spot_img
spot_img
1.8 C
Vaslui
26-dec.-2024

Legea salarizării unitare ar putea fi adoptată de Guvern astăzi, chiar fără avizul CES

- Advertisement -

Coaliţia s-au întrunit, marţi seară, pentru a discuta despre asumarea răspunderii pe Legea Salarizării. Proiectul nu a primit avizul Consiliului Economic şi Social, dar totuşi Guvernul o poate adopta în şedinţa de astăzi. Asta pentru că nu este nevoie de un aviz, ci doar de sesizarea Consiliului. În aceste condiţii, sindicatele şi politicienii se întreabă care este adevăratul motiv pentru care Cabinetul Boc a amânat asumarea.

Liderii Coaliţiei s-au reunit, marţi seară, la Palatul Victoria, pentru a discuta despre Legea salarizării unitare.

Guvernul trebuia să aprobe Legea salarizării încă de luni, dar s-a trezit în ultimul moment că nu are avizul Consiliului Economic şi Social. Zis şi făcut. Şedinţa CES a avut loc marţi, dar a fost boicotată de sindicate. Acestea nu au participat, iar avizul nu a putut fi dat din lipsă de cvorum. Guvernul se declară, însă, mulţumit pentru că legea îl obligă doar să sesiseze partenerii sociali, nu să şi obţină un aviz, fie el pozitiv sau negativ.

„Nu este un pretext, e un aviz formal, nu este o formalitate. Termenul formal înseamnă că se îndeplineşte procedura formal”, a spus  secretar de stat în ministerul Muncii Valentin Moncanu.

În condiţiile în care CES trebuia doar sesizat cu privire la această lege, întrebarea firească este de ce a amânat Guvernul luarea unei decizii privind Legea Salarizării. Câţiva reprezentanţi ai Coaliţiei ne-au declarat, sub protecţia anonimatului, că Fondul Monetar Internaţional ar avea un cui împotriva legii redactate de Guvern. Alţii au alte explicaţii.

„Domnul Boc nu dă doi bani pe avizul CES, este un pretext, bătălia este cât din prajitura bugetului ii revine doamnei Udrea si cât mai rămâne pentru ceilalţi”, a declarat Victor Ponta.

„Guvernul are foarte multe încălcări ale articolelor constituţionale şi nu vrea să adauge încă una evidentă în plus care este avizul obligatoriu al CES. Se pare că a fost un troc legat de acest lucru tocmai pentru a permite Guvernului să mai încalce încă o dată prevederile constituţionale”, consideră Bogdan Hossu.

Coaliţia a decis luni să amâne discuţiile pe Legea salarizării unice, deoarece Consiliul Economic şi Social nu şi-a dat încă avizul.

Proiectul legii salarizării prevede că valoarea de referinţă (coeficientul 1) este de 600 de lei, dar în anul 2011 nu se aplică valoarea de referinţă şi coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuţi în anexele la Legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

realitatea.net

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.