spot_img
4.3 C
Vaslui
30-nov.-2024
spot_img

Anvelopele de iarnă dau din nou bătăi de cap şoferilor

- Advertisement -

Amenda minimă pentru cei care nu respectă legea este de 765 lei, redusă la jumătate dacă este achitată în 48 de ore u şoferii sunt obligaţi să aibă astfel de anvelope doar pe drumuri acoperite cu gheaţă, polei sau zăpadă

Prima zăpadă căzută în Vrancea marţi seara i-a pus în alertă pe şoferii care sunt nevoiţi să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă. În funcţie de starea vremii, poliţiştii de la Serviciul Rutier Vrancea vor organiza acţiuni. Oamenii legii le recomandă conducătorilor auto să-şi echipeze maşinile cu anvelope de iarnă. Odată ce ninsorile se vor intensifica, poliţiştii vor ieşi pe străzi şi vor verifica maşinile care circulă pe şosele din judeţ pentru a vedea dacă sunt echipate cu anvelope de iarnă, aşa cum prevede legea intrată în vigoare în 2010. “Şoferii au obligaţia să aibă anvelope de iarnă pe şosele acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei”, ne-a spus comisarul şef Viorel Gheorghe, şeful Serviciului Rutier Vrancea. Conform legii, anvelope de iarnă trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile „M^S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”, fără a include în această categorie anvelopele marcate numai ,,all seasons”. Amenda contravenţională pentru neechiparea autoturismelor cu anvelope de iarnă este cuprinsă între 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 765 lei şi 1.700 lei, iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare. Amenzile sunt reduse la jumătate dacă sunt achitate în 48 de ore.

Plăteşti daune drumarilor!

Legea prevede sancţiuni şi mai dure dacă cei fără anvelope de iarnă sunt implicaţi in incidente. “În cazul provocării unui accident sau blocaj rutier pe un drum acoperit cu gheată, zăpadă sau polei, lipsa anvelopelor de iarnă atrage şi suportarea daunelor provocate infrastructurii rutiere şi a costurilor de eliberare a drumului. Intervalul de aplicare corespunde perioadei în care în România pot fi întâlnite zăpadă şi gheaţă pe şosele, fără a delimita acest interval din punct de vedere calendaristic. Practic, la modul general, acestea sunt necesare de la jumătatea lui octombrie până la începutul lunii aprilie, dar trebuie să se ţină cont de zona unde se circulă, zonele montane având un sezon de iarnă mai lung decât cele de la câmpie”, spune inspectorul Bogdan Toader, de la Poliţia vranceană. În cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate în situaţia rulării pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Poliţiştii vranceni ne-au precizat că nu există drumuri blocate în judeţ după ninsorile de marţi, dar că în zona de munte există drumuri unde se circulă în condiţii de iarnă. (Dan CHIRIAC)

Cititi: http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/102028-anvelopele-de-iarna-dau-din-nou-batai-de-cap-soferilor.html

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.