spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Vasluienii au sãrbãtorit cu discursuri politice, defilãri, muzicã militarã si muzicã popularã (foto)

- Advertisement -

Manuel DRÃGOI

DEZAMÃGITI Dacã în alte orase sãrbãtoarea Zilei Nationale a fost mult mai animatã, la Vaslui oamenii au trebuit sã se multumeascã doar cu discursuri politice si muzicã de fanfarã sau popularã. Oamenii s-au arãtat nemultumiti fatã de primul ministru, care a organizat o festivitate foarte simplã pentru vasluienii care au ajutat de multe ori cu voturi partidul conducãtor.

Pentru câteva ore, soarele a reusit sã strãpungã norii si sã trimitã câteva raze si la Vaslui, unde, pânã ieri totul era gri. Vasluienii si-au scos din garderobã hainele de sãrbãtoare si s-au prezentat în Centrul Civic unde a avut loc ceremonia de comemorare a celor 96 de ani de la Marea Adunare de la Alba Iulia. Uniforme, sutane, haine din blana diverselor animale, cojoace, paltoane, pãlãrii, ochelari de soare, în nuante de negru, asa cum se cade într-o zi de o asemenea importantã, “pomenirea eroilor neamului”, cum s-a auzit în difuzoare. “Presãrati pe-a lor morminte…”, s-a auzit fanfara. La spectacol s-au adunat câteva sute de oameni, mare parte din ei pensionari, politicieni sau functionari publici. De asemenea,au fost prezenti patrioti care si-au adus copiii pentru a le insufla spiritul de român adevãrat si pentru a le arãta cum aratã o parada militarã. Copii care au primit în stegulete tricolore, dar si baloane, în culorile alb si rosu, din partea Primãriei. Pe lângã acestia, multi elevi si studenti, sau oameni adunati din împrejurimile orasului, veniti mai mult pentru a asculta muzicã de sãrbãtoare. Nu au lipsit cersetorii si oamenii sãrmani, care au venit cu un copil în brate si o sacosã în mânã în care aveau bãgatã o altã sacosã, goale amândouã, poate vor primi ceva pe gratis, asa cum au fost obisnuiti în ultimii ani. Nu au primit nimic, a fost un eveniment mult sub asteptãri pentru ei. Bineînteles, forte de ordine: politie, jandarmerie, sau politisti locali, în uniformã sau în civil.

Falsii patrioti au depus coroane, iar elevii flori

Dupã cuvântãrile tuturor politicienilor si personalitãtilor de vazã ale orasului, s-a trecut la depunerea de coroane. Reprezentanti ai partidelor politice si ale unor societãti comerciale au defilat ipocrit în fata oamenilor, câte cinci, sase sau mai multe persoane în spatele unei singure coroane. Singurii inocenti, câtiva elevi de la scolile din oras care au depus flori la locul special amenajat pentru depunerea coroanelor, statuia lui Stefan cel Mare. Au mai depus coroane reprezentanti ale unor institutii precum Spitalul sau Inspectoratul Scolar Judetean. Totul pe ritmurile fanfarei militare care a interpretat pânã la sfârsit aceeasi melodie. Parada s-a încheiat cu defilarea cadrelor militare, iar oamenii s-au împrãstiat care încotro în asteptarea celei de-a doua pãrti a spectacolului.

Încãrcatã de emotii, o fetitã aproape a lesinat

O parte nestiutã sau ignoratã de multi a zilei de ieri a fost spectacolul de la Sala Arta de la Muzeul Judetean. Vasluienii au avut ocazia de a admira câteva fotografii ale unor studenti din cadrul Universitãtii de Arte “George Enescu” din Iasi, în cadrul unei expozitii denumite “Timpii orasului”, fotografii în care tinerii artisti si-au exprimat viziunea proprie despre orasul Vaslui. În cadrul aceluiasi spectacol au concertat talentatii artisti de la Ansamblul Izvorasul, din cadrul Palatului Copiilor Vaslui, condusi de dirijorul Dan Barzu. Asistentã foarte putinã, doar personalul din cadrul Muzeului, organizatorii expozitiei, rudele artistilor, primarul municipiului, Vasile Pavãl, viceprimarul Daniel Neacsu, precum si reprezentantii Politiei, Jandarmeriei si ai IJSU. Tinerii muzicieni au interpretat cântece patriotice, iar unei fetite din cor i s-a fãcut rãu în timpul spectacolului, fiind scoasã imediat de cãtre mama sa din salã pentru a i se acorda îngrijiri. Din fericire, fetita, albã ca varul la început si abia tinându-se pe picioare, si-a revenit dupã câteva minute si a tinut neapãrat sã revinã alãturi de colegii sãi pentru a continua reprezentatia. Totul sub privirile celor din salã care nu s-au catadicsit sã se intereseze de starea micutei artistei, fiind atenti mai mult la discursul patriotic sau politic al celor care au luat cuvântul. Dupã încheierea mini-concertului, spectacolul a continuat cu un filmulet de câteva minute gãsit de cãtre reprezentantii Muzeului prin arhive, un filmulet alb-negru si fãrã sonor, în care sunt prezentate imagini cu Vasluiul din anii ’69-’70. Sala s-a închis imediat dupã încheierea expozitiei, spre nemultumirea unor cetãteni veniti de la tarã, care nu au gãsit nicio modalitate de a-si umple timpul pânã la începerea concertelor de fanfarã si de muzicã popularã.

Contre între fanfare

Au durat câteva ceasuri pânã la începerea momentelor asteptate cu patos de vasluieni: muzica. Câtiva dintre oameni, pensionari din Vaslui s-au dus acasã, cu scopul de a reveni mai târziu, altii, tãrani, au rãmas în Piata Civicã, de unde se putea asculta ceva muzicã popularã de pe un CD. Mai spre dupã-amiazã, pe treptele Casei de Culturã si-a fãcut aparitia fanfara Rotaria. Oamenii s-au multumit si cu acestia, chiar dacã favoritii lor erau Fanfara de la Valea Mare. Dirijorul Romeo Tãlmaciu a încercat sã îi încãlzeascã pe spectatori cu niste cântece patriotice, dar cele câteva zeci de oameni au lãsat de înteles cã li se acrise cu asemenea interpretãri pe care le ascultaserã toatã ziua. Au fost rãbdãtori si toleranti când acelasi dirijor i-a îndemnat sã cânte imnul de stat. Nu era ceea ce voiau ei sã asculte. Un reprezentant al Primãriei le-a luat pulsul si, întrerupând micii artisti, le-a transmis oamenilor: “Domnilor, în partea stângã, se aflã Fanfara de la Valea Mare”. Maestrul Tãlmaciu nu a renuntat usor: “Vã rugãm, încã un cântec. Domnule primar…”. Si a dat tonul unui cântec. În acest timp, jumãtate dintre oameni s-au îndreptat cãtre scena din fata Prefecturii, altii au rãmas din politete. Cele douã fanfare s-au acoperit una pe cealaltã timp de un minut, pânã când tinerii de la Rotaria au plecat capetele în semn de supunere.

Muzica, singura multumire

Pret de câteva ceasuri, vasluienii au rezistat în frig pentru a-si asculta favoritii, Fanfara de la Valea Mare. Artistii au avut o reprezentie apaticã, fãrã patos, în fata celor în jur de o sutã de spectatori, probabil din cauza frigului, a asistentei reduse, sau poate a onorariului încasat . Între pauze, pentru a se încãlzi, unii schimbau replici cu fanii, amuzându-se pe seama presedintelui Klaus Iohannis. Organizatorii au vrut sã termine totul cât mai repede, asa cã au deschis sala Casei de Culturã, unde oamenii s-au înghesuit pentru a asista la concertul de muzicã popularã. Sala a fost arhiplinã, multi oameni, tineri si bãtrâni având de îndurat reprezentatiile orchestrelor de pe scenã. Putini le-au smuls zâmbete si aplauze. Abia au fãcut-o câtiva solisti de muzicã popularã, care interpretau piese menite a stârni melancolie si lacrimi de dor. Au reusit însã, prin inocenta si entuziasmul lor, copiii de la Ansamblul de dansuri populare “Strãmoseasca” din Republica Moldova. Pânã la urmã, atmosfera din salã a lãsat de înteles cã, oricât de grele ar fi vremurile, muzica este singurul lucru care îi uneste pe oameni. Tineri, bãtrâni, oficialitãti sau oameni simpli, cu totii au fost coplesiti de sunetul muzicii populare. Totul s-a încheiat în jurul orei 19.00, oamenii au plecat spre case, lãsând Centrul Civic pe întuneric, doar coroanele de flori de la Statuie lãsând impresia cã acolo a avut loc un eveniment.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.