Tabãrã arheologicã internationalã la Polocin
CONTINUÃ SÃPÃTURILE Si în acest an, pe toatã perioada lunii iulie, studenti de la Universitatea „Al. I. Cuza Iasi” si Universitatea „Dunãrea de Jos” Galati, alãturi de câtiva elevi si studenti din strãinãtate, vor continua sãpãturile arheologice pe situl de la Polocin, comuna Pogonesti. Tabãra este sponsorizatã de Clubul Rotary Bârlad iar studentii vor fi angrenati în acelasi timp si într-o tabãrã internationalã de astronomie, organizatã de muzeograful Ciprian Vântdevarã.
De mai bine de 20 de ani, arheologii bârlãdeni au încercat sã o gãseascã si, în sfârsit, anul trecut visul lor s-a împlinit. Este vorba de o descoperire uluitoare, o asezare ce dateazã din secolul IV d. Ch. si care face parte din cultura Sântana de Mures – Cerneahov, descoperitã pe islazul din localitatea Polocin, comuna Pogonesti. Activitãtile din aceastã varã, în principal Tabãra Internationalã de Arheologie si cea de Astronomie, sunt realizate în cadrul unui proiect mai amplu, initiat de cãtre Clubul Rotary din Bârlad, cu sprijinul universitãtilor „Al. I. Cuza” din Iasi si „Dunãrea de Jos” din Galati, fiind coordonate de prof. Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Tabãra arheologicã se bucurã si de prezenta unor elevi si studenti din peste sapte tãri. Cãutãrile se vor canaliza pe descoperirea unor asezãri umane în preajma celor douã necropole de sec III-IV era noastrã, dezgropate anul trecut, când a fost descoperitã prima asezare umanã la Polocin. Arheologii cred cu tãrie cã în apropierea locuintei respective trebuie sã se afle o întreagã asezare. „Anul trecut am descoperit o primã locuintã si se cautã si alte vestigii legate de perioada migratiilor. Importanta descoperirii este datã de faptul cã am dezgropat o asezare aferentã celor douã necopole care au fãcut obiectul cercetãtii în ultimele douã decenii”, a declarat Mircea Mamalaucã. Lucrãrile vor începe la începutul lunii iulie si sunt sprijinite de Clubul Rotary din Bârlad. În perioada 26 – 31 iulie se va organiza si o tabãra de astronomie, condusã de muzeograful Ciprian Vîntdevarã, presedintele Clubului de Astronomie „Perseus” din cadrul muzeului bârlãdean, tabãra fiind în zona Bãdeana. „Cele douã evenimente se vor suprapune la un moment dat, tocmai pentru a le da posibilitatea studentilor din strãinãtate sã participe la ambele tabere de cercetare”, a mai spus directorul Mircea Mamalaucã.
Muncã asiduuã cu roade unice
Vã reamintim cã dupã descoperirea a douã necropole din secolul IV d. Ch. în afara localitãtii Polocin, comuna Pogonesti, arheologii bârlãdeni au fost convinsi timp de 20 de ani cã în acea zonã trebuie sã fie si o asezare. Acest lucru le-a fost anul trecut, când au reusit sã scoatã la lumina zilei o primã locuintã, tot de secol IV. Bucuria muzeografilor bârlãdeni a fost de nedescris. În anul 2002, sãpãturile arheologice au scos la ivealã 14 morminte (cinci de incineratie si nouã de înhumatie). Un an mai târziu, în cadrul unei campanii derulate în intervalul august – noiembrie, cercetãrile s-au extins. Cu aceastã ocazie au mai fost descoperite 21 de morminte si trei gropi, probabil rituale. Dintre acestea, sapte apartin unor copii, de vârste foarte mici, asa cum o aratã resturile osteologice. De asemenea, în unele morminte au fost descoperite lucruri foarte bine conservate: un pahar de sticlã, o strachinã de mici dimensiuni, vase ceramice, o fusaiolã din lut, douã fibule din bronz, un pieptene din corn de cerb si un colier din mãrgele de sticlã de culoare albastrã. Toate aceste descoperiri pot fi vãzute la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, unde au fost expuse într-un loc special, în cadrul expozitiei permanente. Tabãra internationalã de arheologie de la Polocin – Pogonesti, se va încheia la începutul lunii august.