spot_img
spot_img
3.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Porcii si gainile din Vaslui vor trai bine!

- Advertisement -

Huzureala animalelor

BUNÃSTARE ÎN COTET Douã hotãrâri de Guvern puse zilele trecute în aplicare scot din mizerie si aduc traiul bun porcilor si gãinilor din judet. Statul va pompa între 22-27 de lei fiecãrui fermier pentru ca porcii sã aibã 9 ore de luminã naturalã, un “asternut” curat din paie, iar gãinile sã stea cât mai relaxate, sã fie tratate numai cu furaje naturale cu un continut redus de microtoxine si sã aibã un microclimat corespunzãtor – temperaturã, vitezã a aerului, umiditate corespunzãtoare. Totul pentru ca gâinile si porcii nostri sã trãiascã ca suratele din vest. Agentia pentru Plãti si Interventie în Agriculturã Vaslui asteaptã în aceastã perioadã cererile pentru finantare. Se vor face analize de laborator si vor exista controale drastice ale inspectorilor veterinari pentru respectarea conditiilor de igienã impuse de legi

Fermierii care vor primi bani prin Ordonantele de Guvern nr. 838/2010 si 839/2010 va avea viatã grea cu gãinile si porcii pe care îi cresc. Nu acelasi lucru se poate spune si despre animalele respective, care vor avea “standard de viatã UE”. Zilele trecute, au fost puse în aplicare douã hotãrâri de Guvern adoptate în luna septembrie a acestui an prin care statul decide sã pompeze peste 100 de milioane de euro în “bunãstarea gãinilor si porcilor”, totul pentru ca animalele noastre sã arate la fel de bine ca orãtãniile din Germania sau Italia, acolo unde cresterea acestor animale este extrem de dezvoltatã. “Din analizele noastre, la o privire generalã, desi se vor face calcule extrem de exacte pentru acordarea acestor bani, ar rezulta cã fiecare fermier trebuie sã primeascã în jur de 22 lei pentru o gãinã si 27 de lei pentru un porc pe care îi au în crestere”, precizeazã Petru Botez, directorul APIA Vaslui. Evident, niciun fermier nu e obligat sã facã cerere pentru acordarea de bani însã, pe viitor, subventiile de la UE îi vor ocoli. Aceste mãsuri de bunãstare a vietii animalelor trebuie îndeplinite neapãrat pentru ca România sã beneficieze în câtiva ani de bani europeni în acest sector. Statele din vest primesc sume mari în contul subventiilor, însã mãsura bunãstãrii vietii gãinilor si porcilor a fost inclusã în programe guvernamentale cu multi ani în urmã. În 2006, când România a negociat aderarea la UE, “sectorul bunãstãrii” a fost ocolit din lipsã de fonduri. Acum trebuie sã recuperãm.

Porci fãrã stres

“Banii pentru bunãstarea animalelor” nu sunt acordati în orice conditii. Trebuie în primul rând sã fii fermier sadea: asociatie familialã, intreprinderi, asociatii autorizate, etc. Apoi, cei care iau banii trebuie sã schimbe total viata animalelor pentru cã altfel vine în vizitã medicul veterinar si te alegi cu amenzi usturãtoare. De exemplu porcii trebuie sã li se amenajele locuri decente de locuit cu luminã naturalã de minim 9 ore. Acestia se vor bucura, pe viitor, de grajduri sau tarcuri aerisite! Astfel, porcii de pânã la 85 de kilograme vor avea la dispozitie un spatiu de cel putin 0,605 mp pe cap, iar scroafele se vor bucura de 2,475 mp fiecare. În functie de vârstã, porcii vor fi gãzduiti în hale cu aer conditionat, pentru cã temperaturile vor varia între 15 – 18 grade Celsius si 22 – 32 grade Celsius. Fermierii trebuie sã previnã rãnirea animalelor si sã se gândeascã tot timpul la cresterea statusului sãnãtãtii.

Gãini relaxate si… ventilate

O întreagã gamã de conditii privind microclimatul vor alunga stresul gãinilor: umiditatea, temperatura, viteza aerului, toate trebuie mãsurate cu anemometre, aparate care trebuiesc achizitionate de crescãtori. Vor fi instalate ventilatoare iar gãinile, la închiderea în custi nu vor mai fi “flocãite”, adicã apucate aiurea de picioare sau gât si aruncate în camioane. Totul trebuie sã fie fãrã vãtãmare, usor si cu grijã. Gãinile vor mai fi hrãnite cu furaje cu un continut redus de microtoxine. Excluse sunt furajale cu un continut de proteinã de origine animalã si fãina de peste. Apa potabilã nu trebuie sã lipseascã. Dacã toate aceste conditii nu sunt îndeplinite, inspectorii veterinari vor da amenzi aspre. Periodic vor fi fãcute analize de laborator cu probe preluate din fermele respective.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.