Cel mai adesea era pilotat tot de Adrian Iovan, care a decedat. El era însoţit de medicul Radu Zamfir, cel care prelua organele de la transplanturi. Ultima misiune la Iaşi a avionului condus de Iovan a fost acum două săptămâni
Avionul prăbuşit alaltăieri în Munţii Apuseni era unul care venea foarte des la Iaşi, adesea cu acelaşi pilot decedat, Adrian Iovan, dar şi cu medicul supravieţuitor Radu Zamfir. Cei doi, împreună cu echipa de prelevare, veneau deseori din Capitală la Iaşi pentru a recolta ficatul de la donatorii în moarte cerebrală şi a-l duce la Bucureşti.
Avionul sanitar era pilotat de Adrian Iovan
Ultima misiune în regiunea Moldovei la care a participat chirurgul Zamfir a fost în prima săptămână a acestei luni, când s-au prelevat organele unui bărbat internat la Spitalul din Piatra Neamţ. Un rinichi a rămas la Iaşi, iar ficatul şi celălalt rinichi au fost luate în Capitală. De altfel, Centrul Regional de Prelevare şi Transplant din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon“ nu are acreditare pentru prelevarea ficatului, iar prezenţa medicului Radu Zamfir a fost de fiecare dată necesară.
În penultima sa vizită la Iaşi, la sfârşitul lunii decembrie a anului 2013, medicul bucureştean a fost însoţit în Capitală, cu acelaşi avion, chiar de un medic ieşean. După recoltarea ficatului, dr. Cristian Lupaşcu de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, a plecat în Capitală alături de pilotul Adrian Iovan şi medicul Radu Zamfir, pentru a participa la un transplant hepatic şi a învăţa mai multe despre această procedură. Potrivit medicilor ieşeni, din anul 2007 şi până la începutul anului 2014, când a avut loc şi ulima prelevare, chirurgul Radu Zamfir a fost cel care a venit aproape de fiecare dată pentru a se ocupa de recoltarea ficatului şi de transportul în condiţii de maximă siguranţă a organului către Bucureşti.
Pe aeroportul ieşean, cu zâmbetul pe buze
După recuperare, specialiştii din Iaşi îl aşteaptă din nou la prelevări de organe, considerându-l un maestru în chirurgia hepatică. „Populaţia trebuie să înţeleagă acum cât de dificilă este meseria de medic, cât de important este să salvezi o viaţă, indiferent de anotimp, de vreme sau de riscurile pe care şi le asumi. Ei au plecat pentru a lua un organ de la Oradea deşi condiţiile meteo erau nefavorabile: un organ şi un transplant nu pot fi lăsate să aştepte. Medicul Zamfir este un profesionist. Transmit condoleanţe rudelor îndurerare ale medicului rezident şi ale pilotului, care au decedat în urma tragediei“, a precizat medicul ieşean Camelia Bognănici.
Avionul prăbuşit în cursul zilei de luni în judeţul Cluj se deplasa dintre Bucureşti spre Oradea şi avea la bord un echipaj medical, un copilot şi un pilot. După mai bine de şase ore de căutări, salvatorii i-au găsit pe răniţi, dar pentru două dintre victime nu s-a mai putut face nimic pentru a fi salvate. Medicul Radu Zamfir a suferit, în urma accidentului, cele mai puţine leziuni, el fiind şi cel care le-a acordat celorlalţi colegi îngrijiri de prim ajutor, până la sosirea salvatorilor. Dr. Radu Zamfir este medic primar chirurg la Institutul Clinic Fundeni din Capitală.