Peste 200 de oameni din comuna Stefan cel Mare, în marea lor majoritate persoane de la legea 416, dar si 60 de lucrãtori silvici au participat, ieri dimineatã, la cea mai mare campanie de plantare a unei perdele de protectie din acest an. O actiune coordonatã foarte atent de primarul Mihai Moraru si viceprimãrita Despina Ciobanu, care au antrenat atât conducerea Directiei Silvice, furnizorul celor 14.000 de puieti plantati ieri, dar si Prefectura, prin prefectul Andrei Puicã, cel care a plantat mai multi copaci pe drumul spre satul Brãhãsoaia, acolo unde se va ridica perdeaua de protectie, în sapte-opt ani.
A fost o zi bunã de muncã, ieri, pe drumul care face legãtura dintre satul Brãhãsoaia si DN 15 D Vaslui-Roman, acolo unde peste 200 de localnici s-au adunat la o actiune de împãdurire, cea mai mare din zonã, pentru crearea unei perdele de protectie a acestui drum realizat cu fonduri europene. Lor li s-au alãturat peste 60 de lucrãtori silvici, coordonati de directorul Directiei Silvice, Cãtãlin Idriceanu, care au urmãrit cu atentie ca lucrãrile de plantare sã se desfãsoare ca la carte. Primarul Mihai Moraru, ca întotdeauna, a demonstrat cã poate mobiliza locuitorii la actiuni cu caracter social, fiind ajutat de viceprimãrita Despina Ciobanu, cea care se ocupã de coordonarea celor de la legea 416. „Vrem sã facem aceastã perdea de protectie cu dublu rol. Iarna va opri zãpada, ca sã nu ne mai trezim tot timpul cu acest drum comunal spre Brãhãsoaia blocat de suluri de zãpadã, în timp ce vara va opri turmele de animale sã treacã în mod necontrolat. Ne bucurãm cã la actiune participã si copiii din comunã, pentru cã vor învãta cât mai multe despre protectia naturii”, a spus primarul Mihai Moraru, cel care ar dori ca, anul viitor, sã realizeze o altã perdea de protectie si pe drumul spre satul Bârzesti. Directorul Directiei Silvice, Cãtãlin Idriceanu, crede cã astfel de actiuni ar trebui repetate si fãcute în mai multe comune. „Actiunea aceasta se poate face pânã pe 15 aprilie, de plantare a perdelelor de protectie si mã bucur cã am gãsit întelegere la Stefan cel Mare, unde primãria a pus la dispozitie terenul, iar noi am adus puietii. Evitãm, atunci când copacii vor ajunge la maturitate, blocarea acestei portiuni de drum, ceea ce cred cã se poate face si în alte locuri. Voi avea o discutie cu primarul Vasluiului, sã vedem dacã nu putem face o astfel de perdea pe drumul care iese din Vaslui spre Rediu”, a spus directorul Idriceanu.
Prefectul Puicã a plantat mai multi puieti
Andrei Puicã, prefectul judetului, s-a implicat si el în actiunea de la Stefan cel Mare, desi avea o agendã destul de complicatã. „Este bine cã Directia Silvicã pune la dispozitie puietii, sper cã vor fi cât mai multe primãrii care sã urmeze proiectul de aici, de la Brãhãsoaia. Mã voi implica personal, voi merge la sedintele de consiliu local în tot judetul si voi spune consilierilor si primarilor cã sunt probleme care tin si de ei, nu numai de buget. Trebuie sã gãsim solutii”, a spus prefectul Puicã. Acesta a plantat, alãturi de localnicii din Stefan cel Mare, mai multi puieti. Suprafata totalã a perdelei de protectie este de 1,18 hectare, fiind plantati în total peste 14.000 de puieti.