Politicienii ne promit o primãvarã incendiarã
DECIZII POLITICE Referendumul pentru modificarea Constitutiei va fi organizat pe 25 mai, odatã cu alegerile europarlamentare. O miscare prin care USL vrea sã împuste doi iepuri dintr-un foc: sã primeascã girul populatiei pentru regionalizare si descentralizare, procese blocate în acest moment în diverse faze, plus alegerea unor reprezentanti în Parlamentul European. S-au fãcut si anunturi surprinzãtoare. PSD nu va merge alãturi de liberali la europarlamentare, fiecare dintre partide urmând sã prezinte propria listã de candidati. Decizia a fost anuntatã de presedintele PNL, Crin Antonescu, dupã sedinta USL, în timp ce Victor Ponta spune cã s-a luat aceastã decizie deoarece „nu ne batem pe electorat”. UNPR, unul dintre actorii politici importanti, merge alãturi de social-democrati la europarlamentare. Conservatorii vasluieni cred cã se face o economie, prin comasarea alegerilor cu referendumul, în timp ce liberalii sunt îngrijorati de pragul de 50% de la referendum.
„Noi nu avem adversari politici, doar nu o sã ne batem cu gruparea consilierilor prezidentiali sau cu PDL, noi avem un singur dusman, absenteismul”. Asa spus ieri liderii USL, dupã o serie de sedinte în care s-au luat decizii importante. Alegerile prezidentiale vor avea loc pe 2 sau pe 9 noiembrie, au mai spus liderii Uniunii. Totusi, au apãrut si unele surprize, anuntate cumva încã de anul trecut. Presedintii PSD si UNPR, Victor Ponta si Gabriel Oprea, au anuntat, luni, dupã sedinta USL, cã cele douã formatiuni vor merge împreunã la alegerile europarlamentare, în timp ce liderul PC, Daniel Constantin, a precizat cã, deocamdatã, „apreciazã” invitatia social-democratilor. Liberalii vor avea propria listã pentru Parlamentul European. Crin Antonescu, cel care a fost ieri reconfirmat drept prezidentiabilul Uniunii Social Liberale, a explicat de ce s-a luat aceastã decizie: „USL are între componentele sale un partid de stânga si unul de dreapta. O campanie sustinutã, intensã, ar fi condus la ideea cã PNL nu mai eeste un partid de dreapta. Candidãm separat, dar avem aranjamente comune. Pentru clarificarea imaginii, pentru demontarea propagandei neobosite, e foarte bine cã fiecare sã ne definim identitatea, ceea ce nu înseamnã cã nu putem avea obiective comune sau cã USL îsi înceteazã activitatea”, a spus Antonescu. „Primul proiect, modificarea Constitutiei, rãmâne o prioritate. Din 27 ianuarie, Comisia este convocatã si pânã când Comisia de la Venetia se va întruni, în februarie, vom avea proiectul de Constitutie gata. Rãmâne adoptarea ei prin referendum, la sfârsitul lunii mai. În ideea cã majoritatea parlamentarã a USL va vota Constitutia, rãmâne problema referendumului. Am decis sã-l organizãm cu alegerile europarlamentare de la sfârsitul lunii mai”, a mai spus Antonescu. Alt obiectiv anuntat de presedintele PNL este modificarea legii electorale. „Numãrul maxim de parlamentari sã fie de 300 la Camera Deputatilor. De asemenea, revenirea la un sistem proportional, direct, pe liste”, a spus Antonescu. Totusi, unii liberali nu sunt de acord cu aceste decizii.
PPDD Vaslui: „Se încearcã aburirea electoratului”. Liberalii se tem cã nu se va realiza pragul la referendum
Conservatorii vasluieni spun cã vor merge pe liste separate, desi la Bucuresti încã nu s-a luat nicio decizie. „Sunt de acord cu decizia luatã la nivelul USL. Cred cã este o idee bunã, comasarea alegerilor pentru Parlamentul European cu referendumul, pentru cã se economisesc bani, nu va mai fi nevoie sã facem alt efort financiar cu referendumul. Mergem pe liste separate, pentru cã am demonstrat vasluienilor cã ne tinem de cuvânt prin ceea ce le-am promis la locale”, a spus Alin Trifu, presedintele PC Vaslui. Partidul Poporului, prin presedintele organizatiei judetene, deputatul Tudor Ciuhodaru, anuntã cã nu este de acord cu comasarea. „Sustinem doar o Constitutie care sã prevadã 300 de parlamentari, prezenta obligatorie la vot si votul alb. Referendumul 2 în 1 aratã impotenta USL privind elaborarea unui nou proiect de Constitutie. Se încearcã aburirea electoratului”, spune deputatul Ciuhodaru. Liderul judetean al PNL, deputatul Florin Ciurariu, spune cã nu este bãtutã în cuie participarea PNL pe liste separate. „Vom vedea ce va fi, în zilele urmãtoare. Este o problemã cu pragul de validare a referendumului, pentru cã listele electorale sunt pline cu oameni care nu au posibilitatea sã meargã la alegeri”, explicã Ciurariu.
Deputatul Sergiu Vizitiu, presedintele UNPR Vaslui: „Ar trebui sã avem o prezentã mai bunã la vot, sã demonstrãm cã suntem europeni”
„În acest moment, România are nevoie de o guvernare stabilã. Politicienii au înteles cã avem nevoie de un drum stabil cãtre Europa si cã trebuie sã ne ridicãm la standardele europene si euroatlantice. Noi, Uniunea Nationalã pentru Progresul României, suntem în aliantã de centru stânga alãturi de PSD si mergem pe o întelegere clarã pe guvernare si europarlamentare. Din câte se pare, vom avea si un loc eligibil pe lista pentru Parlamentul European. Cât priveste prezenta la vot, media europeanã la alegerile europarlamentare este destul de scãzutã, fatã de alte alegeri. Cred totusi cã aceastã comasare a alegerilor europarlamentare cu referendumul pentru modificarea Constitutiei ar trebui sã scoatã lumea la vot, oamenii vor veni sã-si decidã destinul european. Va fi o prezentã mai bunã la vot. Demonstrãm cu ocazia asta cã suntem europeni. Trebuie vointã politicã, iar România are nevoie de o revizuire a Constitutiei, asta e clar” – deputat Sergiu Vizitiu, presedintele UNPR Vaslui.