spot_img
spot_img
8.5 C
Vaslui
28-ian.-2025

Festivalul de datini si obiceiuri de iarnã

- Advertisement -

CONCLUZII Ajuns la 32 de ani de la prima editie, festivalul „Datini si obiceiuri de iarnã” a întrunit anul acesta, duminicã, 15 decembrie, un numãr apreciabil de participanti din 28 de comune ale judetului care au evoluat pe scena din Piata Civicã din Vaslui. Parada alaiurilor, însumând aproximativ 900 de participanti, constituiti în 50 de formatii, începutã la orele 10, a pornit din parcul Copou urmând traseul traditional: str. M. Kogãlniceanu – Cinema „Independenta” – str. Stefan cel Mare, si s-a încheiat în Piata Civicã, unde timp de peste sapte ore s-a desfãsurat festivalul. Organizatori: Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Consiliul Judetean Vaslui si Primãria Municipiului Vaslui.

Cu o traditie neîntreruptã de 32 de ani, festivalul de datini si obiceiuri de iarnã s-a bucurat de una dintre cele mai masive participãri, pe scena instalatã în Centrul Civic al municipiului Vaslui evoluând circa 50 de formatii, cu peste 900 de participanti. Mii de vasluieni, prezenti în centrul Vasluiului, au avut ocazia sã admire mãstile, ursii, caprele ori sã asculte colindele si teatrul polular specific acestor traditii. Cele mai bune formatii participante la festival au fost recompensate cu premii, sarcina juriului fiind destul de grea astfel cã, dupã deliberãri, au fost stabilite formatiile câstigãtoare. „Ca de fiecare datã, în vederea pãstrãrii nealterate a traditiilor, cu eventuale sugestii pentru îmbunãtãtiri, institutia noastrã, CJCPCT Vaslui, prin reprezentantii ei, a analizat evolutia formatiilor. În acest sens, un criteriu definitoriu a fost prezenta specificului local si perpetuarea neschimbatã a obiceiului de iarnã. Un alt criteriu, la fel de important, a constat în analiza felului de participare a unui grup la festival, determinat de existenta anumitor elemente esentiale, precum prezenta scenicã, care implicã felul de organizare a grupului, unde prima impresie este datã de costumatia actantilor. De curând, colindul românesc de ceatã bãrbãteascã a fost inclus în patrimoniul UNESCO, de veche mostenire romanã, fapt care ne obligã sã recomandãm celor trei grupuri, ca începând cu editia viitoare sã aibã în vedere si evolutia unei categorii distincte, fãrã prezenta femininã, pentru pãstrarea nealteratã a traditiei. Ne bucurã faptul cã si în repertoriul altor formatii de colindãtori, unde predominã colindele religioase, precum la Solesti, se regãsesc elemente din colinde laice strãvechi”, a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui, organizatorul festivalului. „În ceea ce priveste teatrul popular, pentru mãiestria interpretativã, în cânt si uret, se cuvin amintiti: Ioan Dabija din Grivita (Doina Ciobanului), Daniel – Dumitru Amãriutei din Rebricea (Urãturã), Dan Ailincã din Moara Domneascã (Urãturã), Ioan Luca din Solesti (Urãturã) si Ioan Porcaru din Todiresti (Urãturã). Meritã mentionat si acompaniamentul la fluier, la Caprã, al lui Emilian Garoafã din Portari – Zãpodeni. Constatãm la aceastã editie reînvierea unui obicei rar, Mocãnasii, al participantilor din Puiesti”, a adãugat directorul Onciu.

Potrivit acestor consideratii, prestatia grupurilor a fost stabilitã pe mai multe categorii, egale ca valoare a repertoriului traditional, dar diferite ca prezentã scenicã. La sectiunea Vãlãrete, sectiune care cuprinde jocuri de mãsti – Capra, Ursul, Mosnegii etc.-, pe primul loc s-au situat formatiile din Fâstâci, comuna Cozmesti si Todiresti. La sectiunea Colide laice, au fost premiate formatiile din Berezeni, Ivesti si Pogonesti, iar la sectiunea Colinde religioase, au fost nominalizati colindãtorii din Grivita, Moara Domneascã, Solesti, Vetrisoaia, Bogdãnesti, Vãleni. La sectiunea Urãturã, Plugusor, la adulti, Rebricea, Moara Domneascã, Solesti, Todiresti, si copiii din Grivita, Puiesti. La sectiunea de teatru popular, pe prima pozitie s-a clasat formatia din comuna Tãtãrãni, cu piesa „Haiducii”, în timp ce, la sectiunea de „Voci autentice” au fost nominalizati Ioan Dabija din Grivita (Doina Ciobanului), Dan Ailincã din Moara Domneascã (Urãturã), Daniel – Dumitru Amãriutei, Rebricea (Urãturã) si Ioan Luca, Solesti (Urãturã). Între câstigãtori au mai fost nominalizate si alte formatii participante, respectiv din Murgeni (Caprã, Urs) si Zãpodeni (Caprã). Efortul financiar al organizatorilor s-a concretizat în suma de 3900 lei pentru participare, acordati tuturor formatiilor, si 3000 lei pentru premii, împãrtiti astfel: La sectiunea Vãlãrete: Fâstâci-Cozmesti, Todiresti, Blesca-Ivãnesti, Buda-Osesti, Lipovãt, la sectiunea Colinde: Berezeni, Ivesti, Pogonesti, la sectiunea Teatru popular: Tãtãrãni iar la sectiunea Urãturã si voci autentice: Ioan Dabija (Grivita), Dan Ailincã (Moara Domnescã), Daniel – Dumitru Amãriutei, (Rebricea), Ioan Luca (Solesti).

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.