In 2010, pacientii par sa fi fugit de spitale. Datele statistice pe primele noua luni arata o scadere fata de anul trecut. Atit medicii, cit si pacientii vorbesc despre aceleasi motive: lipsa banilor si teama de a-si pierde locul de munca daca s-ar interna. In contrast cu celelalte spitale, la Spitalul de Psihiatrie Socola s-a inregistrat o crestere a internarilor. Medicii spun ca principalul motiv este reprezentat de incidenta tot mai mare a afectiunilor psihice, mai ales din cauza conditiilor socio-economice din aceasta perioada.
Anul acesta, tot mai putini pacienti s-au internat in spitalele din Iasi. Motivul principal pare a fi lipsa banilor, dar si teama de a-si pierde locul de munca in cazul in care ar sta internati. „Pacientii renunta la internari in cazul bolilor cronice sau la interventii chirurgicale care nu reprezinta o urgenta de teama ca ar putea fi dati afara de la locul de munca daca lipsesc”, cred medicii. Pacientii se pling de lipsa banilor: „Sintem saraci si la spital oricum trebuie sa ne cumparam singuri medicamente si ce ne mai trebuie”.
Singurul spital in care numarul internarilor a crescut este Spitalul de Psihiatrie Socola, acolo unde sint cu aproximativ 1.000 de internari mai mult decit anul trecut. „In ultimul timp s-au inmultit foarte mult cazurile de depresie la pacientii peste 45 de ani. Numarul de pacienti e direct proportional cu criza”, motiveaza psihiatrii cresterea internarilor la acest spital.
In primele noua luni ale acestui an au fost internati 165.924 de pacienti in spitalele din Iasi. In aceeasi perioada din anul trecut numarul pacientilor internati in spitalele iesene era cu 3.339 mai mare. Desi in majoritatea spitalelor s-au inregistrat mai putini pacienti decit anul trecut, la Spitalul de Psihiatrie Socola situatia este exact pe dos.
Daca in primele noua luni din 2009 se facusera 20.434 de internari, numarul acestora a crescut la 21.343 in aceeasi perioada din 2010. „Creste foarte mult incidenta depresiei si a tendintelor suicidare din cauza conditiilor in care se traieste acum. Oricum, cifrele pe care le avem acum tot nu reflecta realitatea pentru ca doar o mica parte din oamenii care au probleme psihice vin la spital sa se trateze. Se mai duc la vraci sau la cabinete private. La noi vin doar cei care accepta ca au o problema reala de sanatate„, a declarat dr. Virginia Marinescu, medic psihiatru in cadrul spitalului.
De altfel, multi dintre cei care sufera de depresii in aceasta perioada ajung sa incerce sa compenseze cu alcool sau alte vicii. Starea lor in momentul in care ajung totusi la spital este si mai grava. Alta problema mai este si faptul ca sistemul de compensare a medicamentelor il face pe pacient sa scoata mai multi bani din buzunar. Multi aleg sa renunte la medicamente si boala se agraveaza.
„Incidenta bolilor psihice este in crestere din cauza problemelor sociale, a datoriilor, creditelor”
Cifrele spitalului arata ca anul acesta a crescut mai ales numarul femeilor care fac depresii. Daca pe tot parcursul anului 2009 au fost internate 2.169 de femei cu depresii, in doar zece luni din 2010 au avut nevoie de spitalizare din cauza depresiei 2.483 de femei.
Cea mai afectata categorie de virsta este cea intre 45 si 54 de ani, 1.767 de barbati si femei cu aceste virste ajungind anul acesta la spital din cauza depresiei.
De asemenea, in 2009 s-au inregistrat 84 de cazuri, 30 de barbati si 54 de femei, care au suferit depresii cu potential de tentativa suicidara. In primele zece luni ale acestui an au fost deja internati 83 de astfel de pacienti, 39 de barbati si 44 de femei.
„Procentul de pacienti care pot fi tratati in sistemul de ambulatoriu este foarte mic in cazul specialitatii noastre. Exista risc de agresivitate la acesti pacienti, deci trebuie supravegheati macar citeva zile, altfel se pot intimpla tragedii. Incidenta bolilor psihice este in crestere din cauza problemelor sociale, a datoriilor, creditelor. Mai sint si somajul, concedierile sau familiile dezbinate. In ultimul timp s-au inmultit foarte mult cazurile de depresie la pacientii peste 45 de ani. Numarul de pacienti e direct proportional cu criza”, a precizat si prof.dr. Calin Scripcaru, managerul spitalului.
Inca o cauza a cresterii numarului de internari este reprezentata de faptul ca in acest spital a scazut numarul de zile de internare pe care le deconteaza Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, astfel ca o parte dintre pacienti se interneaza mai des acum pentru ca pot sta in spital doar 17 zile, nu 30 cite erau inainte.
Medicii spun ca cele mai intilnite afectiuni psihice in aceasta perioada au la baza stresul si reactiile pe care le provoaca acesta fiecarui pacient in parte. Statistica realizata de spital arata ca tulburarile cu potential de tentativa suicidara au avut la baza ginduri predominant obsedante, reactie acuta la stres, tulburare de stres posttraumatica, tulburare de adaptare sau reactii la un factor de stres sever. „Sint multi pacienti noi, reinternarile acelorasi pacienti in acelasi an sint mai putine. Avem multi batrini care fac depresie de singuratate pe linga faptul ca nu au bani de medicamente. Ei sint pacientii care se interneaza mai des”, a adaugat dr. Marinescu.
Internari mai putine la „Recuperare” pentru ca le-au disparut 50 de paturi
De cealalta parte, cea mai mare scadere a numarului de pacienti a fost inregistrata la Spitalul de Recuperare.
Conducerea unitatii medicale spune ca singura cauza a „disparitiei” pacientilor este reprezentata de faptul ca spitalul a ramas in acest an fara 50 de paturi. „De la 580 de paturi am ajuns ls 530 de paturi. Noi avem acelasi numar de solicitari ca in anii trecuti, insa nu le mai putem onora. Am facut demersuri la Consiliul Local pentru a ni se aproba inca 20 de paturi in plus si au fost de acord. Asteptam acum raspuns in acest sens si de la Ministerul Sanatatii. Macar o mica parte a problemei s-ar mai rezolva asa”, a declarat Carmen Cumpat, managerul spitalului.
Cele mai aglomerate sectii sint reumatologia, unde s-au mai cerut inca cinci paturi pe linga cele 80 existente, si recuperarea neurologica, unde s-a facut solicitare pentru cinci paturi pe linga cele 70 care sint in acest moment. In cazul celorlalte spitale scaderea numarului de pacienti este mai putin vizibila, insa cauzele scaderii sint mai grave.
„Cind n-ai ce pune pe masa nu mai esti dispus sa dai spaga”
Spitalul „Sf. Spiridon” a inregistrat in primele noua luni ale anului 2009 un numar de 30.947 de pacienti internati. In aceeasi perioada a anului 2010 cifrele arata 30.190 de pacienti.
Medicii spun ca bolnavii prefera sa-si amine rezolvarea problemelor medicale in incercarea de a-si asigura resursele financiare necesare supravietuirii. „Se intimpla de multe ori ca pacientii sa renunte la internari in cazul bolilor cronice sau la interventii chirurgicale care nu reprezinta o urgenta de teama ca ar putea fi dati afara de la locul de munca daca lipsesc. Daca nu e constrins de agravarea afectiunii de care sufera pacientul amina prezentarea la spital si rareste controalele. In ultima perioada sanatatea cade pe locul doi, dupa asigurarea traiului de zi cu zi”, a spus conf.dr. Diana Cimpoesu, medic- sef UPU-SMURD.
De cealalta parte, multi din pacienti recunosc ca un motiv foarte puternic este si faptul ca nu mai au bani sa vina la spital. „Sintem saraci si la spital oricum trebuie sa ne cumparam singuri medicamente si ce ne mai trebuie. Cind n-ai ce pune pe masa nu mai esti dispus sa dai spaga”, a spus un pacient nemultumit.
Conducerea spitalului spune insa ca in momentul in care se va face bilantul la sfirsitul anului situatia se va echilibra in ceea ce priveste numarul de pacienti. De altfel, o parte din pacienti renunta sa mai vina la spital si din cauza traseului pe care trebuie sa-l parcurga pina la medicul din clinica. Ca sa se poata interna au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de la familie. Pentru a-l obtine trebuie sa se programeze si sa astepte la coada. Altii fug de spital din cauza conditiilor in care se sta acolo si a faptului ca nu mai beneficiaza de prea multe medicamente sau investigatii gratuite.
„Si medicii evita internarile pentru ca inseamna cheltuiala”
O scadere a numarului de pacienti se observa si la Spitalul de Boli Infectioase, de la 7.281 citi erau in 2009 s-a ajuns la 6.950 in primele noua luni din acest an.
Medicii spun ca tot saracia e cea care ii tine pe bolnavi departe de spitale. „Pacientii incearca sa-si rezolve singuri problemele pentru ca oricum in spital cumpara singuri tot. Sint mari lipsuri de medicamente si materiale sanitare. Omul trebuie sa alerge permanent pentru supravietuire financiara si nu are timp de pierdut prin spital. De asemenea, si medicii evita internarile pentru ca inseamna cheltuiala. Prefera sa consulte pacientul, sa-i dea o reteta si sa-l trimita acasa”, a precizat dr. Mihnea Hurmuzache, sef de clinica in spital.
Cea mai mare problema este insa faptul ca bolnavii ajung in acest fel foarte tirziu la medic, cind deja afectiunea lor s-a agravat si costul tratamentului a crescut. Toate spitalele din Iasi primesc pacienti si din celelalte judete ale Moldovei, aproximativ o treime din totalul internarilor fiind reprezentata de acesti pacienti.