BILANT Cu ani de zile în urmã, comuna Pãdureni dãdea tonul în privinta investitiilor rurale în judetul Vaslui. De aproape trei ani de zile, însã, lucrurile s-au schimbat si cea care dã „ora exactã” în investitii este comuna Stefan cel Mare, acolo unde primarul Mihai Moraru, viceprimarul Despina Ciobanu si echipa de consilieri locali au fãcut front comun pentru a scoate localitatea din sãrãcie si înapoiere. Rezultatele au început sã se vadã. Practic, spune primarul comunei, în câtiva ani toate satele vor fi asfaltate, vor fi aduse gaze în casele oamenilor, plus apã curentã si canalizare. Exact ca la Vaslui sau ca la Negresti, cele douã orase situate în apropiere. Este adevãrat, cei mai multi „strãini” care au venit în zonã sunt din Vaslui, pentru cã si-au fãcut case în satele din Stefan cel Mare, însã localitatea are potential de dezvoltare, mai ales cã este strãbãtutã si de drumul national care leagã Vasluiul de Roman si Iasi. Comuna are în derulare sau a finalizat în 2013 proiecte de peste 10 milioane de euro, care ar face invidios pe orice primar din România.
Ca sã vorbesti de proiectele începute de primarul Mihai Moraru îti trebuie ore întregi. Numai în acest an, au fost începute unele lucrãri noi de infrastructurã, s-au finalizat asfaltãri si alimentãri cu apã, au fost trimise la Bucuresti noi proiecte, pentru scoli, grãdinite sau drumuri asfaltate. Practic, spune primarul, nu existã mãsurã anuntatã pe fondurile europene la care comuna Stefan cel Mare sã nu se înscrie cu proiecte bine lucrate, câstigãtoare. Viitorul este interesant pentru cei din Stefan cel Mare, prin prisma investitiilor anuntate de primar. „Vrem, în primul rând, sã facem o bazã de agrement în pãdurea de la Mãrãseni, la care sã vinã cu plãcere toti vasluienii, cu locuri pentru grãtare, bazin de înot, nisip, locuri de joacã pentru copii. Lucrãm la studiul de fezabilitate si anul viitor ne vom înscrie pentru analiza documentatiei. Un alt proiect de anvergurã pentru anul 2014 va fi realizarea unui parc eolian si a unui parc de panouri fotovoltaice. Pentru parcul de celule fotovoltaice s-au demarat procedurile, fiind în faza avizelor de proiectare si executie. O investitie foarte mare, de peste 1 milion de euro, care se va întinde pe aproape 4 hectare în zona pãdurii de la Mãrãseni, printr-un parteneriat public-privat, adicã primãria Stefan cel Mare si douã companii din strãinãtate. Parcul eolian se va realiza în zona bisericii de la Cãntãlãresti, pe deal, fiind montat deja un aparat de mãsurare a puterii vântului. Vorbim de un numãr de 13 eoliene care se vor face în acest parc si sper ca firma care va face investitia sã se apuce cât mai repede de lucrãri”, explicã primarul Mihai Moraru. Odatã pornite cele douã investitii se vor crea si noi locuri de muncã pentru localnici, mai spune primarul.
La Mãrãseni, nou cãmin cultural si asfalt pe majoritatea ulitelor
Pentru satul Mãrãseni, sunt mai multe proiecte în derulare. Se fac pregãtiri pentru lucrarea de alimentare cu apã si noul sistem de canalizare al localitãtii, lucrãri ce vor începe în 2014, dupã care se va trece la asfaltarea principalelor ulite, în special drumul spre bisericã. În urmã cu ceva timp, primãria a depus la Compania Nationalã de Investitii si un proiect pentru constructia unui cãmin cultural modern în sat, proiect de peste 34 miliarde lei vechi, aprobat deja, proiect care urmeazã pasii pentru executie si proiectare. „Consider cã scopul meu la primãrie este sã asigur cât mai multe locuri de muncã si de aceea mã bat sã atrag în comuna Stefan cel Mare cât mai multe proiecte finantate din fondurile Uniunii Europene. Sunt bani care trebuiesc folositi în folosul cetãtenilor din România. Avem deja un numãr de 14 localnici angajati pe baza unui program derulat cu AJOFM, oameni care primesc un salariu si care sunt folositi la toate treburile comunei. Sper cã în 2014 vom avea si mai multe persoane angajate”, mai spune primarul. Sunt multe lucruri de fãcut în comunã. Se lucreazã la proiectul pentru alimentarea cu apã a satului Bârzesti si asfaltarea drumului care face legãtura din centrul satului cu familia Onciu, pe valea satului, si cu proiectul pe mãsura 3.2.2, care s-a finalizat pânã în satul Muntenesti. „Ne-am propus, tot în aceastã zonã, si extinderea proiectului covor asfaltic în satul Cãlugãreni, mai ales cã aici am reusit si am finalizat în 2013 asfaltarea DC 110A, pe o distantã de 2,65 km, cu fonduri guvernamentale. Extindem asfaltul pânã la biserica din sat si vom asfalta si principalele drumuri din localitate. La Brãhãsoaia, am reusit sã terminãm asfalt DC 109, din drumul national, pânã la biserica din sat. De altfel, ne-am propus sã facem drumuri de asfalt cãtre toate bisericile din comunã, un proiect care se va realiza în anii urmãtori, în Stefan cel Mare, Mãrãseni, Cãlugãreni si Muntenesti. La Bârzesti, trebuie sã spunem cã vom realiza acest obiectiv în 2014, când vom asfalta DC 110, drum care este pregãtit pentru asfaltare”, a mai spus Moraru.
Satul resedintã a fost conectat la reteaua de apã
În 2013, primãria a reusit sã finalizeze lucrarea de alimentare cu apã a satului Stefan cel Mare, astfel cã s-a putut realiza extinderea cãtre satul Cãntãlãresti, lucrare care costã 14 miliarde de lei vechi, iar din primãvarã ar putea fi conectati si primii abonati. Canalizarea în Stefan cel Mare este realizatã în procent de 50% si tot în acest sat sunt în derulare lucrãrile la baza sportivã, care va avea, în final, un teren de fotbal cu nocturnã, pistã de atletism, tribune, un proiect de 5 miliarde de lei vechi, aici urmând sã joace echipa de fotbal a localitãtii, Vointa Stefan cel Mare. În satul Cãntãlãresti, învecinat cu satul resedintã, se va construi un centru de informare, în zona statuii marelui domnitor, acolo unde se organizeazã an de an ziua comunei. Dar, cea mai mare provocare pentru primarul Moraru rãmâne realizarea aductiunii de gaze, un proiect ajuns acum în stadiul de studiu de fezabilitate. „Cred cã în 2014 vom derula si acest proiect, în satele Mãrãseni, Stefan cel Mare si Cãntãlãresti”, explicã primarul. Satul resedintã începe sã arate tot mai mult cu o suburbie urbanã, prin investitiile fãcute. În acest an, a fost modernizat parcul din centrul satului, cu sistem propriu de irigat, panouri fotovoltaice si spatii de joacã pentru copii. Prin Grupul de Actiune Localã „Movila lui Burcel”, cel care se va ocupa de finantarea centrului de informare de la Cãntãlãresti, se vor achizitiona si echipamente de deszãpezire, în cursul lunii ianuarie 2014, astfel cã se va putea interveni rapid în situatiile limitã, asta dacã luãm în calcul cã de la primul si pânã la limita de comunã sunt 25 de kilometri, pe cele sapte sate componente.
Noi scoli si grãdinite pentru copiii comunei
Primãria are în derulare si trei proiecte mari de investitii în învãtãmânt. Este vorba de scoala nouã din satul Stefan cel Mare, finalizatã în proportie de 80%, scoala de la Bârzesti, unde lucrãrile sunt la un procent de 50%, plus o grãdinitã nouã în satul Mãrãseni, un sat în care locuiesc în jur de 1.200 de suflete. „Fiind final de an, nu pot sã nu remarc faptul cã oamenii din comunã au înteles care este menirea noastrã aici si si-au achitat la timp taxele si impozitele. Avem un procent de 98% la taxe si impozite încasate, ceea ce spune multe. Cred cã aceastã comunã are sansa sã se dezvolte rapid, astfel încât oamenii de aici sã simtã cã trãiesc la fel ca la oras. Le urez tuturor locuitorilor comunei, la final de an, multã sãnãtate, un an mai bun si sã fie sãnãtosi, pentru cã sãnãtatea este mai bunã decât toate. La Multi Ani!”, este urarea primarului Moraru.