MODERNIZAREA PRIMÃRIEI HUSI, CINE A ÎMPÃRTIT SPÃGILE?
DEZVÃLUIRI Un raport al unei institutii de control din judetul Vaslui relevã faptul cã, în perioada în care primãria Husi era condusã de medicul Tudor Stafie, banii publici erau împãrtiti dupã bunul plac al clientelei politice din oras. Printre alte aspecte verificate se aflã modul în care a fost modernizat sediul primãriei, folosindu-se tot felul de firme apartinând unor oameni politici locali, cum ar fi consilierul local liberal Liviu Iacob, cel care ar fi montat geamurile termopan la preturi cu mult mai mari decât cele care existau în acel moment pe piatã. Acelasi Iacob care, ani de zile, a fãcut bani frumosi din bugetul public, prin realizarea unor lucrãri în oras, decontate din banii contribuabililor, si care acum pozeazã într-un apãrãtor al banului public. La una din ultimele sedinte de Consiliu Local, acest personaj liberal în cãutare permanentã de lucrãri cu bani publici, anunta cã a gãsit el un diriginte de santier, care se oferã sã facã dirigentia în oras cu 50 milioane lei vechi, în timp ce un alt consilier, de la PDL, spunea cã are un diriginte cu 20 milioane! Este mai mult decât clar cã, la Husi, consilierii PDL si PNL par sã-si fi dat mâna în a-l forta pe primarul Ciupilan sã le accepte tot felul de firme fantomã, ca pe timpul lui Stafie, când o simplã balustradã de inox a costat în jur de 400 milioane de lei, la care se mai cheltuie peste 100 de milioane numai montarea inelului aditional
Licitatia pentru modernizarea primãriei Husi a fost o manevrã a fostei conduceri a municipalitãtii, care a mutat miliarde de lei vechi cãtre firmele unor politicieni locali, cu care primarul de atunci, Tudor Stafie, era în relatii bune. Se spunea, înainte de 2008, cã primãria Husi ar fi condusã nu de Stafie, ci de un consilier local PNL, influent, Liviu Iacob, cel care îi dicta lui Stafie cine si cum trebuie sã câstige licitatiile pe diverse domenii. Lucrarea de modernizare a sediului de primãrie a fost scoasã la licitatie la începutul anului 2007, la o valoare de 430.800 lei, fãrã TVA. La licitatie s-a prezentat doar firma Ceracons Husi, care a oferit un pret pe lucrare mai mare decât oferea primãria. Se face a doua licitatie, la care se prezintã din nou doar firma Ceracons, care, pe 29 iunie 2007, încheie un contract de modernizare a sediului primãriei cu suma de 430.716,29 lei, fãrã TVA. Desi suma pe care primãria trebuie s-o achite cãtre constructor era de 430.000 lei, fãrã TVA, în decembrie 2007 se încheie un alt act aditional, contractul 33.297, prin care se dã Ceracons-ului suma de 50.525 lei, fãrã TVA, în plus fatã de prevederile initiale. Manevrele clicii lui Stafie si Iacob, cel care este bãgat pânã peste gât în afacerile primãriei.
Liviu Iacob si „tâmplãria de lux” de la primãrie
În timpul modernizãrii sediului primãriei, Tudor Stafie gãseste o firmã din Iasi, care îi livreazã o balustradã de inox, la un pret destul de piperat, 32.028,4 lei, fãrã TVA. Interesant este cã, asa cum aratã actele tinute secrete atâta timp si scoase acum la ivealã de controlul de la primãrie, cã firmei din Iasi i s-a mai plãtesc sume consistente si pentru montarea inelului aditional. Secretul din spatele modernizãrii sediului primãriei stã în banii aruncati cu nemiluita într-una din firmele controlate pe atunci de Liviu Iacob, consilierul local liberal care se erijeazã într-un apãrãtor al banului public, desi lucrurile nu stau nici pe departe asa. De la un pret anuntat initial de 120 de euro/mp, Iacob oferã primãriei niste preturi astronomice tâmplãria de aluminiu care se vede si astãzi pe fatada institutiei: 200 de euro/mp, cu TVA si cheltuieli directe, în conditiile în care, în 2007, pretul pe piatã era de doar 130 euro/mp! Se mai încheie, la solicitarea consilierului Iacob, si un act aditional, care nu respectã deloc prevederile contractului aditional. Conform documentelor scoase la ivealã de controlul din primãrie, nu existã nicio notã justificativã la ferestre, în timp ce valorile la usile din institutie urcã astronomic pânã la 300 de euro/mp. Dacã erau bani de aruncat în conturile firmei lui Iacob, de ce sã nu se facã acte aditionale, cu banii contribuabililor? Ceea ce a frapat la modernizarea sediului primãriei a fost si afacerea cu gresie si faiantã, lucrãri executate tot de cãtre firmele consilierului Iacob. La faiantã, de exemplu, vajnicul apãrãtor al dreptãtii a oferit niste preturi incredibile: 43,23 lei/mp, 21,76 lei/mp montajul, alte cheltuieli – 110 lei/mp! Asa ceva nici la modelele de lux nu vezi, darãmite la o faiantã pentru un sediu de primãrie. La gresie, la fel: metrul pãtrat de gresie – 47,56 lei/mp, manoperã – 8,80 lei/mp, plus alte cheltuieli. Un total de 97 lei/mp de gresie montat în primãrie. Sunt calcule similare la lucrãri în oras, care aratã cã, în 2007, aceste preturi la lucrãrile lui Iacob erau cu 35-40% mai mari fatã de valorile pietei. Si totusi, ne punem întrebarea: de ce Liviu Iacob a încãlcat legea si a rãmas consilier local? Este mai mult decât evident, actele o demonstreazã, tinute la secret atâta timp, cã tâmplãria PVC a fost montatã de firmele lui Iacob, consilier local PNL la acel moment, ca si astãzi, de altfel.
Calcule care te uluiesc: peste 10.000 de euro încasati în plus de Iacob, numai din tâmplãria de aluminiu
Iatã ce spune un oficial din Husi, care stie cum stau treburile: „Absolut toate lucrãrile care au fost derulate de primãria Husi în perioada 2004-2008, privind constructii si modernizãri la scoli, grãdinite sau alte obiective au fost câstigate de firma SC Ceracons SRL Husi, iar lucrãrile de tâmplãrie au fost realizate de Liviu Iacob. Preturile la aceste lucrãri, se poate verifica pe fiecare obiectiv în parte, au fost exagerat de mari, cu mult mai mari decât preturile practicate atunci pe piatã”. Nu sunt lucrãri în mandatul lui Stafie, în perioada în care Iacob îl controla pe primar din toate pãrtile, care sã nu aibã unul, douã sau mai multe acte aditionale. De exemplu, tâmplãria PVC apãrea în actele încheiate cu primãria de cãtre Iacob la un pret de 342,52 lei, fãrã TVA, adicã 106 euro/mp, la valoarea de atunci a monedei euro. Ori, pe piatã, în acel moment valoarea tâmplãriei PVC nu era mai mult de 70 de euro/mp, ceea ce înseamnã cã liberalul Iacob bãga în buzunare în jur de 36 de euro pentru fiecare metru pãtrat, peste pretul pietei. La 300 metri pãtrati de tâmplãrie montatã la primãrie, rezultã un plus de 10.800 euro peste preturile pietei. Probabil, din acesti bani se achitau spãgile, altfel nu se explicã de ce primarul Stafie accepta astfel de preturi, cu 30-40% mai mari. Si mai grav, controlul documentelor încheiate de Iacob cu primarul Stafie aratã cã primul a cerut încheierea unui act aditional suplimentar, prin care a mai încasat b50.525 lei, fãrã TVA. Sume uriase, pe spinarea bietilor contribuabili, revoltãtor fiind si cã, în unele cazuri, tâmplãria PVC este facturatã ca tâmplãrie de aluminiu, unde sunt preturi mai mari.
Acum, scenariul se repetã în Consiliul Local. Miza lui Iacob and comp: banii europeni!
De câteva luni, în Consiliul Local Husi este o atmosferã foarte tensionatã. Liviu Iacob a redevenit un luptãtor al dreptãtii, desi faptele din trecutul sãu ar trebui sã-l conducã la altfel de atitudini, mai potolite. Se pare cã atât consilierii PDL, cât si cei de la PNL si-au dat mâna în actiunile îndreptate împotriva primarului Ioan Ciupilan. Fatã de acum sase-sapte ani, când se bãgau mâna în banii primãriei, pentru a alimenta conturile lui Iacob, acum miza o reprezintã milioanele de euro venite la Husi, care au aprins imaginatia consilierilor locali. La una din ultimele sedinte, doi consilieri, Liviu Iacob, de la PNL, si Cãtãlin Dogaru, de la PDL, s-au sfãdit pe tema dirigintelui de santier. „Eu am gãsit diriginte de santier cu 50 de milioane”, a strigat Iacob, în timp ce Dogaru a replicat: „Eu am gãsit cu 20 de milioane”. Este clar cã, fãrã primar, consilierii hrãpãreti de la Husi nu vor face nimic, de aceea fac tot felul de presiuni si sedinte care seamãnã cu adevãrate executii publice ale primarului, cu senatori si tot tacâmul.