spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Ce plănuieşte coaliţia cu legea educaţiei

- Advertisement -

Pentru liniştea UDMR, coaliţia a pus ieri la cale o strategie prin care să nu-i întoarcă lui Emil Boc angajarea răspunderii pe legea educaţiei, indiferent de piedicile opoziţiei.

Ping-pongul dintre guvern şi parlament pe legea educaţiei pune UDMR-ul pe jar. Deşi au făcut ieri-dimineaţă, în coaliţie, un plan care să le asigure adoptarea legii în maximum două săptămâni, liderii Uniunii fac presiuni să o aibă până pe 11 decembrie, când se pune în joc marea miză internă a candidaturilor pentru viitoarea şefie a UDMR.

Nervozitatea din coaliţie este încurajată de opoziţie. Cu majoritatea din conducerea celor două Camere ale parlamentului, PSD şi PNL au decis ieri să-i întoarcă lui Emil Boc proiectul pe care şi-a angajat răspunderea şi au reuşit să devanseze cu o săptămână prima şedinţă de plen în care puterea plănuieşte să parafeze, oricum, legea educaţiei.

Educaţia se mută în plen, cu Anastase la butoane

Mutarea PNL de a-şi retrage semnăturile de pe moţiunea de cenzură a dat iniţial aripi puterii, care spera ca astfel legea să se considere adoptată în trei zile, şi liniştea să fie reinstalată la guvernare. Opoziţia a schimbat însă doar tactica prin care să-i pună beţe în roate lui Boc. Cu 13 la 12 voturi, PSD şi PNL au decis să-i scrie premierului că angajarea i-a picat. „S-a decis prin vot să restituie guvernului proiectul de lege ca urmare a deciziei CCR care a stabilit că angajarea e neconstituţională”, a explicat PSD-istul Ioan Chelaru.

„E un abuz fără precedent. Retrimiterea la guvern a proiectului este practic imposibilă din punct de vedere regulamentar”, a ripostat Roberta Anastase, preşedintele Camerei Deputaţilor, explicând pentru EVZ că nu va semna această scrisoare de „opinie” a opoziţiei.

Scenariul era unul aşteptat în tabăra puterii încă de ieri-dimineaţă. Astfel, soluţia pregătită în coaliţie viza din start ca tranşarea angajării răspunderii pe legea educaţiei să fie mutată direct în plen, unde puterea are majoritate.

„Plenul va constata că nu mai există o moţiune, şi această lege după scurgerea termenului de contestare la CCR va pleca la promulgare”, a spus ieri Anastase. Momentul ales: şedinţa destinată legii salarizării.

Iţele au fost însă încurcate din nou de PSD şi PNL, care au programat şedinţa abia pe 14 decembrie, după ce Ludovic Orban propusese chiar varianta februarie- martie 2011. Câştigul puterii ar fi totuşi garantat pe de o parte de majoritatea bine mobilizată pentru liniştea UDMR, pe de alta de faptul că la butoanele şedinţei îi vine rândul Robertei Anastase.

UDMR vrea legea săptămâna viitoare

Amânarea a pus însă UDMR pe jar. Verestoy Attila a ieşit nervos din şedinţă, aceeaşi iritare fiind vizibilă şi la Marko Bela. „Vom avea plen reunit înainte de 14. O treime dintre deputaţi şi senatori pot convoca acest plen”, a declarat pentru EVZ Verestoy Attila.

UDMR are un plan şi pentru cazul în care Mircea Geoană va refuza să-şi pună semnătura pe lege: fie suspendarea preşedintelui Senatului, demers cu şanse de câştig în sesiunea parlamentară viitoare, fie descâlcirea tot la CCR. „Dacă nu semnează, riscă să-i declanşăm suspendarea”, a adăugat Verestoy, în timp ce liderul senatorilor UDMR, estimează că „se va ajunge din nou la Curte”.

Tot la Curte vor, de altfel, să mute scandalul, înainte de promulgare, şi liberalii. „Dacă Boc persistă în asumare, facem un nou atac la Curte”, a avertizat la rândul său Crin Antonescu. UDMR a intrat în forţă şi în legea paralelă aflată la Senat, cerând ieri amânarea prin retrimiterea acesteia în comisie

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.