spot_img
spot_img
5.1 C
Vaslui
11-ian.-2025

Necropsii sau alcoolemii blocate de lipsa fondurilor, achitate din propriul buzunar de cei care le aşteaptă de luni de zile

- Advertisement -

Blocajul financiar acumulat de luni de zile din cauză că poliţia nu are bani pentru a achita la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava contravaloarea necropsiilor efectuate în cazurile de moarte suspectă şi a alcoolemiilor din cadrul dosarelor penale pentru infracţiuni la regimul rutier face, în unele cazuri, ca cei care sunt parte în dosar să achite din propriul buzunar aceste servicii. Se întâmplă de regulă când oameni disperaţi să li se facă dreptate nu se împacă cu gândul că trebuie să aştepte luni de zile pentru ca un raport de necropsie să ajungă la dosar ori când şoferii vor să-şi rezolve cât mai repede dosarele penale în care sunt cercetaţi.

A plătit 1.338 de lei pentru ca raportul de necropsie în cazul morţii fiului său să ajungă la dosar

Un caz concret, care are şi o mare doză de dramatism, este cel al unei femei din Dumbrăveni, al cărei fiu a murit în condiţii suspecte în luna mai a anului trecut. În noaptea de 4 spre 5 mai 2013, în noaptea de Înviere, Dănuţ Vieriu, în vârstă de 17 ani, din Dumbrăveni, a mers la slujbă la o biserică din sat. Avea să fie găsit mort câteva ore mai târziu, pe o scurtătură pe care se întorcea de regulă spre casă. Încă de la început au existat suspiciuni că adolescentul a fost agresat de mai mulţi tineri, în prejma bisericii.

Pentru Ana Vieriu, mama băiatului, de atunci a început un lung zbucium. A aşteptat mai întâi raportul de necropsie al Serviciului Judeţean de Medicină Legală Suceava, care trebuia să stabilească de ce a murit fiul său. La o lună şi jumătate de la moartea băiatului său femeia s-a decis să achite din buzunar costul necropsiei.

„Când am văzut că poliţistul mă tot amână cu această problemă şi când am aflat că sunt datorii şi nu se ştie când ajunge necropsia la dosar, m-am decis să achit eu costul acesteia. Nu mi s-a cerut acest lucru, însă am considerat că trebuie să fac asta pentru a urgenta ancheta”, a relata femeia.

Pe 17 iunie 2013, Ana Vieriu a achitat la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava 1.338 de lei, costul raportului de necropsie.

Alte luni de aşteptare pentru un raport suplimentar de necropsie

Raportul care a ajuns la dosar după achitarea sumei nu a avut însă concluziile pe care le aştepta aceasta.

Medicul legist a constatat urme de violenţă „ce s-au putut produce prin loviri cu corpuri sau mijloace contondente şi care necesită 4-6 zile de îngrijiri medicale”, însă a opinat că acestea nu au legătură cu decesul, care ar fi survenit din cauza insuficienţei cardio-respiratorii, pe fondul unei probleme cardiace necunoscute anterior.

Mai trebuie amintit că dosarul a fost preluat între timp de un procuror criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care a admis efectuarea unui raport de necropsie suplimentar, la Institutul de Medicină Legală Iaşi. Acest raport dispus de luni de zile nu a ajuns încă la dosar, problema fiind aceeaşi. Achitarea necropsiilor este blocată de luni de zile. Femeia se întreabă dacă să achite sau nu şi acest al doilea raport de expertiză, fiind convinsă că fiul său a murit din cauza loviturilor încasate de la mai mulţi tineri din sat.

Cert este că datoriile acumulate de poliţie ţin pe loc anchete importante, iar asta nu este deloc în regulă.

Medicina Legală are în arhivă lucrări de mai bine de jumătate de an

Până la mijlocul lunii ianuarie a acestui an, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava acumulase datorii de 297.000 de lei faţă de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Suceava, pentru necropsii şi alcoolemii.

Doctorul Lăcrămioara Bălan, şefa Serviciului Judeţean de Medicină Legală Suceava, a  explicat pentru Monitorul de Suceava: “Toată lucrările rămân în arhivă până în momentul în care vor fi plătite. Este vorba de lucrări din iunie 2013 şi până la zi. În decembrie 2013 ne-au fost virate datoriile pentru perioada ianuarie-mai 2013, după care nu s-a mai plătit nimic”.

Trebuie spus că problema nu poate fi rezolvată în nici un fel la nivel local, sumele în contul necropsiilor şi alcoolemiilor fiind achitate direct de Ministerul Afacerilor Interne.

„Cei care au ales să plătească personal au venit din proprie iniţiativă, nimeni nu le-a impus acest lucru”

Şefa Serviciului Judeţean de Medicină Legală Suceava a precizat că femeia care a achitat necropsia de aproape 1.400 de lei nu este un caz singular.

„Această modalitate se practică de cei care sunt interesaţi ca ancheta să fie finalizată cât mai repede, din diferite motive. Medicina Legală nu poate să emită lucrări decât atunci când acestea sunt achitate. Cei care au ales să plătească personal au venit din proprie iniţiativă, nimeni nu le-a impus acest lucru”, a subliniat doctorul Lăcrămioara Bălan.

Ea a mai spus că aceste cazuri nu sunt foarte frecvente. De regulă, cei care plătesc se bazează pe faptul că vor recupera în instanţă sumele, de la cei care i-au vătămat.

O categorie aparte sunt şoferii care au nevoie ca alcoolemiile să ajungă cât mai repede la dosar pentru a-şi putea recupera permisele de conducere.

De precizat că în cazurile considerate grave (fapte cu violenţă, când autorii sunt arestaţi preventiv şi trebuie trimişi în judecată etc.) IPJ Suceava achită sumele dintr-un fond de urgenţă.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2014-02-05/Necropsii-sau-alcoolemii-blocate-de-lipsa-fondurilor-achitate-din-propriul-buzunar-de-cei-care-le-asteapta-de-luni-de-zile#ixzz2sWdPKfUZ

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.