spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Le-a ajuns bisturiul la os!

- Advertisement -

Spitalul din Vaslui, pe un butoi de pulbere

NEMULTUMIRI Protest spontan, ieri dimineatã, la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. Aproape 200 de angajati au iesit în curtea unitãtii, nemultumiti de faptul cã urmeazã sã li se opreascã tichetele de masã, unele sporuri fiind deja tãiate. Totul, pe fondul unui buget mult redus fatã de cel de anul trecut si care a determinat conducerea unitãtii sanitare sã treacã la mãsuri radicale, pentru a face economii. Salariatii considerã decizia abuzivã si sunt hotãrâti sã nu accepte o renegociere a contractului colectiv de muncã.

Grevã spontanã la Spitalul de Urgentã Vaslui. Aproximativ 200 de asistente si infirmiere si-au strigat nemultumirile, în curtea unitãtii sanitare. Angajatii sunt revoltati cã li s-au tãiat unele sporuri si tichetele de masã. „E dreptul nostru, de ce sã ne fie luat?! Muncim în conditii grele, sunt posturi blocate, însã activitatea nu are de suferit! Financiar, nu se meritã. Câstigul lunar abia ne asigurã traiul de pe o zi pe alta. Acum, sã ne ia si tichetele?! Sunt 200 de lei, dar pentru noi e mult. Avem datorii, rate la bãnci, copii la scoalã… Fãrã bonuri, eu mã duc acasã cu 734 de lei. Cum sã supravietuiesc cu suma asta?! Conducerea noastrã ar putea trãi o lunã cu banii ãstia?! Nu e normal sã ne taie bonurile! Nu e nici uman si nici legal! Ni se spune cã dacã nu ne convine sã plecãm, cã mai sunt o sutã la poartã care asteaptã un serviciu. Asta meritãm?!”, a spus o infimierã. O alta a venit cu un fluturas de salariu. „Dupã ce achit C.A.R.-ul, mã duc acasã cu 238 de lei. Atât, 238 de lei. Fãrã bonuri, murim de foame. Pentru mine, tichetele astea sunt mâncarea familiei. Ne vor aduce la disperare! Suntem si noi oameni, nu e normal sã fim sacrificati pentru cã spitalul nu are fonduri. Sunt pusi acolo sã caute solutii, nu sã ne distrugã pe noi! Luna asta am luat bonurile, dar de luna viitoare nu le mai primim. Nici nu vreau sã mã gândesc cum voi face fatã, cum mã voi descurca!”, a declarat o altã angajatã. Conducerea spitalului a recurs la aceastã mãsurã pentru a se putea încadra în bugetul alocat, care este mult mai mic fatã de anul trecut.

„Nu suntem de acord cu renegocierea contractului colectiv de muncã!”

Angajatii Spitalului de Urgentã au rãmas fãrã sporuri dar si fãrã cele 20 de tichete de masã, în valoare de 200 de lei. Oamenii s-au plâns de salariile mici, de volumul mare de muncã dar si de conditiile de lucru. „Am iesit sã protestãm, pentru cã ni se ia un drept obtinut si nu înteleg de ce. Lucrãm în conditii inumane, facem tot ce e omeneste posibil ca activitatea sã nu aibã de suferit în sectii. La Chirurgie Pediatricã, de exemplu, e o singurã asistentã pe turã. Ati vãzut ce se poate întâmpla, rãmâi fãrã serviciu si risti si puscãria dacã se întâmplã ceva. Cu o vechime de 18 ani, cu sâmbete si duminici, sporuri, iau 1.500 de lei, în care intrã si bonurile. Vã dati seama?! Rãmânem fãrã mâncare la copii. Vom fi nevoite sã plecãm din tara asta, sã ne pãrãsim familiile, pentru cã nu suntem respectate si sã muncim pentru strãini. Asa s-a ajuns, din pãcate!” Si o parte din medici s-au alãturat protestatarilor. Acestia au fost primiti cu aplauze. „Suntem solidari cu asistentele, cu infirmierele noastre. Au dreptate în tot ceea ce solicitã. Din pãcate, sãnãtatea nu este finantatã asa cum trebuie si este lãsatã la urmã. Doar la alegeri îsi aduc aminte de noi. Conditiile de lucru sunt grele, stresul e foarte mare, lipsurile sunt destule si totusi oamenii ãstia nu se lasã. Sunt niste eroi. Muncesc pe rupte pentru cã îsi iubesc meseria si nu îsi pot lãsa pacientii de izbeliste! Nu este firesc sã iasã în stradã sã îsi cearã un drept câstigat. Acesta ar trebui sã le fie asigurat! Inclusiv medicilor li s-a tãiat sporul de gardã, iar acesta este abia începutul”, a declarat medicul chirurg Mircea Zavate. Unitatea spitaliceascã a primit un buget mult mai mic si nu poate acoperi cheltuielile de personal. Suma alocatã salariilor este de 3,2 milioane de lei, cu 300.000 lei mai putin decât ar fi necesar. „E un protest spontan, având în vedere cã le era programatã sedinta comitetului director, unde am fost invitati sã renegociem art. 139 din contractul colectiv de muncã si care prevede obligativitatea angajatorului de a acorda 20 de tichete de masã. Finantarea de la CJAS este dezastruoasã. E un buget mai mic. Trebuie cãutate alte solutii, pentru cã eu nu cred cã de maniera aceasta trebuie sã facem acest spital sã meargã, luând din drepturile oamenilor, activitatea se desfãsoarã cu oamenii. Legea prevede cã drepturile salariale primeazã si de aceea eu cred cã trebuie sã avem grijã de forta umanã care munceste în acest spital si, evident, de pacientul nostru. Nu stim ce sanse avem. Deocamdatã, se doreste renegocierea acelui contract, tichetele nu s-au luat. Pozitia noastrã va fi cã nu suntem de acord cu o renegociere. Contractul colectiv de muncã s-a negociat anul trecut, s-a înregistrat în luna aprilie, este valabil doi ani de la data înregistrãrii la ITM, iar noi nu suntem de acord cu o renegociere”, a susţinut Daniela Clãtinici, liderul Sanitas Vaslui. Activitatea în sectii nu a fost afectatã, întrucât la protest au participat cadre medicale din alte schimburi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.