INEDIT Claudiu Dima, un inginer bârlãdean de 51 de ani, a inventat pentru terenul de tenis cu zgurã, pe care îsi desfãsoarã activitatea de antrenor la un club privat de tenis, un balon unicat în judetul Vaslui si chiar în România. Balonul acoperã terenul pe perioada rece, din octombrie si pânã în primãvarã, când dã cãldurã si functioneazã pe principiul efectului de serã, fiind din folie si acoperit cu o plasã tesutã de inginerul Dima dupã modelul învãtat din Revista “Cutezãtorii” de când era pionier! Fiica sa, Maria Dima, pe care o antreneazã de la 12 ani, joacã tenis de performantã, fiind legitimatã la Clubul Olimpia din Brasov, afiliat la Federatia Românã de Tenis, fiind pe locul 73 la senioare în clasamentul national. Inventivul inginer si fiica sa antreneazã si copii, de la vârste destul de mici, peste 5 ani si asteaptã pe oricine ar dori sã-si dea copilul sã facã performantã la tenis de câmp, sã li se alãture.
La iesirea din Bârlad spre satul Trestiana, comuna Grivita, imediat cum treci podul peste râul Bârlad, pe partea dreaptã vezi o clãdire sub formã de balon, ciudatã. Mereu am dorit sã stiu ce se aflã acolo si ieri misterul s-a lãmurit. Este un club privat de tenis de câmp “Lumiro”, iar clãdirea respectivã este practic un balon care acoperã un frumos teren de zgurã, unde copii si tineri din Bârlad se antreneazã pentru a face performantã. Antrenori sunt Maria si Caludiu Dima, tatã si fiicã, din Bârlad, pasionati de tenis de câmp de multã vreme. Practic, Claudiu Dima a insuflat fiicei sale, Maria, pasiunea pentru sportul alb, iar fata a ajuns acum, la 26 de ani, sã ocupe pozitia 73 la senioare în clasamentul national. Pentru ca fata sa sã aibã conditii sã practice acest sport frumos si pentru cã a iubit tenisul mai mult decât ingineria la Rulmenti, Claudiu Dima a cumpãrat teren, a fãcut investitii si s-a afiliat clubului “Lumiro” din Bucuresti, care aici, la Trestiana are baza sportivã. Si s-a pus pe îmbunãtãtit conditiile de joc si de antrenament, pentru cã acum antreneazã copii care vor sã practice acest sport, din pasiune sau pur si simplu pentru a face miscare. Cum a ajuns sã inventeze acest balon care acoperã terenul de zgurã? Simplu: acum patru ani, la un concurs national desfãsurat la Sibiu, când a mers cu Maria, fiica sa, pe care o antreneazã, a vãzut cã s-a jucat pe terenuri acoperite cu baloane de neopren. “Lipsa unui loc unde sã ne antrenãm iarna, cât si faptul cã terenul de zgurã pentru antrenament este mult mai bun si diferit decât un teren în salã, l-a fãcut sã încerce sã-si realizeze propriul balon. Au fost câteva încercãri nereusite, baloanele nefiind rezistente, din cauza vânturilor si abia acum doi ani s-a apucat sã inventeze un balon care sã reziste. Este fãcut din folie si plasã pe care a împletit-o singur dupã o idee din revista <<Cutezãtorii>>, pe care o citea când era pionier. Si, minune, acest balon a rezistat iernii trecute. Balonul se foloseste de lumina naturalã iar în ce priveste cãldura este folosit efectul de serã. Bine, avem pentru când nu este soare afarã o centralã pe lemne care suflã aer cald în interior”, ne-a spus mândrã Maria Dima, de inventia tatãlui sãu.
Singurul senior din judet în clasamentul national la FRT
Maria Dima are 26 de ani, a absolvit Facultatea de Drept si la cei 26 de ani învatã din greu pentru a ajunge procuror, dorind sã intre la Institutul National de Magistraturã. Nu a inspirat-o “procurorul Victor Ponta” pentru cã ea vrea sã fie “un procuror ca lumea”. Pasiunea pentru aplicarea legii si pedepsirea celor care o încalcã se împleteste de minune cu cealaltã mare pasiune a ei: tenisul de câmp. A început de la 12 ani, destul de târziu sã practice acest sport, antrenatã de tatãl ei. S-a legitimat, la 15 ani, la Clubul Olimpia din Brasov, afiliat la Federatia Nationalã de Tenis (FRT), pentru cã în judetul Vaslui nu existã niciun club afiliat la federatie. Din 2003 pânã acum a participat la foarte multe concursuri nationale si internationale, acumulând puncte si fiind în prezent pe locul 73 la senioare, în clasamentul national. “Am deschis cu tata acest club de tenis si acum antrenez si eu, alãturi de el, copii care vor sã facã performantã. Pentru 10 lei pe orã – si sã stiti cã niciodatã nu îi antrenãm fix o orã ci mai mult. Toti banii câstigati îi investim aici, în acest teren cu zgurã acoperit si asteptãm pe toti copiii care doresc sã învete tenis sã ne caute. Suntem usor de gãsit pentru cã suntem singurul club care are un astfel de teren acoprit de un balon unicat în tarã”, ne-a spus Maria Dima.