spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Sculptorul Bârladului, uitat de bârlãdenii cãrora le-a oferit opera sa de o viatã! (foto)

- Advertisement -

UITAT…. La numai doi ani de când maestrul Marcel Guguianu a plecat dintre noi, nimeni dintre cei care se îngrãmãdeau sã-i stea alãturi ori de câte ori veneala Pavilionul sãu din Bârlad, nu s-au sinchisit sã vinã sã-i aprindã o lumânare, la oficierea slujbei de pomenire. Toti cei care s-au folosit de imaginea maestrului si cãrora le-a lãsat opere de artã valoroase, bârlãdenii care au în oras un pavilion expozitional de exceptie, l-au uitat pe maestrul, pe “Bãdia”, la cimitir fiind prezenti doar o mânã de oameni de la Muzeul “Vasile Pârvan”. “Rãmâne viu în memoria noastrã prin ce ne-a oferit si nu va exista zi în care sã nu-i pomenim numele. Cel putin noi, cei care suntem în slujba muzeului, îi simtim lipsa zilnic. Astãzi n-am fãcut altceva decât sã comemorãm aceastã mare personalitate a Bârladului”, a spus Mircea Mamalucã, directorul muzeului bârlãdean.

Astãzi, 28 iunie, se împlinesc 92 de ani de la nasterea lui Marcel Guguianu, iar colectivul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad a organizat ieri, la mormântul marelui sculptor bârlãdean, o slujbã de pomenire. La mormântul marelui maestru s-au strâns câtiva salariati ai muzeului bârlãdean, în frunte cu Mircea Mamalaucã, directorul institutiei si trei ziaristi. Cu totii au aprins o lumânare la mormântul „Guguienilor”, unde se odihneste maestrul. Slujba a început la ora 10.30. „E de datoria noastrã sã ne amintim în permanentã de oameni care au fãcut ceva pentru culturã si pentru orasul nostru. Fãrã îndoialã, una dintre personalitãtile care meritã omagiile noastre este maestrul Marcel Guguianu. Rãmâne viu în memoria noastrã prin ce ne-a oferit si nu va exista zi în care sã nu-i pomenim numele. Cel putin noi, cei care suntem în slujba muzeului, îi simtim lipsa zilnic. Astãzi n-am fãcut altceva decât sã comemorãm aceastã mare personalitate a Bârladului”, a declarat ieri la cimitir, Mircea Mamalaucã, directorul muzeului.

Viata si opera maestrului

Marcel Guguianu s-a nãscut la Bârlad pe 28 iunie 1922 si a fost unul dintre cei mai mari sculptori români, fiind comparat cu Brâncusi. A participat la expozitiile din Budapesta, Odense, Roma, SanMarino, Napoli, Aradjelovač, Belgrad, Montpellier, Paris, Sao Paolo, New York, Ankara, Mali, Washington, Sevilla, Miami. Are o colectie muzealã, care-i poartã numele, la Contess Madelaine din New York. În 1992 s-a creat Fundatia “Marcel Guguianu”. A fost membru al Bãncii Mondiale, cãreia i-a oferit cea mai frumoasã lucrare a sa, “Ciocârlia”, devenitã simbolul diviziei de culturã a BM si care se aflã la New York. Municipalitatea bârlãdeanã a ridicat un Pavilion Muzeal Expozitional, denumit “Marcel Guguianu”, în zona centralã a orasului, vis-á-vis de Muzeul “V. Pârvan”, care adãposteste o impresionantã colectie câtorva dintre operele create de maestru. În semn de adâncã pretuire fatã de elevul sãu, conducerea liceului în care Marcel Guguianu a învãtat și predat a hotãrât ca liceul sã se numeascã Colegiul Tehnic “Marcel Guguianu” Zorleni. Inima lui “bãdia” Marcel, asa cum îi spuneau apropiatii, a încetat sã batã în 12 iunie 2012.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.