spot_img
spot_img
5 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Sac de bani cusut cu aţă albă pentru o maşină Singer “de colecţie”

- Advertisement -

*Anunţ pe stâlpi: “Colecţionar german, ofer 30.000 de euro” * La telefon: “Probabil că va trebui să cumpăraţi o altă maşină, care este perechea celei pe care o deţineţi…”

Un anunţ ochios, afişat pe stâlpi prin Piatra Neamţ, pune iar pe jar posesorii maşinilor vechi de cusut Singer. “Colecţionar german, cumpăr maşini de cusut Sienger, Kayser, Durkopp etc, ofer 20.000-30.000 de euro”, scrie, cu litere de-o şchioapă, sub o imagine emblematică a UE, probabil în ideea de a conferi un aer de credibilitate anunţului. Ştim cu toţii că ceste bunuri “de colecţie” au fost, ani la rând, după 1990, o necontenită sursă de venit pentru escrocii care au profitat de naivitatea unora, însă oricât de multă publicitate negativă i s-ar face unei înşelăciuni, vor exista oricând victime gata să-şi pună la bătaie banii pentru iluzia unui câştig mult mai consistent.

Se zvonise că, în perioada 1930- 1940, speriaţi de amploarea pe care o lua regimul de represiune hitlerist, evreii şi-ar fi investit o bună parte din avere în plăcuţe de platină, înglobate în maşinile de cusut Singer. Un alt zvon vehicula ideea că sub placa mecanismului de la unele maşini ar fi inscripţionate numele unor conturi elveţiene în care s-ar afla miliarde de dolari.

Cu siguranţă aţi auzit, sau chiar aţi avut în familie o bunică ori o mătuşă cu maşină de cusut Singer, care s-a lăsat prins în mrejele anunţurilor din ziare prin care  escrocherie erau fie prin metoda maşinilor de cusut pereche, pentru care se promiteau zeci de mii de euro, dar pe motiv că aceste maşini nu se pot achiziţiona decât la pachet, două câte două, dacă au serii consecutive. După ce afla seria maşinii potenţialei victime, fie revenea cu un telefon şi cu “vestea bună” că a găsit “geamăna” la un alt cumpărător, fie apărea la mica publicitate într-un ziar local un anunţ de vânzare al unei maşini Singer care avea, culmea coincidenţei, exact seria căutată. Convins că va face o avere pe cele două maşini de cusut cu serii-pereche, acesta cumpăra maşina cealaltă cu câteva mii de euro,  în funcţie de potenţialul finaniar descoperit de escroci, însă apoi cumpărătorul nu mai era de găsit. La Braşov au avut loc, exact acum un an, arestări după ce o bandă de escroci cu ramificaţii în Alba Iulia şi Mediaş au fost prinşi practicând metoda “certificatului de autenticitate” pentru maşini de cusut Singer. Mai întâi, potenţialul cumpărător spunea că nu poate oferi miile de euro decât dacă maşina de cusut este însoţită de un certificat de autenticitate, după care bietul credul era pus în legătură cu anumiţi “experţi” care, în schimbul a 4.000- 6.000 de lei, făceau ad-hoc expertiza şi eliberau documentul. Sigur că tranzacţia nu mai avea loc, scopul “cumpărătorului” fiind, de fapt, obţinerea acelor bani pentru certificat.

* Prea multe întrebări deranjează

Ca simpli muritori de rând, am încercat şi noi să aflăm ce le face aşa de speciale pe acele maşini de cusut, încât să valoreze cât un apartament. Iniţial, neştiind că vorbeşte cu un reporter, „colecţionarul german” care a împânzit oraşul cu afişe de cumpărare, prin mega-ofertă de 20.000- 30.000 de euro bucata, ne-a vorbit foarte frumos, fiind interesat de marca şi seria maşinii. Apoi, după ce-i spunem că suntem din Piatra Neamţ, ne spune că e din Iaşi. Mimăm mirarea că preţul ar fi cam mare pentru o biată maşină de cusut.

“Vi se pare mare suma de 20.000 de euro pentru o maşină? Dar v-aţi gândit că noi nu cumpărăm orice fel de maşini? Dacă în anunţ am scris marca, asta nu înseamnă că ne interesează tot ce e pe piaţă. Se cumpără anumite serii, doamnă”, ne răspunde respectuos, dar din ce în ce mai nervos. L-am întrebat pentru ce le-ar cumpără, moment în care tonul “neamţului” a devenit de-a dreptul tăios: “Păi cred că asta e problema cumpărătorului, nu văd de ce v-ar interesa. Dacă dumneavoastră vindeţi pentru bani, ei bine şi eu cumpăr tot pentru bani. Dar nu ştiu de ce intraţi în astfel de discuţii, că nu e problema dumneavoastră. Vreţi să ştiţi cum mă cheamă, poate vreţi să vă dau şi adesa mea? Şi altceva ce mai doriţi? Numărul de la papuci? Dacă vreţi să revenim la discuţia despre maşini de cusut, pot să vă spun că probabil că va trebui să cumpăraţi o altă maşină, care este perechea celei pe care o deţineţi, dacă este nevoie. Nu ştiu să vă spun cât ar costa în cazul dumneavoastră cealaltă maşină şi unde este, dar dacă este nevoie, căutăm unde este. Putem căuta împreună. Cât ar costa? Păi asta depinde de suma de care dispuneţi”.

* Ofertant tot mai nervos

După ce a aflat că stă de vorbă cu un ziarist, brusc, de la “stimată doamnă”, a trecut la per tu, acuzându-ne de nesimţire. “Da, am văzut ieri un apel, verificasem (!!!) că am fost apelat de la Ziarul Ceahlăul. Şi ce, vrei să faci reportaj pe seama mea, sau ce vrei? Să trăieşti şi tu de pe mine. Auzi, eu sunt la curent cu ce s-a întâmplat în trecut, şi cred că nu e primul reportaj de genul acesta pe care-l faceţi. S-au făcut atâtea şi la televizor. Acum ce vreţi de la mine? Eu am cumpărat foarte multe maşini din astea, să ştiţi. Nu vreţi să vă dau şi numele persoanelor, de unde sunt?”  Evident, era o ironie, din partea dumnealui, însă am spus că vrem aceste date, pentru că astfel ar fi mai credibil, nu ar fi confundat u un escroc. Iată ce ne-a răspuns: “Dar eu ce treabă am cu tine? Vino să ne întâlnim, să discutăm faţă în faţă. La Iaşi. De ce să vin eu acolo, ai fi tu vreo regină?!” După care a spus că pentru o maşină de cusut ar veni, totuşi, personal. Picătura care a umplut paharul a fost întrebarea noastră în ce calitate ar cumpăra astfel de maşini, dacă face achiziţii printr-un PF sau SRL: “Acum aş putea să vă închid telefonul şi am încheiat discuţia. La revedere!”.

* “Acum doi-trei ani, erau nişte hoţi, nişte escroci…”

Ne-am îndreptat, apoi, spre anunţurile de vânzare a vestitelor maşini de cusut Singer. Ei bine da, încă mai sunt astfel de anunţuri. Şi am găsit oameni care s-au cam lămurit cum stau lucrurile cu “pomul lăudat”.

Au coborât cu picioarele pe pământ şi, împinşi de nevoi, cer un preţ rezonabil, de câteva sute de lei. Iată ce ne-a spus o femeie care vinde maşină Singer, la preţul de 500 de lei: “E bună, nu vreau decât 500 de lei. E bună pentru cojoace, dar eu nu mai am ce face cu ea. Chiar credeţi că ar da cineva mii de euro? Ştiţi… eu nu mai cred în prostii… Cei care au tot dat anunţuri prin ziar sunt nişte hoţi, nişte bandiţi, nişte escroci. Am sunat şi eu acum doi, trei ani, şi tot îmi dădeau nişte numere de telefon şi nişte combinaţii de nu mai ştiam pe cine trebuie să sun şi ajunsesem să fiu eu cumpărătorul altei maşini, care ar fi fost în serie cu a mea.  Trebuia să mă duc să caut alt cap de serie. A fost o nebunie. Că aşa-mi spunea domnul de la telefon, că maşinile au valoare doar “în pereche”, pentru că se completează seriile”.

Subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ, ne-a spus că anul acesta nu a fost nici o sesizare de escrocare prin metoda “maşini de cusut”, cei care se ocupă cu şarlatanii acţionând, în ultimul timp, prin metodele deja cunoscute, concursul sau accidentul.

Cititi: http://ziarulceahlaul.ro/sac-de-bani-cusut-cu-ata-alba-pentru-o-masina-singer-de-colectie/

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.