SÃRBÃTOARE ÎN CODRU Printre mãnãstirile si bisericile din Episcopia Husilor care vor trãi astãzi, în ziua în care s-a prãznuit Izvorul Tãmãduirii, bucuria hramului, se numãrã si Mãnãstirea Bujoreni din strãvechea eparhie a Husilor. Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiatã, în semn de pretuire pentru bogata lucrare duhovniceascã si socialã sãvârsitã de monahii de la Bujoreni, de Preasfintitul Episcop Corneliu al Husilor, împreunã cu pãrintele staret Euharist Micu, înconjurati de un sobor de preoti si diaconi.
Credinciosii sunt asteptati vineri, de sãrbãtoarea Izvorului Tãmãduirii, la hramul Mãnãstirii Bujoreni, una dintre cele mai frumoase asezãri monahale ale Episcopiei Husilor. Sfânta Liturghie va fi sãvârsitã de Preasfintitul Pãrinte Episcop Corneliu, înconjurat de un numeros sobor de slujitori. „Vã asteptãm cu mare drag sã ne fiti alãturi la aceastã mare si îndoitã bucurie: hramul mãnãstirii noastre si slujba arhiereascã ce va încununa sãrbãtoarea”, a spus pãrintele staret Euharist Micu, citat de Ziarul Lumina.
Dupã 1989, când regimul comunist a încetat opresiunea asupra Bisericii, prima grijã a Sfântului Sinod a fost redeschiderea nenumãratelor schituri si mãnãstiri închise sau distruse de regimul comunist. Printre asezãmintele monahale reînviate în acei ani s-a numãrat si Mãnãstirea Bujoreni, iar în anul 1993 asezãmântul, a cãrui istorie se pierde în negura vremurilor pânã în timpul lui Stefan cel Mare si Alexandru cel Bun, a fost redeschis ca mãnãstire de monahi. Staret a fost numit atunci pãrintele protosinghel Luchian, care va pãstori obstea pânã în anul 2002, timp în care se va ocupa cu destoinicie atât de sporirea vietii monahale, cât si de amenajarea sfântului lãcas, peste care anii lungi ai nepãsãrii din timpul comunismului lãsaserã urme adânci. În anul 2002, monahul Euharist Micu, absolvent al Academiei de Studii Economice din Bucuresti, este hirotonit ieromonah si numit staret al mãnãstirii. De atunci, eforturile de conservare si îmbogãtire a asezãmântului monument istoric au sporit, Mãnãstirea Bujoreni fiind, astãzi, cea mai mare mãnãstire de cãlugãri si una dintre cele mai frumoase asezãri monahale din Episcopia Husilor.
Mãnãstirea ce-ti încântã ochii si sufletul
De cum pãsesti pe sub bolta clopotnitei Mãnãstirii Bujoreni, cu arcele largi, frumos conturate, privirea îti este captivatã de silueta bustului de bronz al lui Stefan cel Mare si Sfânt, ocrotitor al Moldovei, amplasat pe un soclu înalt de piatrã, în apropierea intrãrii în sfânta bisericã. În dreapta clopotnitei se aflã corpul de chilii pentru cãlugãri, cu un cerdac larg, deschis pe o laturã si pe cealaltã, frânt din loc în loc de arcade albe, medievale. În locul chiliilor de altãdatã, pe latura dinspre Soare rãsare, a fost ziditã de curând o trapezã încãpãtoare, cuprinzând bucãtãria si douã sãli de mese cu mobilier de stejar. Peste toate aceste edificii troneazã biserica mãnãstirii, ridicatã la 1840 din osârdia ieromonahului Ioanichie Konachi, într-o linie arhitectonicã caracteristicã artei bizantine si rãspânditã în Athos, Serbia, Tara Româneascã si Moldova. Alãturi de silueta impunãtoare a sfintei biserici se aflã constructia din lemn si sticlã a agheazmatarului în care se sãvârseste Sfânta Liturghie din ziua praznicului, de Izvorul Tãmãduirii, precum si alte slujbe sfinte de peste an. De jur-împrejur, jardiniere încãrcate cu muscate si nenumãrate ghivece cu flori împodobesc clãdirea ca în vreme de sãrbãtoare, de primãvara devreme si pânã toamna târziu, încântând ochii si sufletul. În prezent, în incinta mãnãstirii se mai aflã în lucru o nouã bisericã, un muzeu, o salã de conferinte si un atelier de icoane. „Noua bisericã a fost absolut necesarã, datoritã cresterii numãrului de credinciosi care calcã pragul acestei mãnãstiri binecuvântate. În ceea ce priveste muzeul, acolo vor fi expuse diverse vestigii arheologice, descoperite în timpul lucrãrilor de restaurare a vechiului edificiu monahal sau în împrejurimi, piese etnografice si vechi obiecte de cult, care s-au mai pãstrat de la schitul si biserica Magaru de altãdatã. De asemenea, au mai fost amenajate un lumânãrar si o casã praznicalã si avem în plan construirea unui pangar”, explicã pãrintele staret, protos. Euharist Micu.
Un lãcas slujit cu multã trudã
Nici sectorul gospodãresc nu este trecut cu vederea la Mãnãstirea Bujoreni. Retrase discret de ochiul vizitatorului se aflã grajdurile pentru vite, cotetele pentru pãsãri si stupii ce sunt rânduiti la soare, pe lângã gardul grãdinii. De asemenea, la intrarea în poianã, pe coasta dealului din dreapta mãnãstirii, a luat fiintã o livadã de meri, de visini si de ciresi, iar mai în deal sunt rânduite straturile grãdinii de legume. „Fiecãrei palme de pãmânt din jurul mãnãstirii i s-a dat utilitatea pentru care a fost menitã de Cel de Sus, de a hrãni pe truditorii ei. Dar preocuparea primordialã a obstii de cãlugãri a Mãnãstirii Bujoreni a fost, este si va fi îngrijirea sufletului, de a purta pe mai departe spiritul credintei si jertfa întru Hristos, precum s-au nevoit atâtea generatii de cãlugãri care au vietuit, de-a lungul veacurilor, pe aceste pãmânturi pline de istorie”, spune pãrintele staret.
(Sursa: Ziarul Lumina)