spot_img
spot_img
6.9 C
Vaslui
22-nov.-2024
spot_img
spot_img

Apa noastrã folositã pentru sonda lor! (facsimil)

- Advertisement -

DEZVÃLUIRI… Visul lui Buzatu s-a împlinit. Sonda de la Pungesti a fost ridicatã si, în câteva zile, va începe forajul. Apa pentru fluidul de forare, unde vor fi injectate câteva zeci de substante cancerigene (asa cum e prevãzut în anexele raportului de mediu) nu va fi de la Aquavas Negresti ci din subteran, adicã din pânza freaticã. Chevron si-a construit puturi de monitorizare a apei, însã le-a amplasat în interiorul perimetrului, si nu în extrerior asa cum prevedea acordul de mediu. Cum au fãcut acest lucru? Cu complicitatea institutiilor statului. Dacã de la început ar fi spus cã apa pentru extragerea gazelor de sist ar fi luatã din subteran, niciodatã nu ar fi obtinut acordul de mediu. În Pennsylvania (SUA), apa pentru foraj este din baraje special amenajate, la noi din apã de bãut. Încã de la început americanii au gândit acest lucru. De ce sã construiascã baraje speciale, când mai ieftin este sã mituiesti autoritãtile si sã pãcãlesti proprietarii de teren. Acestia au semnat cã sunt de acord sã le dea apa.

Autoritãtile îsi dau cu stângul în dreptul când vine vorba de respectarea legislatiei în cazul Chevron. Când s-a emis acordul de mediu pentru sonda de explorare a gazelor de sist de la Pungesti, s-au stabilit reguli clare privind acele operatiuni, reguli pe care Chevron si le-au asumat. Încã de anul trecut când au obtinut acordul de mediu era clar cã americanii vor fora fãrã sã tinã cont de nicio regulã. Au spus atunci cã nu vor folosi apa subteranã, dar o fac. Au fãcut un studiu de impact cu o firmã de-a lor (Halcrow România) si nu-si respectã propriile reguli impuse. În raportul depus la mediu au spus cã apa pentru forare, în jur de 30 de metri cubi pe zi o vor lua de la un operator de apã (Aquavas Negresti), însã au sãpat puturi de apã în interiorul perimetrului. Pentru a se acoperi au spus cã acestea sunt pentru monitorizarea calitãtii apei. Fals, fiindcã în raportul depus la mediu, puturile de monitorizare sunt fixate în afara perimetrului la câteva sute de metri. Existã chiar o anexã G, în raportul de la Mediu, în care acestea sunt indicate (vezi facsimil). Pentru a se acoperi de hârtii, puturile sãpate în interior au un aviz de la Apele Române (nr.107 din 9.10.2013), însã formularea în aviz este ambiguã. Dacã în avizul de la Mediu este stipulat “construirea a patru foraje de monitorizare a apei, situate în amonte si aval de perimetru”, iar în anexe sunt indicate clar pe hartã si locul unde trebuie executate, cei de la Apele Române nu tin cont de acest lucru si formuleazã astfel “în amonte si aval de pozitia sondei”, iar la localizare trec în mod expres “colturile careului sondelor”(vezi pagina 5 a acordului). Acest joc de cuvinte, pare la prima vedere nevinovat. Însã intentia celor de la Chevron este clarã. Sã-si facã puturile în interior, fiindcã odatã executate si cum zona este militarizatã nimeni nu va sti ce se întâmplã acolo.

Bãtãlia pentru apã

Chevron si-a pregãtit meticulos planul si a avut grijã ca în contractele de închiriere, încheiate cu proprietarii de teren, sã primeascã acceptul acestora ca Chevron sã foloseascã sursele de apã subterane. Apoi la Mediu au negat vehement cã vor folosi apele subterane. Au spus cã vor încheia contract cu un operator de apã. Pânã la acest moment nu este încheiat un astfel de contract, asa cum se preciza în documentatie. Directorul de la Aquavas Negresti, Aurel Musetoiu chiar a râs: “Ce credeti domnilor cã cei de la Chevron vor cumpãra apã de la noi. În nici un caz. La noi pretul apei este de aproape 2 lei metru cub si este prelucratã. Lor le trebuie apã tehnologicã, direct din baraj. Noi nici nu avem contract” Nici cei de la Apele Române nu au un astfel de contract. Totusi la o citire atentã a raportului depus la Mediu, Halcrow România insereazã discret cã vor colecta apele de la ploaie si le vor folosi în lichidul de forare. Oare de ce si-au luat o astfel de asigurare. Cert este cã Chevron umblã cu cioara vopsitã. Nu vor cumpãra nicio lingurã de apã. O vor folosi pe cea din pânza freaticã. De aceea s-au oferit sã construiascã puturi pentru monitorizarea apei. Dacã în raport ar fi spus cã aceste puturi vor fi în interior, atunci trebuiau alte avize. Au preferat sã le treacã în documentatie, mai întãi în afara perimetrului, pentru a fi scutiti de explicatii, iar apoi cu complicitatea celor de la Apele Române sã si le aducã în interior. Cine va sti dacã puturile de monitorizare nu vor fi folosite pentru alimentarea cu apã a sondei, atât timp cât zona este pãzitã cu strãsnicie de jandarmi si nimeni nu are voie sã stationeze în zonã.

Vremea Nouã a sesizat Garda de Mediu. Degeaba!

Cotidianul nostru a sesizat Garda de Mediu, însã rãspunsul a fost unul clasic. Chevron România nu a încãlcat prevederile acordului de Mediu, iar puturile au avizul celor de la Apele Române. Mai mult, la dovezile prezentate (pompe care trãgeau apa din put si alimentau niste rezervoare) rãspunsul comisarilor a fost unul hilar: “S-a curãtat forajul, pânã la limpezirea apei”. Probabil cã asa va fi si pe viitor. Vor curãta la nesfârsit putul, pânã când apele vor fi… ,,limpezite”. Nu ne-am lãsat si am sesizat din nou Agentia de Mediu. Am specificat cã puturile de monitorizare a apei nu sunt amplasate unde trebuie (conform anexei G). Rãspunsul lor e neverosimil. Puturile au avizele de la Apele Române, iar petitia lor a fost directionatã si acestora. Cu sigurantã ne vor îngropa în adrese, iar Chevron România îsi va continua forajul cu apele subterane, asa cum au obtinut acordul proprietarilor de teren.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.