spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Salariul lui PS Corneliu, mai mare decât al lui Bãsescu!

- Advertisement -

RÃSPLÃTIT În timp ce presedintele statului ia în jur de 8.000 de lei lunar, Episcopul Husilor ar avea un salariu de 10.000 de lei, cu 20% mai mare! Spun asta preotii din cercul de apropiati ai episcopului, care rãmân uluiti de modul în care seful preotilor din judet si-a construit veniturile salariale. Asta, în conditiile în care, la vârful Bisericii Ortodoxe Române, episcopul Corneliu se plânge mereu cã are o eparhie sãracã, în cel mai sãrac al României; un judet în care episcopul încaseazã sume de ordinul miilor de euro la sfintiri, de la amãrâti de preoti care stiu cã, dacã nu plãtesc, riscã sã ajungã pe drumuri, la cea mai micã gresealã. “Din cercul de prieteni al unui protopop, am aflat cã preotul de la Copãceana, care a fost transferat la Fãlciu, a oferit episcopului, prin protopop, suma de 10.000 de euri, iar protopopul, drept recunostintã cã a fost avansat paroh si protopop la Husi, i-a oferit episcopului drept cadou un rând de vesminte arhieresti, care au costat 8.000 de lei, bani pe care Ioan Petru i-a decontat din fondurile Protopopiatului Husi. Mi se pare ilegal ca un cadou personal sã fie decontat de la institutie, iar bunul respectiv sã nu fie înregistrat în contabilitatea ei”, spune unul dintre preoti, la adãpostul anonimatului. Ceea ce înseamnã cã un rând de vesminte purtat de episcop, care a costat în jur de 2.000 de euro, nu apare înregistrat drept cheltuialã nicãieri.

Preotii din judet au decis sã rupã tãcerea. Tot mai multi slujitori ai Domnului vorbesc de fondurile nelimitate de care dispune episcopul Husilor, ca si de veniturile sale foarte mari, cu mult mai mari decât salariul presedintelui României. Iatã ce spune un preot, sãtul de umilintele la care a fost supus: “Un prieten de la Somaj mi-a arãtat pe site cum în declaratia de la somaj, cu angajatii Episcopiei Husilor, în dreptul episcopului Corneliu Onilã, ca salariu, apare suma brutã de 10.000 lei (100 milioane lei vechi), la care plãteste Episcopia cota de somaj. Presedintele Bãsescu a declarat odatã, la o televiziune centralã, cã are salariul de 8.000 lei, la fel ca Patriarhul. Cum este posibil ca episcopul Corneliu, de la Husi, într-o episcopie asa de sãracã, cum spune el, sã-si poatã face salariu de 10.000 lei? Când Boc ne-a redus salariile cu 25%, lui i-a convenit, dar nouã nu, pentru cã majoritatea aveam salarii de doar 1.000 de lei. De când a venit în Episcopia Husilor, din Germania, nu mai conteneste sã-i facã pe români, public si în particular, <<betivi, lenesi si hoti>>, iar preotii de la parohii sunt niste hoti, care nu fac nimic decât furã”.

Majoritatea preotilor din judetul Vaslui spun cã s-au sãturat de presiunile la care au fost supusi de episcop si de taxele care se percep la tot felul de evenimente la care PS Corneliu este invitat. “A venit la o sfintire de bisericã. Ne-a pus în fatã o listã de mâncãruri pe care trebuie sã i le asigurãm, nici nu auzisem de ceea ce cerea episcopul. Am rãmas uimiti”, spune un locuitor din judet, la adãpostul anonimatului. Se vorbeste de mese speciale, la tot felul de evenimente, “stropite” cu vinuri scumpe sau sampanii de 100 sau 200 de euro sticla, pentru cã, deh!, “obrazul subtire cu cheltuialã se tine”. Nu la fel se întâmpla pe timpul regretatului episcop Ioachim, care mânca ceea ce exista pe masã si dãruia, din putinul sãu, si celor mai nevoiasi. “Din culise am aflat cã fostul protopop Ioan Petru ducea lunar episcopului Corneliu, ca taxã de protectie sau ceva de genul acesta, o sumã de bani ce rãmânea de la salariile preotilor, ce le vira statul prin Protopopiatul Fãlciu, dupã ce erau retinute impozitul, CAS-urile si alte dãri, pentru a-si mentine functia de protopop, stiindu-se cu musca pe cãciulã, pentru cã era recãsãtorit. Preotul Ioan Petru merita el sã fie caterisit pentru furt, înselãciune, minciunã, preacurvie, probabil cã îl santajeazã pe episcop cu banii de la Antimise, fiindcã el pãstreazã tabelul cu sumele adunate de la parohiile din Protopopiatul Fãlciu, fãrã chitante, plus plocoanele pe care le ducea. Noi, dacã ne-am cerut drepturile si am încercat sã aflãm adevãrul, am fost caterisiti pe nedrept. Onorariul pretins cu anticipatie, între 2.000 si 5.000 de euro, pentru sfintirea de biserici, este doar o mascã pentru primirea spãgilor în vederea aprobãrii transferurilor într-o parohie mai bunã”, explicã unul dintre preotii caterisiti în urma unor decizii contradictorii ale Bisericii Ortodoxe Române. De altfel, într-o scrisoare deschisã adresatã Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, locuitorii din parohia Sãrãteni arãtau cã tot ceea ce se petrece cu parohul lor, exclus de-a dreptul din Bisericã, este un abuz al episcopului Corneliu. “Caterisirea pãrintelui paroh Turcanu Dumitru o considerãm o mãsurã rece, crudã si nedreaptã, fãrã un temei legal, just, curat si sãnãtos. Suntem oameni simpli de la tarã si ne dãm seama cã ceea ce se întâmplã cu pãrintele nostru nu este curat, nu este drept, nu are un suport solid, deoarece totul a izbucnit din momentul în care si-a cerut un simplu drept pentru a-si câstiga cinstit si legal existenta. Este vorba de salariul integral pentru care trebuie semnat un document legal ce se numeste stat de platã si acesta nu existã. Ca un paradox dupã aceste nedrepte si ciudate nelegiuiri este pedepsit cel pãgubit si se pune în cârcã mai multe acuzatii lipsite de adevãr care nu au relevantã”, au spus localnicii.

Iatã unde sunt miliardele de lei încasate pe Antimise!

“Toti banii de pe Antimise, se spune prin Eparhie, s-au dus în conturile episcopului Corneliu. S-au dus saci de bani la banca din Husi, câte 600, 800 de milioane de lei vechi la câte un transport. Credem cã, numai pe anul 2009, a încasat din vânzarea sfintelor antimise cam la 1 milion de lei noi, adicã 250 de mii de euro. Sunt banii plãtiti de preotii din tot judetul, fãrã nicio chitantã, nimic. “În anul 2009, odatã cu instalarea Preasfintitului Corneliu, au fost retrase vechile antimise, si au fost trimise spre vânzare, la fiecare parohie din judet, noi antimise. Spun <<spre vânzare>> deoarece fiecare preot a fost nevoit sã achite suma de 15 milioane lei vechi, si nu spre <<dãruire>>, asa cum ar fi fost firesc. Si pentru cã vânzarea celor sfinte este condamnatã de Bisericã, nu ne-au fost eliberate chitante! În Eparhia Husilor sunt 500 de biserici. Episcopul Corneliu se crede un fel de Mesia. Spune mereu în preajma celor care-l cunosc: <<Dumnezeu m-a trimis aici, în aceste locuri, ca sã fac curãtenie, cum nu s-a mai întâmplat de 50 de ani>>. Este incredibil”, spun preotii vasluieni, disperati de abuzurile Episcopiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.