spot_img
spot_img
6.6 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Chinezii, tot mai interesati de judetul Vaslui (foto)

- Advertisement -

BÃGARE ÎN SEAMÃ Oamenii de afaceri chinezi ar investi la Vaslui, însã este nevoie de timp si de o cunoastere mai bunã a oportunitãtilor oferite de aceastã zonã. Si, în plus, cum fiecare om de afaceri îsi doreste sã scoatã profit dintr-o afacere, la fel si investitorii chinezi ar cheltui milioane de dolari aici, însã vor sã bage bani doar în investitiile cerute de piatã. Cam asta a fost concluzia întâlnirii pe care ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, Huo Yuzhen, a avut-o cu investitorii din judetul Vaslui, ieri dupã-amiazã, la Consiliul Judetean, o întâlnire de aproape douã ore în care s-au întors pe toate fetele ceea ce oferã acum judetul Vaslui si cam ce s-ar putea face în aceastã zonã. Cum industria este la pãmânt în Vaslui, rãmân investitiile în agriculturã, cresterea animalelor, sectorul cresterii pãsãrilor si animalelor. Si, cum s-a mai spus ieri, judetul are si o resursã bogatã în ape termale, în zona Ghermãnesti, care ar putea aduce foarte multi turisti la granita cu Republica Moldova, granita Uniunii Europene.

“Este o onoare pentru noi cã doamna ambasador a Republicii Populare Chineze se aflã la Vaslui, dupã invitata fãcutã prietenului judetului nostru, consilierul Li Ming. Am fost si în China si acum, iatã, înaltii oaspeti de la Bucuresti au venit la Vaslui, pentru a vedea ce putem face, ce investitii putem demara în zonã. Sunt unul dintre cei care au vizitat China, împreunã cu o delegatie din partea României si a oamenilor de afaceri din judet, cu Casa de Vinuri Husi, care promoveazã de multi ani vinurile husene în Republica Popularã Chinezã, în douã din cele mai mari orase ale Chinei. Nu vã puteti închipui cum aratã China modernã, în plinã dezvoltare. Vã aflati într-un judet cu potential economic, în domenii care agricultura, zootehnia, piscicultura, cultura mare, procesarea productiei agricole. Avem aici firme de nivel national, fie cã vorbim de producãtori importanti din domeniul procesãrii produselor de carne, de valorificare si prelucrare a productiei de cereale, de livezi sau vii, firme printre cele mai mari din România sau Republica Moldova, cu care ne învecinãm. Asteptãm de la firmele chineze încheierea unor parteneriate, avem oameni de succes si putem încheia contracte avantajoase de ambele pãrti. Asociati-vã cu firme din pisciculturã, zootehnie, productie agricolã sau producãtorii de legume si de fructe”, a fost mesajul presedintelui CCIA Vaslui, Ionel Constantin. Este adevãrat, a recunoscut seful CCIA, la chinezi infrastructura este mult mai bunã si sunt mult mai multe posibilitãti de investitii în domenii sensibile, cum este productia de panouri fotovoltaice, de exemplu, pe care se pune accent acum si în România. Dar, odatã cu modernizarea aeroportului de la Iasi, lucrurile s-ar putea schimba, pentru cã oamenii de afaceri din China ar putea veni în Moldova, respectiv la Vaslui, unde existã unul dintre marii producãtori de cereale din România, Adrian Porumboiu, care lucreazã în jur de 50.000 de hectare de teren.

Ovidiu Copachinschi: “Avem izvoare termale, comparabile cu cele de la Karlovy Vary”

Presedintele Asociatiei Patronale a Întreprinderilor Mici si Mijlocii din judetul Vaslui, Ovidiu Copacinschi, a încercat sã vinã cu solutii si idei de investitii. “S-ar putea face în judet un complex de crestere a porcilor, în valoare de zeci de milioane de euro, cu 150.000 de capete pe serie, în total 450.000 de capete pe an, ceea ce ar însemna cã 49.000 de tone de carne ar pleca în fiecare an de la Vaslui spre China. O afacere foarte bunã, de interes reciproc. Este adevãrat, sunt riscuri care pot apãrea când vine vorba de transferul unor asemenea cantitãti de carne din România. Mai am un exemplu în care se pot face investitii importante. E vorba de zona sãnãtãtii si a turismului. Vasluiul dispune de unele dintre cele valoroase ape termale din lume, comparabile cu cele de la Karlovy Vary (izvoarele de la Ghermãnesti, n.r.). Dacã aceste tratamente cu apã termalã ar fi completate cu proceduri medicale chinezesti, acolo s-ar putea face o statiune balnearã de valoare mondialã. Putem face si un aqua-park, un fel de Disneyland, în acea zonã, o investitie destul de mare dar care, vã garantez, ar aduce oameni din toatã lumea, iar toti ar fi fericiti si multumiti”, a spus Copacinschi. Acesta a mai dezvãluit si planurile pentru un teren de golf, la care proiectul este finalizat, dar pentru a-l pune în valoare ar fi nevoie de un investitor, care se lasã asteptat. Un club de golf la Vaslui, cu trei oportunitãti, a explicat Ovidiu Copacinschi: golful în sine, ca sport, pescuit la lacurile din jur si vânãtoare pentru cei pasionati. Plus o pistã de aterizare pentru avioanele de mici dimensiuni, ceea ce ar aduce la Vaslui atât pe cei împãtimiti de golf, cât si pe cei care iubesc pescuitul si vânãtoarea. Greu de spus dacã un astfel de proiect va prinde viatã în judet, vreodatã. Ceea ce stim sigur este cã avem în municipiul resedintã o firmã foarte puternicã, Safir SRL, care se ocupã cu abatorizarea si comercializarea cãrnii de pasãre si a ouãlor, plus o fabricã nouã de nutreturi.

Carnea de pasãre nu este o prioritate pentru chinezi, consumurile de peste sunt pe primul plan

Gheorghe Safir, managerul general al Safir SRL, crede cã aparitia unui investitor chinez, care sã aducã un plus de valoare investitiilor actuale, care sunt deja de ordinul milioanelor de euro. “Ne gândim la dezvoltarea zootehniei, cu ajutorul unui partener chinez. Nu stim, însã, cât de interesatã este China de consumurile de carne de pasãre”, a spus Gheorghe Safir. Rãspunsul ambasadorului chinez a fost neasteptat: “În China, interesul pentru consumul de carne este în scãdere, pentru cã oamenilor le e fricã sã nu se îngrase, consumul de peste e pe primul loc, în timp ce pãsãrile ocupã un loc secundar. Productia de carne în China este suficientã pentru a acoperi nevoile populatiei, nevoile interne. Dar, putem avea alt tip de colaborãri, alte afaceri importante cu lapte praf, dacã puteti monta linii de productii specializate, dar si praf de ouã. Chinezii consumã mai putin tort decât europenii, însã este tendinta la tineret de a consuma mai mult dulciuri, în special torturi”, a explicat ambasadorul chinez. Putem face colaborãri, a mai spus ambasadorul Huo Yuzhen, pe linia productiei de lapte praf, întrucât este un numãr mare de copii în China si cererile la acest produs sunt foarte mari. În privinta turismului, spune ambasadorul, anul trecut au fost în jur de 90 de milioane de turisti plecati în diverse pãrti de pe glob, iar în acest an se estimeazã cã numãrul lor va depãsi 100 de milioane. “Este clar, avem nevoie de o cunoastere reciprocã a realitãtilor din cele douã tãri. Avem relatii foarte bune de peste 50 de ani, între cele douã tãri, însã lucrurile s-au schimbat foarte mult. Numai anul trecut, balanta importurilor si exporturilor între cele douã tãri a ajuns la 3,5 miliarde de dolari, o cifrã în crestere”, a mai spus presedintele CCIA Vaslui, Ionel Constantin. S-a mai spus cã un grup de oameni de afaceri din China ar dori constructia unui hotel de cinci stele la Husi, plus o suprafatã de 100 de hectare de vie, complet modernizatã. “Oaspetii nostri chinezi au dorit sã vadã cum stau treburile în judetul Vaslui si cred cã am fãcut o radiografie corectã a zonei, am putea obtine chiar si un rãspuns favorabil pe viitor, pe linia investitiilor. Avem în judetul Vaslui primul cãlãtor român care a ajuns în China, se spune cã a fost primit chiar de cãtre împãrat, Spãtarul Milescu, dar a trecut mult timp de atunci. E nevoie de reluarea contactelor cu firmele chineze, sã vedem ce putem oferi si ceea ce putem face împreunã, pentru a schimba imaginea zonei”, a explicat Dumitru Buzatu, presedintele Consiliului Judetean Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.