DUS RECE Pânã acum, PSD a fost stãpânul absolut al judetului în toate tipurile de alegeri generale organizate în ultimii 25 de ani. Alegerile prezidentiale de pe 16 noiembrie au marcat însã o noutate sau poate chiar o rupturã nu numai în municipiul Bârlad, unde Ponta a pierdut la limitã, dar si în mediul rural, stãpânit pânã acum mereu la prezidentiale de candidatii PSD.
În “judetul rosu”, Victor Ponta nu a pierdut alegerile prezidentiale numai în municipiul Bârlad, ci si în câteva comune, iar în altele a fost la limitã, desi satele judetului Vaslui nu au reprezentat pânã acum, la toate tipurile de alegeri generale, decât o mare electoralã în care partidul lui Dumitru Buzatu putea sã pescuiascã în voie voturi aruncând doar câteva momeli, precum promisiuni de pensii majorate sau ajutoare sociale, ca sã nu mai vorbim despre clasicele gãleti si sacose electorale.
“Nu mai merge cu promisiunile desarte”
Dacã votul din Pungesti, unde Ponta nu a obtinut decât 46,16% este explicabil prin însãsi existenta companiei Chevron în localitate, totusi nu aceasta este comuna în care PSD a pierdut cel mai grav. La Suletea candidatul stângii nu a obtinut decât 44,95%.
Desi apartine Opozitiei, primarul Ciprian Tamas spune cã nu a fãcut campanie electoralã, însã voturile oamenilor au depins foarte mult de problemele pe care le are comuna si de lipsa de implicare a puterii pesediste, Consiliul Judetean (CJ) Vaslui si Guvernul, în rezolvarea acestora. Primãria Suletea trebuie sã restituie suma cheltuitã pentru un proiect european, ce privea construirea unui cãmin cultural, pentru care fostul primar a gãsit de cuviintã sã modifice proiectul. Pânã atunci comuna nu mai poate accesa alte proiecte si nici face vreun împrumut prin care sã plãteascã cofinantãri la altele sau mãcar sã-si plãteascã datoriile. Oamenii comunei cunosc eforturile primarului, care a bãtut la multe usi, la Bucuresti, la Guvern, sau la Vaslui, la CJ si Prefecturã, pentru a fi ajutat sã iasã din impas. “Am avut foarte multe asteptãri. Nu este o sumã prea mare, 7 miliarde, pe care dacã as primi-o as putea face împrumuturi si accesa proiecte europene. Deocamdatã suntem singura comunã care nu are niciun proiect la Mãsura 322”, a spus primarul Ciprian Tamas. Atât din partea Guvernului, dar si a CJ, primarul din Suletea a primit numai promisiuni. “Oamenii au stiut cã mã duc la Bucuresti si la Vaslui, dar nu primesc niciun ajutor”, mai spune Tamas. El crede cã, prin vot, au sanctionat tocmai acest lucru. Acum primarul are o nouã sperantã: “Mã duc la Klaus Iohannis. Trebuie sã mã primeascã. A fost primar si întelege mai bine lucrurile”.
“E o lectie datã. PSD trebuie sã înteleagã cã nu mai merge cu promisiunile desarte. Mai toti locuitorii comunei au câte o rudã plecatã ori în strãinãtate, ori în orasele mari. Toti au fost sunati si au primit sfaturi despre cum sã voteze”, a explicat cel mai slab scor din judet obtinut de candidatul PSD Victor Ponta.
“Si cei mai bãtrâni si-au schimbat pãrerea”
În comuna Pogana candidatul primarului Titi Neagu si al PSD Victor Ponta nu a obtinut decât 50,31% din voturi. Pentru primar, între cele douã tururi s-a petrecut un fenomen destul de ciudat. În primul tur Victor Ponta a avut 600 de voturi, iar Klaus Iohannis doar 150, pentru ca în turul doi Ponta sã câstige doar câteva voturi în plus, în vreme ce Iohannis a ajuns la aproape 600.
Nedumerit, primarul pune totul pe seama mobilizãrii liberalilor din comunã: “Cei de la PNL au fãcut o mobilizare ca lumea si i-au sfãtuit pe oameni. Culmea!, chiar si bãtrânii si-au schimbat pãrerea”. Titi Neagu încearcã tot felul de justificãri pentru votul strâns între cei doi candidati într-o comunã în care altãdatã cei propusi de PSD pentru presedentia României obtineau niste majoritãti covârsitoare. Un membru al consiliului local liberal ar fi umblat prin sate cu sacose si le-a dat oamenilor beri. “Altceva ce sã fie?!”, explicã primarul schimbarea optiunilor politice din comunã. În ciuda acestor surprize, problema votului din mediul rural vasluian rãmâne aceeasi. Primarul, prin mijloace mai mult sau mai putin ortodoxe, reuseste sã atragã voturi pentru candidatul partidului de parcã ar fi saci de cartofi. Unii primari pesedisti au o vastã experientã în astfel de manevre, iar performantele nu se lasã asteptate. Se întâmplã în comunele “pesediste” în care Victor Ponta a iesit câstigãtor absolute, Stefan cel Mare – 82,63%, Hoceni – 82,13%, Vutcani – 76,49%. (Andrei POPESCU)