Președintele Traian Băsescu este invitat la Adevărul Live de la ora 11.00, informează Administrația Prezidențială.
Traian Băsescu:
- Mi-am impus o perioadă de tăcere. Sigur că nu mi-a plăcut deloc incidentul juridic legat de fratele meu. Cu siguranţă a luat sfârşit perioada de tăcere.
- M-am uitat la meciuri: şi la Germania- Brazilia şi la Argentina-Olanda.
- Mi-aş fi dorit o finală europeană, pentru a demonstra că fotbalul european este cel mai ridicat.
- 90,3 % din populaţie spune că a auzit de scandalul Bercea Mondial. E super mediatizat evenimentul.
- Despre sondajul INSCOP Research,care va apărea vineri în ziarul Adevărul: 39% din români cred că justiţia e independentă.
- E un procent extraodinar. Aceste cifre mă bucură, arată un progres extraordinar. La începutul mandatului meu cifra de neîncredre era de 90%.
- Este un parcurs care s-a petrecut în România. Şi eu susţin faptul că clanurile de romi, în primul rând, au protecţie politică. Este însoţită şi de o protecţie a instituţiilor statului care vizează crima organizată.
- Crima organizată la nivel local era încă o problemă neatinsă la începutul mandatului meu. Apoi, în CSAT s-a hotărât ca SRI, DIICOT şi alte organe de anchetă să intervină. Clanul Bercea Mondial a fost obişnuit să primească favoruri, dar de data asta n-au nimerit poarta potrivită.
- Faptul că Bercea Mondial avea peste 100 de dosare şi primise NUP-uri, este o dovadă că decizia CSAT din 2009, privind lupta împotriva clanurilor locale, a fost una corectă.Toate structurile statului au înţeles că e o luptă vitală, la fel ca lupta antocoripţie la nivel politic. Clanurile sunt folosite la alegeri pentru resurse financiare în campanie şi chiar pentru resurse financiare proprii. Liderii clanurilor au mare influenţă asupra comunităţii.
- Despre demisa sa: S-a încercat. Eu nu-mi reneg fratele, este fratele meu, iar când îmi voi termina mandatul voi încerca să-l apăr.Fratele este o rudă de rangul doi. Nu trăiesc zi de zi cu el să-mi dau seama ce face. Nu o spun ca pe o scuză, iar mulţi români înţeleg.
- Mă întrebam ce s-ar fi întâmplat dacă aveam 11 fraţi. Ar trebui să rămânem în limita legii. Pentru moment, sunt preşedintele României. Campania din Parlament privind demisia preşedintelui este una incorectă din punct de vedere legal.
- A fost o abordare politică. Referitor la declaraţia Parlamentului, m-a surprins aderenţa liberalilor. Au venit din nou să confirtme că aliatul lor este PSD, nu PDL.
- În mod normal, ar trebui tratate lucrurile din punct de vedere legal.Arestarea fratelui meu ar trebui să fie o probă de independenţă a justiţiei, nu să-l acuzi pe preşedinte pentru o faptă pe care a făcut-o fratele său, în vârstă de 60 de ani.
- Nu mi-a fost uşor să iau o decizie că nu voi demisina. Am avut şi această variantă în analiză şi am discutat-o şi cu unele instituţii ale statului.
- Am făcut o analiză politică. Care ar fi fost urmările demisiei preşedintelui? O demisie n-ar fi dat nicio şansă candidatului opoziţiei la prezidenţiale. Am avut în vedere şi acest lucru.
- Aş fi fost mai blamat pentru ce i s-a întâmplat fratelui meu, pentru că într-un astfel de moment n-am avut curajul să spun asta-i legea.
- Aş fi fost blamat de toată dreapta, deşi, pentru mine, cel mai uşor lucru era să-mi dau demisia. Aş fi scăpat de toate comentariile. Dar, ulterior, reproşul că aş fi trădat dreapta ar fi fost foarte puternic. Dreapta este nepregătită, cum nu este nici astăzi. Ar fi fost alegeri anticipate.
- În luna august, cu certitudine am fi avut alegeri. Sincer nu cred că scandalul a adus procente PSD. Am văzut câteva poziţii ale lui Predoiu, care au fost corecte, însă opoziţie ar trebui să meargă peste Ponta pentru ce a făcut: pentru OUG pe ASF. Ruşanu a fost arestat, iar Ponta stă în continuare la Palatul Victoria. Sau cazul Duicu. Nu văd nicio legătură între cazul Duciu şi cazul fratelui meu.
- Despre serviciile de informaţii: Monitorizarea fratelui nu intră în atribuţiunile serviciilor, care au atribuţiunea să supravegheze familia: soţie şi copii. Fratele nu intră în această categorie. N-am fost în vizită la fratele meu, dar m-aş duce. Aş vrea să-l văd şi aş fi fericit să-mi poată da explicaţii mie, după ce a citit dosarul, pentru că eu am auzit altă poveste de la el.
- De asta l-am şi îndrumat să meragă la Parchet. A spus prima dată despre acest caz în toaman lui 2013, iar a doua oară mi-a spus în această primăvară.
- Eu am aflat din presă că Mircea Băsescu vrea să fie naş la familia Bercea. Mulţi au profitat de ce s-a întâmplat la Costeşti. Acolo a fost un incident pe care nu-l reproşez SPP, pentru că n-a avut informaţii că Bercea Mondial este periculos.
- Nu mi-a plăcut faptul că i s-a pus o monedă tigănească la gât soţiei mele, nici ei nu i-a plătut. Am predat acea monedă să intre în patrimoniul statului. Când intri în mulţme, ai tot felul de riscuri, dar nu poţi să trăeşti izolat ca preşedinte. Eşti rodul votului lor.
- O spun fără nicio reţinere, am încercat o apropiere de minoritatea asta pentru a nu rămâne izolată. Despre reducerea CAS: Românii trebuie să ştie: ori vor fi taxe suplimentare, ori vor fi reduceri la investiţii, ori vor fi reduceri în aparatul de stat.
- Ceva trebuie să se întâmple. Legea spune că se va compensa din mai buna colectare a taxelor. Ori acum trebuie să facem o rectificare negativă. Avem un minus de 2, 4 mld. Anul trecut s-au făcut trei rectificări. Toate negative.
Președintele Traian Băsescu a primit pentru promulgare Legea privind reducerea CAS-ului cu 5 puncte procentuale, precizând că este foarte îngrijorat cu privire la efectele promulgării acestei legi și că va invita Guvernul la consultări. „Ar fi păcat să ajungem din nou să ajungem într-o situație precum cea din 2009, tot a unor măsuri electorale luate la vremea respectivă de Călin Popescu Tăriceanu”, a declarat Băsescu. El a făcut apel şi la Avocatul Poporului pentru a contesta „foarte rapid” Legea Educaţie la CCR.