spot_img
spot_img
4.1 C
Vaslui
22-dec.-2024

Agricultura, in chinuri

- Advertisement -

AGRICULTURA SE VA FACE CU SAPA, IAR CARNEA VA FI UN LUX! Într-un an 2010 în care criza economicã este la apogeu, în care pensiile pentru agricultori nu se vor acorda asa cum au promis guvernantii în campania electoralã, iar economia româneascã este în plin declin, tãranii au rãmas si fãrã mare parte din subventii. Acestea sunt acum catalogate drept ajutoare de stat, si, în consecintã, ilegale conform normelor europene.

În 2010 multe sectoare agricole nu vor mai primi subventii de la statul român – asta dupã ce statul le-a rãmas dator producãtorilor agricoli cu sume mari de anul trecut. Sustinerea financiarã de cãtre stat pentru carnea de porc si de pasãre, ouã, bovine, albine, calitatea laptelui, legume-fructe, sfeclã de zahãr, orez, in, cânepã, soia sau tutun, dar si subventionarea motorinei pentru lucrãri agricole si a energiei si apei pentru irigatii au încetat de la 1 ianuarie anul acesta. Nici Legea creditului agricol, care a functionat foarte bine în 2008 si în special în 2009, nu mai este functionalã anul acesta. La sfârsitul anului trecut, stiindu-se de disparitia subventiei la motorinã acordatã pentru lucrãrile agricole în 2010, erau unele propuneri în vederea reducerea accizelor la motorinã destinatã agriculturii, dar acest lucru nu se mai regãseste acum nicãieri în bugetul Ministerului Agriculturii, asa cum nu se regãseste nici subventionarea primei de asigurare pentru culturile agricole, asigurare fãrã de care statul nu plãteste despãgubiri datorate secetei, inundatiei din râuri sau înghetului. Pe de altã parte, Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a declarat cã nu este posibilã o derogare de la Comisia Europeanã pentru prelungirea acestor forme de sprijin si promite alte forme sub forma unor ajutoare de crizã pentru ferme si stimularea investitiilor în agriculturã. Ceea ce nu se spune este faptul cã obtinerea unei derogãri ar fi putut fi cerutã Uniunii Europene pânã cel târziu la 31 decembrie 2009, dar doar în urma promovãrii si aprobãrii de cãtre Parlament a unor acte normative în baza cãrora sã se facã notificãri la Comisia Europeanã pentru aprobarea ajutoarelor de stat pentru 2010, lucru care nu s-a întâmplat.

Vom face agriculturã ca acum 50 de ani? Fãrã ajutor din partea statului, vom mânca produse din import!

Obtinerea prelungirii ajutoarelor de stat pentru porcine, scrofite, bovine, pãsãri, ouã, albine, calitatea laptelui sau irigatii si a aplicãrii Legii creditului agricol este primordialã pentru fermieri. În lipsa acestora, urmãrile vor fi tragice, atât pentru tãrani, cât si pentru consumatori. Fãrã subventionarea irigatiilor, costurile celor care vor sã-si ude culturile vor fi imense apãrând pericolul ca cele 500.000 hectare care se irigã la ora actualã sã disparã, în conditiile în care, în ultimii ani, seceta nu a lipsit. Programul „rabla“ pentru tractoare este încã în stadiul de proiect, iar alte ajutoare pentru utilajele agricole… încã se asteaptã. Sprijinul de 0,3 lei/litru acordat pentru calitatea laptelui era foarte important pentru producãtori, ca de altfel toate celelalte forme de ajutor, care permitea ca pretul la acest aliment de bazã sã rãmânã relativ accesibil. În lipsa acestor forme de sprijin, ne asteaptã scumpiri ale alimentelor, înmultirea terenurilor necul­tivate si poate chiar proteste în stradã ale producãtorilor.

Nici crescãtorii de porci din România nu vor rezista pe piatã fãrã subventii mai mult de sase luni, conform presedintelui Asociatiei Crescãtorilor de Porci din România, Gheorghe Caruz. El a adãugat cã subventia pe cap de porc, de 160 lei, care a dispãrut de la 1 ianuarie 2010, sustinea în mare mãsurã sectorul, având în vedere ca acum costul de productie a cãrnii de porc este de 4,2 lei pe kilogram si cel de vânzare de 5 lei, diferenta pânã la pretul de raft fiind datã de costurile de procesare si transport.

Producãtorii agricoli mai au de primit bani pentru 2009 dar… pot face credite pentru continuarea productiei!

Printre putinele subventii care au rãmas incluse în bugetul României pe anul 2010 au rãmas cele din sectorul zootehnic, respectiv prima pe cap de animal pentru vite, caprine si ovine, însã încã de anul trecut sunt restante de la plata acestor prime. Astfel, pânã acum s-au plãtit doar 200 de lei pe cap de vitã si 15 lei pe fiecare oaie. Au mai rãmas de plãtit în interiorul subventiei 371 lei pe vitã si încã 29 de lei pe oaie. Solutia gãsitã de guvernanti? Producãtorii agricoli care mai au de încasat subventii de la stat sã apeleze la credite la bãnci, credite garantate de fãcute în limita subventiilor ce urmeazã a fi primite. Astfel, s-a încheiat între Agentia de Plãti pentru Interventii în Agriculturã (APIA), Fondul de Garantare a Creditelor Rurale (FGCR) si anumite bãnci o conventie prin care agricultorii pot primi credite în limita subventiilor rãmase a fi de primit pentru anul 2009,cu garantii guvernamentale, însã se pare cã aceastã conventie stabileste plata a doar 334 lei pe cap de vitã si 26 de lei pe oaie. Deocamdatã, doar BRD, BCR si CEC Bank au semnat, la începutul lunii ianuarie a.c., conventia cu APIA si FGCR.

„Singurele solutii sunt fie scumpirea produselor, fie închiderea capacitãtilor de productie“

Crescãtorii de pãsãri din România au solicitat, la rândul lor, sprijin pentru investitii, dar si o diminuare a fiscalitãtii în domeniu. Acestia au anuntat deja cã pierderea ajutorului de stat pentru pãsãret va determina scumpirea cãrnii de pui la producãtor cu 20 – 30%. „Uniunea Crescãtorilor de Pãsãri din România, cu avizul Ministerului Agriculturii, a depus la Uniunea Europeanã un memoriu în vederea acordãrii si pe viitor a acestor subventii. Asteptãm ca pânã la sfârsitul lunii februarie sã primim un rãspuns de la Bruxelles, rãspuns care sperãm sã fie pozitiv, altfel singurele solutii sunt fie scumpirea produselor, fie închiderea capacitãtilor de productie, ceea ce ar însemna ca populatia sã consume pui din America sau Brazilia, mult mai ieftini, dar calitatea… sã nu mai vorbim!“, ne-a declarat Gheorghi Safir, unul dintre cei mai mari producãtori de carne de oui din Moldova. Subventia la puii de consum era de 1,60 lei noi pentru puii de peste 1,950 kg.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.