spot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
19-ian.-2025

COŞMAR: 50 de ieşeni, sclavi în Irak, ameninţaţi cu puşca la cap

- Advertisement -

50 de persoane din Iaşi au fost transformate în sclavi la celălalt capăt al lumii de doi afacerişti fără scrupule. Muncitorilor li s-au promis condiţii de lucru decente, salarii atractive şi cazare la vilă, însă când au ajuns acolo şi-au dat seama că au fost păcăliţi ca nişte copii. Au dormit în corturi, înconjuraţi de militari şi pentru mai multe luni au mâncat ce au putut. La un moment dat, au ajuns să fie culcaţi la pământ şi ameninţaţi cu puşca la cap întrucât nu aveau viză. Când într-un final au muncit la construcţia unei vile, afaceristul care i-a racolat a luat toţi banii şi a fugit în România. Victimele s-au întors cum au putut în ţară, una dintre acestea îmbolnăvindu-se de hepatită de tip C în Irak. Cei doi afacerişti, Ioan Ciprian Catargiu (34 de ani) şi Maria Delia Catargiu (31 de ani), din Paşcani, au fost trimişi ieri în judecată.

Luni de coşmar pentru zeci de persoane din Iaşi care au crezut că vor câştiga bani frumoşi muncind în Orientul Mijlociu. În jur de 50 de bărbaţi din mediul rural au trecut prin clipe traumatizante după ce au acceptat propunerea unor afacerişti de a lucra în Irak, ajungând să trăiască acolo cu teama că pot fi oricând ucişi. Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Iaşi, de la finalul anului 2010 până la începutul lui 2011, soţii Ciprian şi Maria Catargiu au recrutat prin intermediul firmei Teo&Delia Look SRL Paşcani în jur de 50 de persoane pe care le-au transportat în Irak promiţându-le că vor munci acolo în condiţii avantajoase.

Cazaţi în corturi militare

Anchetatorii spun că ieşenii se cunoşteau cu un cetăţean irakian, Kariman Hawiz, care a plecat în anul 2010 ca funcţionar la Primăria din oraşul Arbil. Auzind acest lucru, Catargiu a luat decizia de a merge şi el în Irak pentru a derula afaceri în construcţii. Deşi irakianul i-a explicat ieşeanului că pentru a munci în Irak trebuie să-şi deschidă o filială acolo şi să aibă bani pentru a organiza un şantier, Catargiu a decis ca mai întâi să recruteze forţă de muncă şi mai apoi să se ocupe de aceste formalităţi. “Fără a dispune de nicio sumă de bani, fără a avea asigurate promisiuni ferme cu privire la locuri de muncă în Irak, fără a avea vreun contract încheiat şi fără a avea posibilitatea de încheia un astfel de contract, în luna ianuarie 2011, inculpaţii au postat, în ziare şi pe unele posturi de televiziune, anunţuri privind oferte atractive de locuri de muncă în Irak”, se arată în rechizitoriu.

În ianuarie – februarie 2011, la sediul firmei celor doi s-au prezentat victimele care voiau să plece la muncă în Irak. Acestea au achitat o taxă de 150 de lei pentru înscriere şi 600 de lei pentru transport. Cei doi soţi le-au promis că în Orientul Mijlociu vor câştiga lunar între 1.500 şi 2.700 de dolari pe lună, în funcţie de orele lucrate. De asemenea, se mai arată în rechizitoriu, li s-a spus că vor fi cazate în vile de câte şase persoane în cameră, cu toate utilităţile, ba chiar vor beneficia de serviciile unei menajere şi vor avea câte trei mese pe zi. Victimele, în general oameni din mediul rural, au fost păcălite de cei doi că vor semna contractele de muncă în momentul în care vor ajunge în Irak. “Inculpaţii au asigurat victimele că vor fi într-o zonă fără probleme, că vor fi în perfectă siguranţă şi nu au de ce să fie îngrijoraţi în privinţa integrităţii lor”, au mai spus procurorii.

Deşi amicul din Irak i-a spus lui Catargiu să nu vină în Irak până ce nu are câteva contracte semnate acolo, ieşeanul a organizat pe 24 februarie 2011 primul transport de muncitori. Victimele aveau să ajungă două zile mai târziu cu un autocar în Irak, după ce la graniţă au avut probleme cu documentele. “La destinaţie, părţile vătămate au constatat cu stupoare cu nu au unde dormi, că vilele promise nu există”, se mai arată în rechizitoriu.

Culcaţi, cu puşca la cap

Din acel moment a început chinul pentru grupul de ieşeni dus de Catargiu la capătul lumii. Afaceristul a făcut rost de mai multe corturi militare pe care le-a amplasat într-o zonă împrejmuită cu sârmă ghimpată ce era păzită de militari irakieni. Acolo avea să doarmă pentru mai multe săptămâni ieşenii racolaţi. De menţionat că după ce a cazat persoanele în condiţii inumane, Ciprian Catargiu a mers şi a dormit într-un hotel. “Părţile vătămate menţionează că în corturi ploua, nu aveau pe ce dormi, astfel că au aşteptat în picioare până ce s-a luminat, iar altele au dormit pe bagaje”, se mai arată în documentul citat. Victimele dormeau în frig, neavând nicio sursă de căldură, şi mâncau ce apucau. Procurorii menţionează că timp de două săptămâni Catargiu le-a adus câte două sandvişuri de fiecare, ce trebuia să le ajungă pentru toată ziua. “Din cauza condiţiilor precare de igienă şi a alimentaţiei defectuoase, mulţi dintre muncitori s-au îmbolnăvit, neavând acces la vreo instituţie sanitară de tratament”, mai spun procurorii care mai arată că unui dintre muncitori s-a întors în ţară cu hepatită de tip C, urmare de experienţei din Irak. Timp de o lună, perioadă în care le expirase şi viza, niciunul dintre ieşenii racolaţi nu a muncit nicăieri, abia mai apoi o echipă formată din doar cinci muncitori lucrând la construcţia unei vile primind 500 de dolari pentru trei săptămâni. O altă echipă ar fi lucrat la construcţia unei piscine.

“Atât la ieşirea, dar mai ales la intrarea în localităţi existau filtre ale armatei, care controlau valabilitatea vizelor. La întoarcerea în tabără, fiind verificaţi şi constatându-se că nu au viză valabilă, au fost culcaţi la pământ, cu mitralierele la cap, fiind întorşi din drum”, mai spun anchetatorii.

Afaceristul a fugit cu banii în ţară

Pe 23 aprilie, primul dintre muncitorii exploataţi avea să se întoarcă în ţară. Alţii au rămas acolo şi au lucrat pe cont propriu până ce au strâns bani pentru a reveni. Un grup de 10 persoane a început în mai 2011 să lucreze la vila unui irakian cu care Ciprian Catargiu se înţelesese să primească suma de 55.000 de dolari. Ieşeanul i-a păcălit încă o dată că vor câştiga între 5.000 şi 5.500 de dolari pe lună, numai că, atunci când a primit banii de la proprietar, a fugit în ţară cu ei. După acest episod, fiecare muncitor a fost pe cont propriu reuşind, unii cu ajutorul Ambasadei României, să revină la domiciliu. Ciprian Catargiu şi soţia sa sunt judecaţi acum pentru trafic de persoane, procesul lor urmând să înceapă la Tribunalul Iaşi.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/cosmar-50-de-ieseni-sclavi-in-irak-amenintati-cu-pusca-la-cap–28805.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.