spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Omisiune îndreptatã în privinta preturilor la produsele agricole

- Advertisement -

UITUCI Consilierii judeteni au completat lista cu preturile medii ale produselor agricole pentru anul 2013, cu pretul mediu de 60 lei/tona de masã verde obtinutã de pe pajisti, pret trecut cu vederea la sedinta CJ Vaslui din luna decembrie a anului trecut. Pentru terenul agricol dat în arendã, aceasta este stabilitã în naturã, iar pentru anul 2014 evaluarea în lei a arendei se face conform acestor preturi medii.

Prin hotãrâre a CJ Vaslui, pretul mediu la grâu si porumb boabe a fost stabilit la 45 bani/kg, la struguri de vin sau mere, de 70 bani/kg, în timp ce floarea-soarelui si prune s-au vândut cu 1 leu/kg. În cazul în care arendasii nu fac direct plata cãtre stat a impozitului agricol, tãranii care au dat pãmânt în arendã vor trebui sã facã drumuri la agentiile fiscale pentru plata impozitului.

Conform dispozitiilor legale, în care arenda pentru terenurile agricole date în folosintã se exprimã în naturã, evaluarea în lei a acestei arende cuvenite celui care dã în folosintã terenul, se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole pentru anul în curs, stabilite prin hotãrâre a Consiliului Judetean. La sedinta de CJ din luna decembrie a anului trecut, când s-au stabilit principalele preturi medii ale produselor agricole, s-a omis stabilirea acestui pret si pentru masa verde obtinutã de pe pajistile date în arendã sau concesiune. A fost nevoie de o nouã hotãrâre care sã stabileascã pretul mediu al masei verzi la 60 lei/tonã, pe baza propunerii înaintate de DAJ Vaslui. În luna decembrie, consilierii judeteni au stabilit pentru anul 2013, preturi medii de 45 bani/kg la grâu si porumb boabe, 50 bani/kg la orz, orzoaicã si ovãz, 70 bani/kg în cazul strugurilor de vin si a merelor si de 1 leu/kg pentru floarea-soarelui si prune. În functie de aceste preturi, si a cantitãtilor convenite prin contractul de arendã sau primite de la arendasi, fermierii vasluieni vor plãti impozitul pe veniturile obtinute din activitãti agricole în anul 2014, asta în cazul în care arendasii nu au oprit direct la sursã si virat cãtre stat aceste impozite.

Impozitul pe venitul din activitãti agricole se calculeazã de unitãtile fiscale prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activitãti agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul final care se vireazã la bugetul de stat. Impozitul pe veniturile din arendã este considerat de Codul fiscal drept „venit din cedarea folosintei bunurilor” si se calculeazã ca si la chirii, dupã ce se deduce cota forfetarã de 25%, existând si posibilitatea stopajului la sursã, respectiv ca arendasul sã opreascã din arendã contravaloarea impozitului si sã-l vireze la stat în locul arendatorului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.