spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Tigan sau rom? „Cioabã e vãr primar cu Ion Iliescu!”, sustine un director general al Academiei Române

- Advertisement -

Un profesor universitar, director general al Academiei Române, Cornel Ionescu, a lansat o petitie „contra denumirii de rom/roma/romanis si revenirea la cea de tigan”. Petitia a fost înaintatã cãtre Parlamentul României. „Cei ce ne conduc trebuie fortati sã repare nedreptatea fãcutã poporului român! Aceastã etnie nu este specificã României, ea întâlnindu-se în majoritatea tãrilor europene în diverse proportii, dar noua sa denumire de rromi (roma/romani/romanies, în englezã) este asimilatã mai ales cu numele tãrii noastre, România, rãspândindu-se astfel o confuzie care s-ar putea dovedi fatalã pentru viitorul european al poporului român”, scrie în petitia care circulã în aceste zile pe Internet. În 2002, în judetul Vaslui existau 4.873 de tigani, care îsi declarau cu mândrie etnia. La recensãmântul din 2011, s-a ajuns la situatii dramatice. Zeci de mii de tigani vasluieni au refuzat sã se declare ca fiind din aceastã etnie, trecându-se drept români. Majoritatea tiganilor din judet au refuzat sã se declare ca apartinând acestei etnii, desi primarii au insistat pe lângã ei sã-si declare cinstit si corect apartenenta etnicã. În majoritatea localitãtilor, tiganii s-au declarat români, spunând cã nu pot fi asimilati etniei, deoarece nu… vorbesc limba romanes!

„În ultimul timp, temele principale ale stirilor au fost legate de reactia ostilã împotriva cetãtenilor români din Italia si mai nou si din alte tãri europene. Aceastã reactie fãrã precedent îndreptatã împotriva tuturor românilor stabiliti în aceste state a pornit mai ales de la comportamentul anormal si infractional al unei etnii minoritare de cetãteni români, si anume tiganii sau etnia romilor. Aceastã etnie nu este specificã României, ea întâlnindu-se în majoritatea tãrilor europene în diverse proportii, dar noua sa denumire de romi (roma/romani/romanies, în englezã) este asimilatã mai ales cu numele tãrii noastre, România, rãspândindu-se astfel o confuzie care s-ar putea dovedi fatalã pentru viitorul european al poporului român. Când cetãteanul italian, de pildã, citeste un articol în care se întrepãtrund termenii <<romeno>> si <<rom>>, este normal sã se afunde într-o confuzie care, încetul cu încetul, duce la o suprapunere mentalã a celor douã denumiri. Odatã aceastã suprapunere instalându-se, ea functioneazã si în sens invers; astfel auzim cum pe stadioane suporterii unor echipe adverse scandeazã <<tiganii, tiganii!>>, referindu-se la români. Rezultatul pe termen mediu si lung pentru populatia României în raport cu popoarele europene poate fi devastator, instalându-ne în coada Europei. De aceea, înainte de a vedea ce este de fãcut, meritã studiat cum s-a ajuns în aceastã situatie. <<Satra>> vine de la casta Kshatria (rãzboinicã) cãreia nu i-au apartinut niciodatã. <<Tigan/Zigeneur/Zingaro etc.>> vine de la <<Athinganoi>>, secta religioasã grecescã recunoscutã pentru activitatea de prezicere, tiganii n-au apartinut niciodatã acestei secte. <<Gypsy>> vine de la <<Egyptian>>, cum si-au spus acum vreo 600 de ani pentru a primi bani, locuinte si mâncare pe gratis, pretinzând ajutor ca fiind crestini egipteni aflati în pelerinaj. <<Yansser>>, cum sunt cunoscuti la New York, vine de la ienicer turc, cum s-au prezentat tiganii emigrati în America pe la 1900. În Germania numele cele mai folosite sunt Zigeuner si Sinti. În limba francezã s-a impus numele Gitanes. În limbile englezã si spaniolã, Gipsy, respectiv Gitano. În Danemarca, Suedia si Finlanda s-au prezentat sub numele de Tattan (tatari). Sunt câteva elemente importante care nu pot fi ignorate:

1) Generalul (seful) Securitãtii din jud. Sibiu, în ’71, era un tigan.

2) Nicolae Gheorghe devine secretarul personal al lui Cioabã în ’71-’72.

3) Cioabã e vãr primar cu Ion Iliescu (se poate verifica).

4) Cioabã participã la primul congres tigãnesc de la Londra din ’71, unde apare prima oarã etnonimul de Rom.

5) Anii ’70 înseamnã plecarea masivã a sasilor.

6) Securitatea organizeazã un program de colonizare cu tigani a sãsimii si svabimii.

7) Scopul nu a fost integrarea tiganilor. Integrare înseamnã o populatie minoritarã tigãneascã într-o populatie majoritarã de altã etnie. O majoritate tigãneascã cu o minoritate ignorabilã de altã etnie nu duce la integrarea tiganilor, ci la asimilarea celorlalti. (Dau cazul unor moldoveni din Galati asimilati în tigãnia din Garcini, de lângã Brasov). Agresiunea lexicalã rom/roma/roman – romani/romani – romanies/romanians – romanes/româneste, a fost aplicatã asupra tãrii si natiunii noastre imediat dupã 1990, în cadrul unui program complex dezvoltat de Fundatia Soros în România. Beneficiind de numerosi membri ai etniei tigãnesti în guvernãrile Romaniei – sunt notorii Ion Iliescu, Adrian Nastase sau Andrei Plesu – dupã <<Memorandumul>> lui Petre Roman, care oficializa denumirile paralele, nimic nu le-a mai stat în cale schimbãtorilor de limbã si istorie. O prima disputã a fost cea legatã de cuvântul <<romi>>, românii fiind prostiti apoi cã aceasta va fi înlocuitã cu <<rromi>>, o altã formulã care doar a sporit debandada lexicalã”, explicã initiatorul petitiei. Prof. univ. Ionescu mai sustine cã s-a ajuns în situatia în care tiganii au numele identic cu al românilor în limba englezã.

Pânã în 2025, tiganii vor fi mai numerosi decât maghiarii!

„Privitor la problema tiganilor în ansamblu si a nefericitei denumiri de rom, fãrã îndoialã cã avem nevoie de minti luminate, si nu de teribilismul unui ministru de externe ca si Cioroianu, care în suita gafelor monumentale, declara cã ar fi bine dacã am cumpãra o parte din Sahara pentru

a-i muta pe concetãtenii nostri tigani. Nu de fanfaronadã ieftinã si pãguboasã avem nevoie. Romii români (sunã interesant, nu-i asa?) sunt si ei cetãteni cu drepturi egale. România trebuie sã conlucreze cu UE în programe de afirmare a identitãtii culturale a populatiei de tigani în paralel cu integrarea lor socialã si cresterea nivelului educativ. În ceea ce priveste denumirea de rom, chiar dacã ne aflãm în ceasul al 12-lea, este necesar un plan de mãsuri diplomatice, întinse poate pe mai multi ani, pentru a sensibiliza organismele europene si a se îndrepta aceastã mare eroare, de a denumi o populatie transfrontalierã cum sunt tiganii cu un nume atât de apropiat si generator de confuzii, de numele istoric al poporului român. Luând în considerare progresia demograficã, pânã în 2025, când pe fondul declinului de natalitate la români si maghiari si al scãderii mortalitãtii la tigani, acestia ar putea reprezenta un procent semnificativ din populatia României, depãsindu-i pe maghiari, la care adaugãm confuzia din ce în ce mai pregnantã a numelui de rom cu cea de român, pozitia României în familia europeanã apare într-o pozitie tot mai îngrijorãtoare”, mai spune directorul general al Academiei Române.

Iatã cum stã situatia la Vaslui: mii de tigani nu recunosc apartenenta la etnie!

În comuna Osesti, din judetul Vaslui, din cei 3.500 de locuitori prinsi în datele statistice, dupã recensãmântul general al populatiei si locuintelor din 2011, doar zece locuitori au recunoscut cã sunt tigani si apartin etniei rrome. Asta în conditiile în care, recunosc oficialii primãriei, procentul de români-tigani este sensibil egal în localitate: 55% români, 45% tigani. Desi sunt peste 1.200 de tigani, neoficial, datele de la recensãmânt au uimit pe toatã lumea. „Nu stiu ce s-a întâmplat, dar cetãtenii de etnie rromã au refuzat sã se declare ca apartinând acestei etnii. Le-am spus sã se declare ca fiind rromi, nu era nicio rusine, plus cã puteam accesa proiecte pentru ei, pentru drumuri sau alimentãri cu apã. Asa, în conditiile în care mai am doar zece persoane rrome, mai pot sã merg sã cer finantãri europene?”, se întreabã primarul de la Osesti, Grigore Lefter. Principala motivatie a tiganilor de aici, de a nu se declara ca fiind de aceastã etnie, a fost cã nu stiu limba romanes, deci nu sunt tigani. „Au spus recenzorilor cã vor sã fie trecuti drept români, cã nu cunosc limba tigãneascã. Am discutat cu ei si le-am spus care sunt beneficiile dacã recunosc cã sunt rromi, însã nu au vrut. Noi nu-i putem obliga sã recunoascã cã se trag din aceastã etnie”, spune primarul Lefter. În altã comunã, Puscasi, la doi pasi de Vaslui, aceeasi situatie. Localitate în care aproape 80% din populatie este din etnia tigãneascã, Puscasiul s-a trezit dintr-o datã românizat complet. „Toti cetãtenii rromi s-au declarat români. Noi le-am spus cã nu este nicio rusine sã recunoascã etnia, însã nu au vrut. Nu poti influenta deloc vointa oamenilor, i-am lãsat sã decidã singuri de care parte sunt”, spune unul dintre oficialii primãriei Puscasi. Peste 2.000 de tigani au devenit peste noapte români, motivând, ca si la Osesti, cã nu cunosc îndeajuns limba romanes pentru a fi recunoscuti în aceastã etnie. În aceste conditii, doar 2-300 de locuitori au fost trecuti la etnia rromã, desi în unele cazuri localnicii nici nu au vrut sã primeascã recenzorii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.