare are. Cred cã e ceva de genul carnetului de asigurat. Introduc tot felul de prostii, dar de problemele adevãrate nu se ocupã nimeni. Am ajuns sã mergem la medic cu o grãmadã de hârtogãraie. Omul uitã si de boli când trebuie sã adune tot ce are de dus doar pentru a fi consultat.” ne-a declarat un bãrbat pensionar. Un altul este ceva mai pozitiv când aude de cardul electronic. “Cardul de sãnãtate este folosit în multe tãri occidentale. Eu cred cã este un pas înainte, însã va mai dura pânã când sistemul va funcționa. Problema la noi, la români, este cã bolnavii sunt tratati de un sistem la rândul sãu bolnav. Atât timp cât sistemul nu se însãnãtoseste, sperantele noastre rãmân infime.”

Noiembrie_2014_MF

.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.