Caz inspirat din filmele cu Sherlock Holmes, la Iaşi, în care personajul negativ este un ofiţer superior de poliţie cu grad de comisar-şef. Un scandal uriaş a izbucnit la Spitalul „Sfântul Spiridon“ şi în Poliţie după ce probele de sânge ale acestui colonel prins beat la volan în Nicolina au dispărut ca în filmele cu celebrul detectiv. Artizanul „magiei“ este bănuit a fi chiar colonelul băut, care ar fi avut cunoştinţe în spital, deoarece soţia a lucrat o perioadă ca medic în sistem. Uluitor este modul în care au dispărut. Cel care a avut curajul să intre în cabinetul medicului de gardă pentru a fura sticluţa cu sânge ar fi chiar un brancardier. Şoferul prins băut la volan se numeşte Petru Curelariu, şi este ofiţer judiciar, comisar-şef la Biroul de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Iaşi. Colegii de breaslă au numai cuvinte de laudă despre el, dar în seara în care a fost prins băut s-a comportat urât atât cu poliţiştii de la Rutieră care l-au testat, dar a reuşit să scoată din sărite şi pe procurorul de caz chemat să elucideze misterul dispariţiei probei. Un alt ghinion al colonelului: procurorul de caz pe care a reuşit să-l scoată din pepeni este Andreea Nica, cunoscută pentru „simpatia“ ei pentru poliţişti. Citiţi în rândurile de mai jos cum a fost pus la cale furtul eprubetei, datorită căreia sunt anchetaţi medici şi poliţişti pentru infracţiunea de favorizare a infractorului.
O mare prostie
Totul pare a fi o mare prostie făcută de poliţistul beat, care ar fi putut scăpa basma curată dacă ar fi apelat la un tertip bine cunoscut printre şoferi. Imediat după ce a produs accidentul pe şoseaua Nicolina, în zona CUG, vineri seara, el a mers acasă, cu maşina, şi s-a întors cu asigurarea obligatorie, pe care nu o avea la el. Acesta putea să se culce liniştit şi să nu se întoarcă la locul accidentului, pentru ca a doua zi, „fresh“, să îşi încheie socotelile cu celălalt şofer pe care îl tamponase. Însă Petru Curelariu s-a întors nervos la locul accidentului şi s-a luat la harţă cu şoferiţa celuilalt autoturism. Fapt care a atras atenţia unei patrule de poliţie care trecea prin zonă, condusă de Mihai Şoric. Colonelul Petru Curelariu s-a luat la harţă atât cu şoferiţa, cât şi cu poliţiştii de la circulaţie. Agenţii l-au pus să sufle în etilotest, care a indicat 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care l-au transportat la Spitalul „Sfântul Spiridon“ pentru prelevarea celor două probe de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei, necesară dosarului penal. Aici începe „filmul“ dispariţiei eprubetei cu sânge.
Hocus-pocus: dispare sticluţa
Ajunşi la spital, agentul Mihai Şoric şi ceilalţi agenţi i-au solicitat medicului de gardă Anca Hăisan desigilarea unei truse cu două eprubete pentru recoltarea unei probe de sânge de la Petru Curelariu. Medicul a desigilat trusa în prezenţa colonelului şi a poliţistului de la Rutieră, Mihai Şoric. Apoi, agentul a completat cererea de recoltare, iar medicul, procesul verbal în care sunt menţionate mai multe aspecte, printre care greutatea şoferului sau dacă acesta prezintă simptomele beţiei. Apoi, ofiţerului i s-a recoltat o probă de sânge, pe care medicul a aşezat-o în trusa medicală, pe care a lăsat-o ulterior în cabinet. Imediat, agenţii de la Rutieră l-au luat pe Curelariu şi l-au transportat la sediul Poliţiei Rutiere pentru declaraţii, urmând să revină la spital pentru o a doua probă de sânge. După o oră, după cum spun poliţiştii, Curelariu a fost adus la spital pentru a i se preleva a doua probă. Ajunşi la spital în unitatea de urgenţe, agentul Mihai Şoric a constatat cu stupoare că prima sticluţă nu se mai afla în trusă. Acesta a sunat la Parchet şi a chemat procurorii. Până să vină procurorii, medicul a prelevat a doua probă de sânge, care a indicat o valoare imensă de alcool în sânge, mai mult decât dublul limitei pentru care fapta devine infracţiune: 1,70 mg/l alcool pur în sânge, limita fiind de 0,80 mg/l alcool pur. „Este valabilă această probă, potrivit legislaţiei. Degeaba a fost furată prima probă. Cantitatea de alcool din sânge găsită este cu mult peste limita legală“, a spus unul dintre şefii Poliţiei Rutiere. La spital a venit Oana Andreea Nica, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. Potrivit unor surse din cadrul Poliţiei, între colonel şi procuror ar fi avut loc mai multe dispute verbale, fapt care a atras antipatia acestuia din urmă, cunoscută pentru „pornirea“ împotriva poliţiştilor.
Audieri masive
Principalul suspect în cazul furtului eprubetei ar fi un brancardier, care ar fi intrat în unitatea de urgenţe şi ar fi furat-o. În spatele furtului ar fi un medic, cunoştinţă a soţiei colonelului, soţie care a lucrat în sistemul medical înainte de a pleca în Franţa. Pentru a elucida misterul, mai mulţi angajaţi ai spitalului au fost chemaţi la audieri, printre care şi cinci medici. Reprezentanţii Spitalului „Sfântul Spiridon“ nu au demarat o anchetă internă, ci aşteaptă mai întâi rezultatele Parchetului, după care vor lua şi ei măsurile necesare. „Am anunţat imediat Parchetul, care a început o anchetă. Au fost chemate mai multe cadre medicale şi nu numai la audieri. A dispărut proba cea mai importantă, care arăta exact cât alcool exista în sânge. Cei chemaţi la audieri vor da declaraţii în nume personal“, a precizat conf.dr. Diana Cimpoeşu, medic-şef la UPU-SMURD. Cu subsemnatul vor da toţi cei care au lucrat în Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului „Sfântul Spiridon“ în garda în care a ajuns şi poliţistul. În acea zi, patru medici asigurau urgenţele majore, iar un alt medic, dr. Anca Hăisan, a fost cea care s-a ocupat de urgenţele minore, acolo unde s-au prelevat şi probele de la şofer. Toţi medicii vor da însă declaraţii, precum şi asistentele din acea tură şi personalul auxiliar. „Noi anunţăm organele legii atunci când apar disfuncţionalităţi. Vom face tot ce putem pentru a se afla exact ce s-a întâmplat“, a adăugat conf.dr. Cimpoeşu. În acest sens, unitatea medicală a pus la dispoziţia celor de la Parchet înregistrările video de pe camerele de supraveghere din UPU, din ziua în care a ajuns la spital poliţistul. Nu se ştie însă dacă acestea vor indica vinovatul. Asta deoarece în zona „Urgenţe minore“ nu există camere de supraveghere înăuntru, ci doar acolo unde ajung urgenţele foarte mari. Pentru ca astfel de lucruri să nu se repete, reprezentanţii spitalului au decis ca de acum probele de sânge să se ia în locul în care se tratează urgenţele majore, deoarece acolo există camere şi în interior.
Specialist pe tâlhării
Culmea este că ofiţerul de poliţie nu a mai avut antecedente de acest fel, şi era cunoscut printre colegi ca un bun profesionist. Acesta avea în spate o activitate de aproape 20 de ani. Şeful Poliţiei Municipiului Iaşi spune că Petru Curelariu era specializat pe tâlhării. „Comisarul şef Petru Curelariu îndeplinea o funcţie importantă în cadrul Biroului. El a contribuit alături de ceilalţi ofiţeri din cadrul biroului la scăderea majoră pe linia tâlhăriilor în perioada 2012 – 2013. Probabil a fost un moment de rătăcire a dumnealui, altfel nu ne explicăm gestul. Precizăm că în momentul în care s-a întâmplat faptul nu se afla în timpul serviciului şi nu a afectat capacitatea lui de a-şi onora problemele de serviciu“, a spus comisarul şef Doru Panţâru, şeful Poliţiei Municipiului Iaşi.