Cei câţiva agenţi ai Secţiei Rurale Săvineşti au “sub lupă” perimetrul cel mai mare din judeţ
Poliţiştii de la Secţia Rurală Săvineşti au în supraveghere în medie patru persoane pentru care instanţele sau procurorii au dispus să fie lăsate în libertate, dar sub control judiciar. Aceasta înseamnă că cei vizaţi, persoane aflate fie în cercetare, fie în fază de judecată, trebuie să se prezinte la poliţie ori la instanţă ori de câte ori sunt chemaţi, să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa şi să respecte programul stabilit pentru vizita la poliţie. În plus, instanţa poate stabili suplimentar alte condiţii şi poate impune o serie de alte restricţii pe care poliţiştii de supraveghere trebuie să le urmărească dacă sunt respectate de cei în cauză. Dacă respectivii au interdicţie să trebuie să verifice cum şi mai ales dacă sunt respectate acestea. De asemenea, dacă sunt persoane care au interdicţie să poarte arme, să conducă vehicule, să exercite o profesie anume sau să părăsească locuinţa de domiciliu, poliţiştii sunt cei care verifică respectarea lor. Este destul de dificil, întrucât Secţia Rurală Săvineşti răspunde de un areal foarte mare, cu 7 comune în subordine şi criminalitate axată pe furturi şi tâlhării, iar numărul de poliţişti aflaţi în activitate este destul de redus. Sunt 25 de lucrători în operativ, care sunt nevoiţi să ţină în frâu criminalitatea din comunele Săvineşti, Costişa, Dochia, Dumbrava Roşie, Mărgineni, Podoleni şi Zăneşti.
De câte ori vreunul din cei care încalcă termenii libertăţii temporare sunt duşi din nou la arest, în scurt timp locul lor este luat de alţii. “Avem acum o medie de 4 inculpaţi sub control judiciar, iar recent am cerut revocarea măsurii în cazul a doi care sunt judecaţi pentru mai multe furturi pe care le-au comis anul trecut, cu prejudiciu de aproape o sută de milioane de lei”, a declarat comisarul Mihai Bistriceanu, şeful Secţiei Rurale Săvineşti. “Cei doi au încălcat condiţiile lăsării lor în libertate şi am adus la cunoştinţa parchetului situaţia, cerându-se înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă. Instanţa a admis cererea, iar de mai bine de o săptămână cei doi sunt în arest. Dar, în locul lor vor fi alţi inculpaţi, situaţia pe control judiciar este destul de fluctuantă, iar noi trebuie să ne adaptăm cu poliţiştii care-I avem la dispoziţie”, a mai spus comisarul Mihai Bistriceanu.
*Doi s-au întors în arest
Alin Podaru (34 de ani) şi Ioan Măgureanu (35 de ani), ambii din Săvineşti, au fost arestaţi de Judecătoria Piatra Neamţ pe 16 aprilie. Cei doi s-au întors în arest după ce s-au bucurat de 3 – 4 luni de libertate. În ianuarie 2014, cei doi s-au întâlnit, deşi nu aveau voie, iar ulterior au făcut scandal într-un bar, astfel că au ajuns din nou după gratii. Poate nu întîmplător, ei făcând parte dintr-un grup de hoţi din locuinţe în care mai sunt doi membri, dintre care unul minor. Aceştia sunt şi ei în atenţia poliţiştilor, întrucât au comis mai multe furturi, doar în acest dosar fiind vorba de 4 fapte şi un prejudiciu total de 100 milioane de lei vechi. Poate valoarea nu este mare, dar banda de hoţi terorizează locuitorii din Săvineşti şi oamenii au făcut sesizări în numeroase rânduri despre această situaţie, mai ales că sunt mai multe grupări de hoţi care acţionează.
*Un singur poliţist la Zăneşti!
De departe, situaţia cea mai dificilă este la Postul de Poliţie Zăneşti, acolo unde în exerciţiu funcţiunii este doar şeful de post, agentul şef Ion Marcel Ilie. Doi dintre colegii lui au proces de corupţie, după ce în decembrie au fost prinşi în flagrant luând 250 de lei mită de la un şofer care călcase banda dublă continuă. Dragoş Zabulic este pus la dispoziţie de atunci şi a fost mutat de la Zăneşti, iar Gavril Bîrdâzău, fostul ajutor al şefului de post, s-a pensionat. “La Zăneşti avem o situaţie mai delicată, doar şeful de post mai este în funcţie, din 4 posturi, după ce doi lucrători sunt în proces de corupţie. Acolo, suplinim lipsa poliţiştilor cu doi colegi cu delegare, până când conducerea inspectoratului va organiza concurs. Dar, şi aşa este foarte greu, având în vedere că sunt şi posturi de poliţie cu doar doi lucrători, oricât ai vrea nu poţi acoperi, întrucât activitatea este complexă, pe lângă ordine publică şi rutieră, mai este şi partea de cercetare penală de acoperit”, a mai spus şeful Secţiei Rurale Săvineşti. Procesul celor doi abia a început, luna viitoare urmând să se deruleze al doilea termen.
Cititi: http://ziarulceahlaul.ro/25-de-politisti-pe-urmele-talharilor-din-7-comune/