INDIFERENTÃ De mai bine de patru ani, cadrele didactice, personalul didactic auxiliar si cel nedidactic asteaptã ca Ministerul Educatiei Nationale (MEN) sã elaboreze Regulamentul cu privire la acordarea sporurilor la salariile de bazã, sporuri care s-au dat pânã în decembrie 2009. Din ianuarie 2010, acestea au fost anulate si doar o parte din angajatii din sistemul de învãtãmânt au mai beneficiat, pentru o perioadã, de ele.
Nemultumiti de aceastã situatie s-au declarat mai ales bibliotecarii scolari, cei care, desi lucreazã într-un spatiu în care legea este fãcutã praf, nu mai primesc sporul de 15%, spre deosebire de angajatii bibliotecilor publice. Mai mult, ei sustin cã acesta este absolut necesar, din moment ce salariile lasã de dorit, cu toate cã sunt “oamenii buni la toate” din unitãtile de învãtãmânt. Înainte de ianuarie 2010, se aplica Legea nr. 334/2002, art.51 alin.3 care prevedea cã “personalul din biblioteci, care lucreazã în depozite de carte, colectii care includ bunuri ce fac parte din patrimoniul cultural national mobil, laboratoare de restaurare si conservare a cãrtii sau cei care asigurã servicii de împrumut la domiciliu sau în spitale, aziluri de bãtrâni si orfelinate, beneficiazã pentru conditii periculoase sau vãtãmãtoare de un spor de 15% din salariul de bazã”. Dupã aceastã datã, în judetul Vaslui, ca si în restul tãrii, au mai primit banii, pentru o perioadã, doar o categorie: bibliotecarii care au beneficiat de spor si înainte de decembrie 2009 si care au continuat sã aibã aceleasi conditii la locul de muncã. De asemenea, o altã obligatie a fost existenta unui buletin de expertizã de la Directia de Sãnãtate Publicã. În 2013, Ministerul Educatiei a trimis cãtre Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui o notã pentru sistarea sporului si în cazul lor, redobândirea celor 15% fiind posibilã prin actionarea în instantã. Nu acelasi lucru poate fi spus despre bibliotecarii angajati începând cu ianuarie 2010 sau despre cei cãrora angajatorul nu le-a recunoscut niciodatã acest drept. Ei trebuie sã astepte, în continuare, ca Ministerul sã elaboreze Regulamentul.
Bibliotecarii scolari sunt discriminati
Cei care îi introduc pe elevi în universul cãrtilor considerã cã sunt dezavantajati, chiar discriminati, din moment ce bibliotecarii publici se bucurã de mai multe tipuri de sporuri, cu toate cã fac acelasi tip de muncã. Reprezentantii bibliotecarilor vasluieni vorbesc la superlativ despre aceastã profesie. “Eu fiind profesor de matematicã, am iubit aceastã meserie initial din perspectiva simplului utilizator. Cu toate cã puteam sã gãsesc oriunde o catedrã de matematicã, am ales sã intru în acest univers al cãrtilor, desi am fost încã din primul moment informatã cã salariul va fi unul mic. Am ales sã fac ceea ce îmi place si astãzi, chiar dacã am iesit la pensie, nu mã pot rupe de aceastã lume, merg în continuare la toate activitãtile sustinute de bibliotecari.”, a declarat Valentina Lupu, presedintele Agentiei Bibliotecarilor Români, filiala Vaslui. Sustinerea fatã de bibliotecarii scolari si-o aratã si Gelu Voicu Bichinet, directorul Bibliotecii Judetene “Nicolae Milescu Spãtarul” Vaslui. “Considerând biblioteca o anexã nefolositoare a scolii facem un grav deserviciu învãtãmântului si contribuim în mod fatal la închiderea unor porti prin care copiii ar trebui sã pãseascã în lumea minunatã a cãrtilor. Umilul bibliotecar scolar, cu cei 700-800 de lei pe lunã si cu bani din ce în ce mai putini pentru achizitia de carte este trecut în mod voit într-un plan secund derizoriu”, a declarat Gelu Bichinet.
Sindicatul dã din umeri
Sorin Tiplea, liderul FSLI Vaslui, sustine cã Sindicatul cere de ani de zile elaborarea Regulamentului, singurul lucru pe care îl poate face în acest sens. “Problema sporurilor nu este legatã doar de bibliotecari, ci de întreg personalul didactic si nedidactic, însã pânã la elaborarea Regulamentului de cãtre Ministerul Educatiei nu poate fi rezolvatã. În judetul Vaslui, bibliotecarii de la scolile din Bârlad au primit sporul de 15% pânã în anul 2013, când a fost sistat de Inspectoratul Scolar, la cererea Ministerului. În momentul de fatã existã un dosar pe rol prin care solicitãm ca ei sã primeascã acesti bani”, a declarat Sorin Tiplea.