spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Dosarele X de la Husi!

- Advertisement -

Cazuri pe cale de musamalizare!

NELÃMURIRI Desi au trecut luni de zile, procurorii nu mai dau nicio veste despre cele douã dosare penale, care, anul acesta, i-au scandalizat pe huseni! Este vorba despre „Afacerea Somerilor”, unde DIICOT-ul a descoperit, în luna iunie, cum, cu sprijinul unor angajati din ITM si AJOFM, o multime de agenti economici „rulau” somerii, pentru eludarea Legii 76/2002, iar al doilea dosar de rãsunet este cel în care oameni de afaceri cu pretentii din oras au fost acuzati cã furã gaz, inclusiv pentru a-si alimenta…piscinele, au dezvãluit atunci politistii, chemati sã facã investigatii. Desi au trecut 8 luni de când a iesit la ivealã furtul de gaz, respectiv 5 luni, de când au fost audiati peste 500 de huseni, angajati fictivi de patroni pusi pe cãpãtuialã, nicio veste nu a mai venit de la anchetatori, iar tot mai multe voci sustin, cu convingere, cã, de fapt, în ambele cazuri, fiind implicate prea multe persoane influente din „orasul dintre vii”, anchetatorii au cam… lãsat-o baltã!

În luna martie, ca urmare a unor plângeri formulate de societatea de distributie a gazului în Husi, Politia s-a sesizat în acest dosar de furt. Desi zgârciti cu detaliile, mai cu seamã reprezentantii Gaz Est SA, s-a aflat totusi de la Politie faptul cã în dosar sunt vizate mai multe persoane fizice, dar si cel putin sase agenti economici, care, prin modificãri abuzive efectuate la contoarele de gaz, se afisa un consum mult mai mic. Cafeneaua „Cafe Noir” a fost una dintre locatiile unde echipa de control de la Gaz Est, împreunã cu politistii, au ridicat contorul pentru verificãri, dupã ce au constatat anterior indicii despre un posibil furt de gaz. Desi tot orasul stie cã aceastã cafenea apartinea la acel moment consilierului Cãtãlin Dogaru, acesta a negat vehement cã i-ar apartine afacerea. „Am auzit cã s-a luat contorul, dar pot sã spun cã nu am eu nicio legãturã cu aceastã cafenea”, a declarat atunci Cãtãlin Dogaru. Alãturi de numele sãu a mai fost vehiculat si numele lui Sergiu Marian, despre care s-a spus cã plãtea iarna, pentru încãlzirea vilei sale, o facturã de 100 – 150 Ron, mai putin cât plãtea un husean modest, consumul într-un apartament. S-a mai vorbit si despre un depozit en-gros încãlzit cu gaz furat, despre magazine alimentare, dar si despre un om de afaceri care îsi încãlzea astfel piscina. Oamenii legii au demarat în iunie o anchetã în fortã, care însã, odatã cu trecerea zilelor, si-a pierdut din elan. Ultima veste despre acest dosar a fost cã majoritatea contoarelor asupra cãrora existau suspiciuni cã ar fi modificare abuziv, au fost trimise la laboratoare specializate, pentru constatarea stãrii lor. „Deocamdatã, nu sunt noutãti în dosar, deoarece încã sunt asteptate expertizele contoarelor. Expertii pot constata dacã acele contoare au suferit modificãri care sã ducã la un consum de gaz ce, intentionat, sã nu fie înregistrat. Ancheta este în derulare”, au precizat reprezentantii IJP Vaslui, la 3 luni de la izbucnirea scandalului. De atunci si pânã acum, nicio veste! Se fac deja glume pe seama contoarelor care s-au dus în tarã…si, se pare, nu s-au mai întors! Husenii de rând cred cã, fiind vorba despre persoane influente, cu posibilitãti financiare, e greu de crezut cã în acest dosar se va gãsi vreun vinovat.

„Afacerea Somerilor” s-a blocat undeva!

Un alt dosar care a stârnit rumoare în rândul husenilor a fost „Afacerea Somerilor”. DIICOT-ul a descoperit cum mai multi agenti economici angajau fictiv persoane care îndeplineau conditii prevãzute de Legea 76 (de regulã, persoane peste 45 de ani), doar pentru a beneficia de subventia datã de stat angajatorilor care creeazã locuri de muncã – 500 de lei, de persoanã angajatã. În fond, oamenii nu mergeau la locul de muncã, însã, în baza actelor false, ei ajungeau sã primeascã, dupã 12 luni, indemnizatie de somaj. Statul pierdea astfel de douã ori: prima datã, dând acei 500 de lei de persoanã, fãrã ca cerinta legii sã fie îndeplinitã, apoi, mai dãdea indemnizatie de somaj unui om care nu a muncit în ultimul an deloc. 506 persoane au fost audiate, zeci de agenti economici au fost chemati sã dea explicatii, iar sefa ITM, Emilia Escu, si angajata AJOFM, Mirela Anton, implicate în reteaua de angajãri fictive, au fugit de la locurile de muncã – una prin pensionare, alta prin demisie. Anchetatorii au ajuns însã la persoane influente, care au „rulat” someri, pentru aceste beneficii si, desi ancheta s-a pornit în fortã, iatã cã au trecut 5 luni si nu s-a mai întâmplat nimic! „Nu cred cã se mai întâmplã ceva. Noi ne-am pregãtit sã dãm banii înapoi, pentru cã, asa cum am recunoscut si în fata procurorilor, da, sotia mea a fost angajatã fictiv, ajutatã de doamna de la ITM, si a luat somaj. Dar numai 4 luni, pentru cã în iunie s-a deschis ancheta si nu am mai vrut sã luãm niciun ban. Noi am recunoscut totul, dacã ni se va cere sã dãm banii înapoi, îi dãm, desi nu suntem noi vinovati. Sunt oameni mari care s-au folosit de noi. Si pentru cã sunt oameni mari, patroni, noi credem cã nu va pãti nimeni nimic si poate se va închide tot cazul”, au ajuns sã spere cei implicati în „Afacerea Somerilor”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.