Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare, spune că este de acord cu propunerea gândul ca universităţile să publice pe site-urile proprii toate tezele de doctorat, admiţând că accesul la aceste lucrări este îngreunat. Cât priveşte softul antiplagiat pe care ministerul Educaţiei a dat 3 milioane de Euro, Costoiu spune că încă „lucrăm la proiect”.
„Demersul dumneavoastră este frumos, dar nu este o noutate, noi avem deja un soft prin care vom monitoriza tezele de doctorat. Încă lucrăm la proiect, dar la finalizarea proiectului vom avea toate tezele. Deja marea majoritate a universităţilor fac analiza lucrărilor”, a declarat ministrul Mihnea Costoiu.
În opinia ministrului, prin legea educaţiei naţionale din 2011 s-a îngreunat accesul public la tezele de doctorat. „Înainte de această lege analiza tezei de doctorat era în catedră, unde 15 persoane câte formează o catedră discutau. Acum catedra nu mai este implicată. Şi atunci aveai comisia de 5 specialişti, dar mai aveai şi catedra”, a spus Costoiu.
De altfel, în urmă cu trei luni, Mihnea Costoiu, declara într-un interviu acordat pentru Gândul, că un soft antiplagiat va fi funcţional, cel mai probabil, la anul. Într-o primă fază a proiectului implementării softului antiplagiat vor fi verificate „lucrările de abilitare a profesorilor care doresc să fie conducători de doctorat”, iar tezele de doctorat vor fi verificate într-o etapă următoare.
Funeriu: Legea Educaţiei prevede ca toate tezele să fie publice
Pe de altă parte, Daniel Funeriu, fostul ministru al Educaţiei, spune că de fapt legea educaţiei prevede crearea unei platforme a doctoratelor, platformă care n-a mai fost de fapt creată. „Noi am făcut un ordin de ministru prin care se crea această platformă a doctoratelor. Dar ministrul Pop nu a mai aprobat acest ordin. Legea spune ca toate tezele să fie publice. UEFISCU, Unitatea Executivă pentru Finanţarea Invăţământului Superior şi a Cercetării Ştiinţifice Universitare, a avut un proiect în sensul ăsta”, a spus Daniel Funeriu.
Ce prevede legea educaţiei
Articolul 168, alineatul 9 din legea educaţiei naţionale prevede că teza de doctorat este un document public. „Aceasta se redactează şi în format digital. În domeniul artelor, teza de doctorat poate fi însoţită de înregistrarea pe suport digital a creaţiei artistice originale. Teza de doctorat şi anexele sale se publică pe un site administrat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, cu respectarea legislaţiei în vigoare în domeniul drepturilor de autor”, se arată în lege. Aceeaşi lege arată, la Articolul 143, că îndrumătorii lucrărilor de licenţă, de diplomă, de disertaţie şi de doctorat răspund în solidar cu autorii acestora de asigurarea originalităţii conţinutului acestora.
În cazul în care nu se respectă standardele de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educaţiei poate lua măsuri pe baza unor rapoarte externe de evaluare, întocmite, după caz, de CNATDCU, de CNCS, de Consiliul de etică şi management universitar sau de Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării. Aceste măsuri pot fi, alternativ sau simultan: retragerea calităţii de conducător de doctorat; retragerea titlului de doctor; retragerea acreditării şcolii doctorale, ceea ce implică retragerea dreptului şcolii doctorale de a organiza concurs de admitere pentru selectarea de noi studenţi-doctoranzi.
Cu toate că numărul românilor care şi-au obţinut tilul de doctor a crescut foarte mult după Revoluţie, nu există încă o bază de date cu lucrările realizate şi nici universităţile nu au un sistem anti-plagiere.
Potrivit datelor obţinute de gandul numărul doctorilor din România este de 22 de ori mai mare decât înainte de Revoluţie, în prezent aproape 33.000 de români sunt doctori faţă de circa 1.500 în urmă cu 25 de ani. Creşterea este datorată, în mare parte, schimbărilor de sistem care au dus la creşterea numărului de Universităţi şi, implicit, a numărului de studenţi.
Însă, în condiţiile în care, şcoala românească scoate doctori pe bandă rulantă, puţine universităţi au metode prin care pot depista dacă lucrările de doctorat sunt plagiate sau, dimpotrivă.
Gândul solicită publicarea online a tuturor tezelor de doctorat
A obţine un titlu academic este la modă printre oamenii politici şi funcţionarii publici, care în urma obţinerii titlului obţin promovări şi avantaje materiale. Numai că până acum s-a dovedit că multe dintre titlurile academice au fost obţinute fără să fie respecatate rigorile academice. Cel mai sonor caz este al premierului Victor Ponta, care a fost fost dovedit că a plagiat lucrarea sa de doctorat. Un alt caz de plagiat este cel al lui Ioan Mang, ministru al Educaţiei în guvernul Ponta I, care a demisionat după opt zile de la instalare după ce s-a descoperit că a copiat o lucrare cuvânt cu cuvânt.