Cronica unei arestãri anuntate!
ARESTARE Lenuta Tiron a fost, ieri, arestatã preventiv pentru 30 de zile, procurorii convingând instanta cã lãsarea ei în libertate le-ar afecta mersul anchetei. Desi nu au venit cu dovezi concrete, care sã sustinã nevoia imperioasã de a schimba mãsura interdictiei de a pãrãsi tara, cu cea a arestãrii preventive, procurorii au avut câstig de cauzã, cel mai probabil, pe fondul arestãrii si a celorlalti 17 colegi, din acelasi dosar. DNA-ul vrea sã demonstreze cã vamesii fãceau parte dintr-un grup infractional organizat, numai cã anumite schimbãri de depozitii i-au cam…. deranjat. Urmãrile nu s-au lãsat asteptate: Tiron a fost arestatã, iar Magda Cosnitã, care le-a spus cã va uza de dreptul sãu de a tãcea, „riscã” si ea o surprizã asemãnãtoare, dacã mâine, 13 noiembrie, la audierile de la DNA, nu va face declaratii. De altfel, sunt voci care spun cã, luate repede si pe ton ferm, vamesele Lenuta Tiron si Magda Cosnitã (cele care au subscris acuzatiilor procurorilor) au dat în vileag, fãrã sã mai stea pe gânduri, cele petrecute în vamã, însã apãrãtorii acestora sunt convinsi cã femeile au fost speriate cu închisoarea de cãtre anchetatori, astfel cã au scris si ele tot ce le-ar fi cerut procurorii. Avocatii Lenutei Tiron a fãcut contestatie la mãsura arestãrii preventive, însã sansele sunt minime pentru o solutie favorabilã.
De la primele ore ale diminetii, Lenuta Tiron si cei doi avocati ai sãi s-au prezentat la Tribunalul Vaslui, însã abia la orele prânzului DNA-ul a trimis hârtiile prin care solicita instantei arestarea preventivã a acesteia. Dupã o deliberare de mai bine de o orã, judecãtorii au admis cererea procurorilor, de arestare preventivã pentru 30 zile, decizie, desi previzibilã într-o oarecare mãsurã, fiind primitã cu destulã uimire de toatã lumea. Interesant este faptul cã nici mãcar politistii nu pãreau pregãtiti pentru a efectua o arestare, Lenuta Tiron fiind condusã la arestul Politie Vaslui, acolo unde sunt retinuti si ceilalti 17 colegi ai sãi, fãrã cãtuse la mâini, si fãrã alt însotitor decât soferul masinii de Politie. Lenuta Tiron i-a supãrat pe anchetatori, dupã ce si-a nuantat declaratiile date iniatial la DNA, pe 23 octombrie. Atunci, atât ea, cât si Magda Cosnitã, au scris depozitiile în termeni care, cumva, confirmau acuzatiile de luare de mitã în cadrul unui sistem infractional organizat. De pildã, în referatul DNA-ului, Lenuta Tiron este mentionatã de mai multe ori, mai cu seama acolo unde anchetatorii au vrut sã arate cã toate acuzatiile lor sunt confirmate inclusiv de inculpati.
Lenuta Tiron: „Strângeam bani pentru a ajuta colegii cu probleme. Procurorul s-a enervat si m-a anuntat cã ne vedem luni la instantã, când va cere arestarea mea!
Conform apãrãtorilor vamesei Tiron, la dosar existã o înregistrare audio – video, prin care vamesa a intervenit în controlul efectuat de un alt coleg (Alexandru Giugaru), cerând insistent lui Igor Caraman, martorul sub acoperire, procura legalizatã prin care acesta demonstra cã are dreptul sã treacã granita cu vehiculul pe care-l conducea. Cererea repetatã a actului respectiv ar fi fost interpretatã ca fiind o cerere mascatã de mitã, desi vamesa Tiron nu a fost surprinsã cerând vreun ban. „Cred cã faptul cã mi-am schimbat declaratia la ultima audiere cu privire la banii pe care noi, vamesii, îi strângeam, în diverse scopuri umanitare, fie pentru a ajuta persoanele afectate de inundatii sau alte cataclisme, fie pentru colegii care au avut un deces sau o persoanã bolnavã în familie a fost ceea ce i-a supãrat pe anchetatori. Prima declaratie am dat-o la orele 5 dimineata, dupã o zi întreagã de asteptãri pe holurile DNA, si, atunci când vineri, 8 noiembrie, am fãcut precizãrile de rigoare, procurorul s-a enervat si m-a anuntat cã ne vedem luni la instantã, când va cere arestarea mea. Nu vãd pentru ce m-ar putea retine, nu am avut intentia de a pãrãsi nici mãcar localitatea, d’apoi tara, nu am luat legãtura nici cu martorii, nici cu persoanele arestate, am respectat întocmai indicatiile procurorilor”, a spus Lenuta Tiron, înainte sã afle decizia judecãtorilor de arestare preventivã. De altfel, si ea intuia faptul cã instanta va admite cererea DNA-ului, venind cu câteva bagaje la tribunal.
Magda Cosnitã, chematã la DNA!
Aceeasi soartã ar putea s-o aibã si o altã vamesã, Magda Cosnitã, care a fost chematã la audieri de DNA, miercuri, 13 noiembrie. Magda, în ultima perioadã, s-a internat la spitalul Socola, dupã ce a suferit, spune ea, o depresie puternicã, pe fondul celor întâmplate la Albita. Si ea, în declaratiile initiale, a fãcut o serie de mãrturisiri, asupra cãrora nu a revenit, asa cum a fãcut colega Tiron, dar a decis, între timp, sã se prevaleze de dreptul sãu de a tãcea. Procurorii, care au vãzut cum rãmân, încet-încet, fãrã declaratiile cele mai importante din dosar… zãngãnesc cãtusele! Va fi foarte interesant, pe acest fond extrem de tensionat, ce va spune Magda Cosnitã procurorilor,mâine, la audieri?!
În referat, procurorii vor sã arate cã la Albita mita se colecta în mod organizat!
„Activitatea investigatorului cu identitate realã a relevat urmãtoarele: pe de o parte, probabil urmare a actiunii DNA din 2011, (ce i-a vizat exclusiv pe politistii de frontierã) lucrãtorii vamali si politistii din Vama Albita s-au manifestat cu prudentã, în a-i pretinde în mod evident sume de bani, cu titlu de mitã, adoptând un comportament disimulat pentru a-si exprima pretentiile bãnesti: gesticã, mimicã, folosirea de expresii cu subînteles, notarea sumelor de bani pe coli de hârtie, stingerea luminii în momentul remiterii banilor, etc. Exemple: inculpatii Afloroaie, Mitescu, Rudeanu, etc. Pe de altã parte, au existat si situatii în care, sfidând orice instinct de autoprotectie, cele douã categorii de functionari publici i-au cerut în mod explicit investigatorului diverse sume de bani, au negociat cuantumul acestora ca la piatã (a primit chiar si rest) ori i-a pus în vedere ca, la trecerile ulterioare, sã îsi facã un obicei din a le da mitã. Exemplu: inculpatii Frunzã, Gînju, Olteanu, Andrei, Iordache, Pisaltu, etc. Aferent fiecãrei treceri prin Vama Albita, atât lui cât si celorlalti transportatori de colete ce tranzitau punctul vamal li se pretindeau diferite sume de bani de cãtre lucrãtorii vamali si/sau politistii de frontierã, pentru a i se permite tranzitul fãrã a i se efectua controlul politienesc/vamal, pentru efectuarea unor controale vamale formale, ori pentru neluarea unor mãsuri legale atunci când acesta transporta mãrfuri/produse care avea un anumit regim fiscal (cantitãti de alcool, produse alimentare, etc) aspecte ce relevã în termeni indubitabili faptul cã fenomenul de coruptie din Vama Albita este unul generalizat, actele de coruptie retinute în sarcina învinuitilor/inculpatilor impunându-se a fi circumscrise si tratate din punct de vedere al rãspunderii penale prin prisma integrãrii lor în acest cadru general”, se aratã în referatul DNA-ului.
DNA-ul afirmã cã Tiron a primit mitã de la investigatorul sub acoperire!
„În ziua de 21.05.2013, în timp ce îsi desfãsurau activitatea de control în PTF Albita, inculpatii Giugaru Alexandru si Tiron Lenuta (ambii lucrãtori vamali în exercitiul functiunii) au pretins/primit suma de 50 de euro de la investigatorul cu identitate acoperitã Cristea Adrian Ionut, pentru a-i permite tranzitul spre Republica Moldova, în conditiile efectuãrii unui control vamal formal, al autoutilitarei marca Peugeot Boxer, ce transporta colete expediate din Italia” se aratã în acelasi referat.
Procurorii, bucurosi de declaratiile celor trei vamese!
„Aceste fapte au fost stabilite prin: procesul verbal de sesizare din oficiu, procesele verbale de investigatii, aferente fiecãrei operatiuni de tranzit, înregistrãrile audio-video si procesele verbale de redare a discutiilor ambientale interceptate în baza autorizãrii instantei, aferente fiecãrei operatiuni de tranzit, declaratiile investigatorilor, declaratiile învinuitilor – cu trimitere specialã la declaratiile inculpatelor Gînju Cristina (fostã Vornicu, Chitimus), Cosnitã Maria Magdalena (fostã Ibãnescu) si Tiron Lenuta (fostã Cãrare) care confirmã fenomenul de coruptie generalizatã si organizatã, existentã la nivelul Punctului Vama Albita, relevantã fiind sub acest aspect depistarea în incinta punctului vamal a inculpatei Mârza Daniela având asupra ei, la finele turei de serviciu, suma de circa 3000 de euro, în cupiuri mici, inclusiv bancnota de 10 euro, înseriatã si pusã de organele de urmãrire penalã la dispozitia investigatorului „, spun procurorii DNA.
DNA vor sã refacã „drumul mitei” de la Albita!
„Totodatã, din declaratiile inculpatelor Cosnitã Maria Magdalena, Gînju Cristina si Tiron Lenuta, lucrãtori vamali în cadrul PTF Albita, rezultã faptul cã în cadrul acestui punct vamal existã cutuma, unanim recunoscutã si acceptatã de lucrãtorii vamali, sã fie pretinse si primite diferite sume de bani, care erau diferite ca si cuantum în functie de cantitatea de marfã transportatã, de la persoanele care efectuau transport de colete dinspre si spre Republica Moldova, sumã de bani care era primitã de lucrãtorul vamal, ce trebuia sã realizeze controlul, iar la sfârsitul fiecãrei ture suma de bani astfel obtinutã era împãrtitã cu ceilalti colegi de echipã, iar o parte din suma adunatã pe parcursul programului de lucru era înmânatã sefului de turã”, sustin procurorii.