SEMNAL DE ALARMÃ Deputatul bârlãdean dr. Tudor Ciuhodaru cere adoptarea proiectului legislativ ce prevede introducerea coplãtii pentru abuz de alcool si stupefiante, pentru cei care beneficiazã de tratament în serviciile de urgentã în urma consumului de alcool si droguri. Numai în ultimul an, 200 de pacienti au ajuns la urgente în urma consumului de droguri iar aparitia unui nou drog, „foita de cafea”, face ravagii în rândul tinerilor. Se constatã cresterea cu 194% a numãrului de urgente medicale ca urmare a consumului de droguri de sintezã, chiar dacã opiaceele se mentin în topul drogurilor pentru care se solicitã asistenta de urgentã. În doar trei ani prevalenta consumului de droguri s-a triplat, ajungând la 4,3% din populatie; iar în mediul universitar aceasta a ajuns la 22%.
Acest proiect de act normativ este atât o modalitate de preventie a cresterii consumului de alcool si droguri dar si o modalitate de a compensa eforturile majore fãcute de societate în terapia acestei patologii legate de abuz. „În România se consuma lunar 1 080 000 de doze de opiacee si sunt în evidente 600 000 de consumatori. În aceste conditii nu e surprinzãtor cã cei care consumã astfel de substante ajung sã fie tratati în diverse servicii de urgentã. Un nou drog de sintezã, din categoria <<etnobotanicelor>> face ravagii. Peste 200 de pacienti au ajuns în acest an la urgente. <<Foita de cafea>> este un drog de design, extrem de ieftin, produs în China, ajuns pe piata din România, utilizat sub forma unor joint-uri rulate cu cafea mãcinatã sau chiar cafea boabe, ce provoacã agitatie psihomotorie, derealizare, depersonalizare, stãri lipotimice, convulsii, tulburãri cardiocirculatorii ce necesitã suport volemic si respirator, terapie simptomaticã, asociatã exploatãrilor imagistice si biologice. Examenele toxicologice uzuale nu deceleazã substanta. Prognosticul imediat depinde de forma clinicã, vârsta pacientului si patologia asociatã, dar pe termen mediu terapia este îngreunatã de aparitia, dupã doar douã – trei utilizãri, a fenomenelor de dependentã. Pe termen lung, efectele sunt greu de evaluat, din cauza noutãtii acestui drog si aparitiei formelor derivate de utilizare, precum <<foita de argint>>.”, precizeazã deputatul bârlãdean, care efectueazã în timpul liber gãrzi la Spitalul „Sf. Spiridon” – compartimentul UPU, din Iasi.
Alcoolistii si drogatii: coplatã de 1000 de lei sau 100 de ore de muncã!
„Proiectele mele de lege prin care am reusit interzicerea etnobotanicelor si reînfiintarea agentiei antidrog, trebuie completate de o directivã europeanã, care sã condamne în toate tãrile membre traficul cu astfel de substante. În plus, legea educatiei pentru sãnãtate în institutiile de învãtãmânt ar oferi informatiile privind riscul la care se expun cei care consumã astfel de substante. Preventia poate fi fãcutã doar prin informare pentru ca împãrtirea acestor substante în droguri de mare risc sau legale influenteazã doar traficantii si legiuitorii nu si efectele letale pe care le pot avea asupra consumatorilor. În plus, conform proiectului meu de lege, coplata pentru abuz de alcool si droguri se va face dupã tratament, la iesirea din spital si va avea valoarea de 500 -1000 de lei sau 50 -100 de ore de muncã la prima prezentare. Suma sau orele de muncã se dubleazã la repetarea abuzului în mai putin de un an, iar banii colectati vor fi utilizati de unitãtile sanitare. Coplata reprezintã decontarea examenului clinic si paraclinic, a determinãrilor toxicologice si a mãsurilor terapeutice efectuate în unitãtile sanitare în cazul pacientilor cu abuz de alcool sau consum de stupefiante si poate fi modificatã prin ordinul comun al ministrului Sãnãtãtii si al Justitiei. Principiul solidaritãtii pe care se bazeazã legea sãnãtãtii a fost transformat în discriminarea pozitivã a acestor cazuri pentru cã, în timp ce pacientii bolnavi de cancer nu au mediamente iar vârstnicii sunt supusi coplãtii, preferãm sã se deconteze aceste cheltuieli din fondul si asa redus al asigurãrilor de sãnãtate.” a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgente-toxicologie, deputat de Bârlad si membru în Comisia de Sãnãtate a Camerei Deputatilor.