INTERDICTIE Începând cu acest an, micii producãtori de lapte nu vor mai putea comercializa laptele proaspãt de tarã în pietele agroalimentare, dacã nu vor respecta unele cerinte impuse de UE, respectiv ca laptele sã fie muls cu mulgãtoare automate si, la maxim douã ore dupã mulgere, sã fie depozitat în tancuri speciale de rãcire. În aceste conditii, producãtorii de lapte vor fi nevoiti fie sã predea laptele la unitãtile specializate, fie sã-l vândã „la negru”, la coltul blocului, în conditii improprii. Mãsura impusã de UE este cu atât mai nedreaptã cu cât, fatã de multe tãri europene, comercializarea de cãtre micii producãtori a laptelui proaspãt se face în conditii igienice, în spatii curate, dotate cu spatii frigorifice.
Noul an a început cu restricţii pentru micii producãtori de lapte, dat fiind faptul cã, începând din 2014, România are obligatia de a se alinia la normele impuse de Uniunea Europeanã, unde comercializarea laptelui neprelucrat este interzisă. Asta înseamnă cã micii producãtori, cei care detin douã-trei vaci, si pentru care comercializarea laptelui si a produselor lactate reprezintã, în multe cazuri, singura sursã de venit, vor trebui sã facã investitii serioase pentru a prelucra laptele în vederea vânzãrii acestuia în piete. Din acest an, laptele nu va mai putea fi vândut în piete de micii producãtori decât dacã, la maximum două ore dupã ce l-au muls, l-au rãcit cu ajutorul unor tancuri speciale, asta pe lângã faptul cã o altã obligatie este cea ca mulgerea sã se facã cu mulgãtori mecanice. Aceastã investitie înseamnã cheltuieli prea mari pentru crescãtorii de animale care au în gospodãrie trei sau patru vaci. Deocamdatã, crescãtorii de vaci încã îsi mai vând laptele în pietele din municipiul Vaslui, dar, dacã se vor implementa noile mãsuri, multi dintre acestia fie vor renunta la cresterea animalelor, fie vor produce si comercializa doar brânzã sau cas, fie îsi vor vinde laptele la colt de bloc, în conditii mai putin salubre, asa cum se întâmpla pe vremea comunistilor. Încet – încet, odatã cu alinierea, voitã sau nu, la conditiile impuse de UE si cu aparitia marilor lanturi de supermarket-uri, va dispare spiritul pietei, practic cei care doresc sã-si vândã surplusul de produse obtinute în gospodãria proprie nu vor mai avea unde sã facã acest lucru. În timp ce în România se grãbeste implementarea asa-ziselor directive europene, în alte tãri din UE nu existã aceastã obligativitate, în Grecia, Italia, Spania si chiar Marea Britanie laptele proaspãt fiind comercializat în pietele agrorurale, alãturi de carne sau legume. „Eu am trei vaci de lapte si, dacã nu voi mai putea vinde laptele la piatã, voi veni doar cu cas sau brânzã. Vin zilnic la piata din Vaslui, cu circa 40 – 50 l de lapte proaspãt, si am deja clientii stabili. Omul cumpãrã o datã, si dacã laptele nu e bun, sau nu e proaspãt, a doua oarã se duce la altcineva, pe când, dacã îi place, revine tot la mine”, povestea o producãtoare din Vãleni, prezentã, conform spuselor ei, de peste zece ani în pietele vasluiene cu lapte si produse lactate. O altã producãtoare, din Codãesti, supãratã la auzul vestii cã s-ar putea sã nu mai aibã voie sã-si vândã laptele pe piatã, era chiar mai transantã: „Aici, în piatã, sunt conditii igienice pentru vânzare, avem halate, vitrine frigorifice pentru pãstrarea produselor si aer conditionat. La fel acasã, este mai curatã mulgerea manualã, pentru cã nu poti sã pui mâna pe ugerul vacii dacã nu esti curat pe mâini, altefel risti sã îmbolnãvesti animalul. Am trei vaci, cu ce sã cumpãr mulgãtoare sau tanc de rãcire, si nici nu am nevoie de ele, pentru cã eu vând laptele, brânza sau smântâna proaspãtã în aceeasi zi. Credeti cã este mai bun laptele la cutie din comert, din care s-a scos toatã grãsimea, decât laptele meu?! Dacã, asa cum se aude, se fac noi reguli, voi vinde vacile si voi cere ajutor social de la primãrie!”. „România a primit deja mai multe derogãri de la aceste reguli impuse de Uniunea Europeanã. Sunt reguli care trebuie implementate pentru protejarea sãnãtãtii consumatorului, valabile pe tot teritoriul uniunii, si care ar fi trebuit deja implementate din prima zi a acestui an”, a declarat Traian Petcu, directorul executiv al DSVSA Vaslui. Pânã ieri, cel putin în pietele din Vaslui, producãtorii îsi vindeau încã laptele prospãt, la preturi cuprinse între 2,5 si 3 lei/litru.
„Laptele nostru e si mai bun, si mai proaspãt, si mai ieftin ca cel la cutie”
Vasile Prisãcaru, din satul Portari, comuna Zãpodeni, are în exploatatie 20 de vaci cu lapte, si deja, cu investitie proprie a achizitionat atât mulgãtori mecanice cât si tanc de rãcire a laptelui. „Vin la piatã cu 40 – 50 litri de lapte în fiecare zi, si la fel face si sora mea, Penelea Mariana, care creste, la rândul ei, vaci de lapte. Nu am accesat proiecte europene, din banii mei am cumpãrat si mulgãtoare, si tanc, si tot. În aceste conditii, nu mi-e fricã de noile norme, dar pentru alti producãtori, care vin în piatã de ani de zile cu lapte proaspãt, va fi greu dacã nu-si vor mai putea vinde marfa. Vedeti diferenta între laptele proaspãt, vândut de producãtor la tarabã, si cel la cutie, din magazine, lapte din care s-a scos toatã smântâna: laptele nostru e si mai bun, si mai ieftin, si mai proaspãt, si mai natural decât cel la cutie!”, era de pãrere Vasile Prisãcaru, crescãtor de vaci din Zãpodeni.