Restanţele sucevenilor la plata utilităţilor au ajuns la cote mai mult decât îngrijorătoare, iar, din păcate, măsurile care vor fi luate contra rău-platnicilor îi vor afecta şi pe cei care sunt cu plăţile la zi.
La finele lunii noiembrie, restanţele cumulate ale tuturor asociaţiilor de proprietari din Suceava sunt de aproape 4 milioane de lei (40 de miliarde de lei vechi), o sumă imensă, care afectează şi buna funcţionare a furnizorului acestor servicii de care cei mai mulţi dintre noi nu se pot lipsi.
Mai grav este faptul că aceste datorii au crescut foarte mult în acest an, în loc să scadă ori măcar să se menţină la nivelul anilor trecuţi.
Astfel, dacă în primăvară valoarea datoriilor populaţiei era de aproximativ 1,5 milioane de lei, în numai şase luni de zile, cuantumul acestora aproape că s-a triplat.
Directorul comercial al ACET, Bogdan Cristache, consideră că eforturile unor asociaţii de a achita din datoriile restante la alţi furnizori de utilităţi, precum Termica, au fost făcute în detrimentul celor către ACET, sau că, în alte cazuri, nu s-au făcut destule eforturi pentru mobilizarea proprietarilor de apartamente să achite ceea ce consumă.
„Sunt asociaţii în care încasările pentru apa potabilă consumată sunt aproape inexistente, iar datoriile se acumulează extrem de rapid. Grav e faptul că datorii foarte mari s-au acumulat la blocuri în care majoritatea locatarilor sunt debranşaţi de la termoficare şi au montate centrale de apartament, folosesc apa de la noi pentru încălzire şi apă caldă, dar nu au mai plătit nimic de multă vreme. Este o situaţie care ne-a fost semnalată la numeroase asociaţii de proprietari”, a spus Bogdan Cristache.
Asociaţii cu datorii de miliarde de lei vechi
Situaţii grave în privinţa datoriilor acumulate către ACET se înregistrează la asociaţia 47, din cartierul George Enescu, care are de achitat către ACET aproximativ 232.000 de lei (2,3 miliarde de lei vechi), deşi nu este o asociaţie mare, precum 23+27 sau 8+30, ale căror datorii sunt similare, dar la care plăţile către ACET, în noiembrie, se apropie de un miliard de lei vechi de fiecare.
Comparativ, plăţile făcute de Asociaţia 47 reprezintă doar 10% din suma restantă, care nu acoperă nici consumul curent de apă rece şi serviciile de canalizare.
Alte asociaţii cu probleme sunt 33, 32, 41 şi 44, toate din cartierul Burdujeni, la care datoriile cumulate sunt de ordinul miliardelor de lei vechi.
La Asociaţia 33, restanţele către ACET sunt de aproape 2,2 miliarde de lei vechi, dar plăţile din ultima vreme demonstrează că se fac eforturi pentru ca acestea nu doar să nu crească, ci să mai scadă.
La Asociaţia 32, serviciile de apă şi canal neachitate depăşesc 1,5 miliarde de lei vechi, sumă de care se apropie puternic şi datoriile Asociaţiei de proprietari nr. 41.
Asociaţia 44 are de asemeni sume mari restante la plată, de peste 1,2 miliarde de lei vechi.
Blocuri la care plăţile sunt aproape inexistente
Un caz deosebit îl reprezintă cel al Asociaţiei H10, a unei scări de bloc de pe strada Oituz, care a cumulat datorii de aproape 140 de milioane de lei vechi doar către ACET, iar plăţile care vin de acolo nu acoperă nici ce se consumă de la o lună la alta.
De asemenea, un caz aparte este cel al unei asociaţii nou constituite, Kamer 80, care are în componenţă doar câteva blocuri, dar are datorii neplătite către ACET de peste jumătate de miliard de lei vechi, iar încasările din ultima lună sunt de numai 7.700 de lei (77 de milioane de lei vechi).
În aceste condiţii, conducerea societăţii furnizoare de servicii de apă şi canalizare intenţionează ca din ianuarie 2014 să treacă la aplicarea unor măsuri concrete de recuperare a datoriilor de la rău-platnici, inclusiv prin debranşarea de la apă rece a blocurilor în care încasările lasă mult de dorit.
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2013-12-14/Datoriile-populatiei-catre-ACET-au-crescut-la-40-de-miliarde-de-lei-vechi#ixzz2ncZ4vkpR