spot_img
spot_img
0.9 C
Vaslui
27-dec.-2024

Curele uzate şi deşeuri de anvelope, îngropate pe malul râului Suceava

- Advertisement -

Malul râului Suceava, în zona Slobozia, din comuna Grăniceşti, a devenit un imens depozit clandestin de curele uzate şi deşeuri de anvelope. Acestea au fost aduse şi îngropate în urmă cu circa două săptămâni de către muncitorii Supermag Imperial, firmă care se ocupă cu reşapat cauciucurile şi care creează constant probleme, în special pe linie de protecţia mediului.

Ultima ispravă a fost scoasă la lumină ieri, după mai multe încercări ale reprezentanţilor Comisariatului Judeţean Suceava al Gărzii de Mediu de a lămuri lucrurile.

Totul a plecat de la mai multe sesizări venite din partea localnicilor, care s-au plâns că sunt efectiv sufocaţi de norii imenşi de fum care ieşeau pe furnalele societăţii Supermag Imperial după ce anvelopele care trebuiau tocate erau arse.

„Au fost oameni la poartă la ei la fabrică şi l-au rugat pe patron să nu mai pună cauciuc pe foc, dar le-a râs în nas şi a spus că pune peleţi pe foc, dar fumul negru ajungea la un kilometru şi ceva”, a arătat un sătean din Grăniceşti.

În urma acestor sesizări, Garda de Mediu Suceava a aplicat o amendă de 50.000 de lei, care a şi fost plătită de reprezentanţii firmei de reşapat cauciucuri.

Ulterior, sătenii din Slobozia au reclamat că praful de anvelope din fabrică, dar şi alte deşeuri au fost aduse şi îngropate undeva pe malul râului Suceava. Sesizarea a venit încă de săptămâna trecută, iar prima încercare de a descoperi locul depozitului clandestin a avut loc luni.

Pentru a demonstra autorităţilor că deşeurile sunt îngropate pe malul râului Suceava, mai mulţi oameni din Slobozia s-au oferit voluntari şi au început să sape singuri.

„Autorităţile statului ar trebui să ia măsuri şi să ne protejeze, dar nu se ia nici o măsură, şi asta ne doare cel mai tare. Nu este logic şi normal ce s-a întâmplat. Nimeni nu vrea să sape, pentru că aici sunt zeci de tone de deşeuri îngropate”, a spus indignat un bărbat din Slobozia.

Un alt sătean a explicat şi cum s-au derulat operaţiunile ilegale care au implicat transportul deşeurilor de la fabrica de reşapat cauciucuri pe malul râului Suceava.

„Săptămâna trecută au cărat vreo două zile şi le-au îngropat cu wolla”, a dezvăluit Petru Hapiuc.

Proprietarul terenului unde au fost îngropate deşeurile, un mister

Pentru că responsabil de această poluare masivă este nu doar firma Supermag Imperial, ci şi proprietarul terenului unde a fost descoperită această groapă clandestină, toată lumea fuge ca dracul de tămâie de această problemă.

„Când e vorba de balast e terenul lor (n.r. – al Sistemului de Gospodărire al Apelor Suceava), când e vorba de mizerie şi de făcut curat e terenul nostru (n.r. – al Primăriei Grăniceşti, unitate teritorial administrativă pe teritoriul căreia s-au petrecut toate evenimentele). Să se stabilească clar şi apoi vedem cine răspunde”, a declarat Gheorghe Nuţu, primarul din Grăniceşti.

Dacă luni au fost doar în trecere la locul poluării, ieri, reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava au venit cu toată conducerea.
„Noi nu avem nici o treabă aici, terenul nu este al nostru, e proprietate privată”, a fost declaraţia lui Corneliu Vornicu, directorul SGA Suceava.

Adriana Iordache, directorul Comisariatului Judeţean Suceava al Gărzii de Mediu, care şi-a petrecut mai multe zile în zonă pentru a lămuri toate datele legate de această poluare, recunoaşte că autorităţile se bat cap în cap în ceea ce priveşte proprietarul terenului.

„Pentru ce am găsit astăzi (n.r. – ieri) vom lua măsurile legale care se impun. Vom întocmi o notă de constatare, vom da o nouă sancţiune şi vom face o informare la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale, ai cărei reprezentanţi să vină la faţa locului şi să constate dacă s-a realizat exploatare de balast şi al cui este terenul, pentru că instituţiile statului se cam contrazic pe această temă”, a declarat Adriana Iordache.

„Cei de la Apele Române spun că asta nu poluează, nu intră în pânza freatică. Asta e o crimă, un genocid”

În timp ce autorităţile aruncă pisica de la una la alta, oamenii din Slobozia au dorit să arate în ce condiţii au trăit în ultimii ani. De la doi metri de sub pământ au fost scoase la suprafaţă atât curele uzate care trebuiau tocate, dar şi saci întregi cu pudră de cauciuc.

„De ani de zile aşa trăim, iar cei de la Apele Române spun că asta nu poluează, nu intră în pânza freatică. Asta e o crimă, un genocid”, au spus revoltaţi oamenii din Slobozia.

„Toată mizeria asta se aşază pe recoltele noastre, intră în apă, stă pe haine, vara nu se poate trăi deloc aici. Asta inhalăm şi înghiţim noi”, a concluzionat amărât un alt localnic din Slobozia.

Potrivit reprezentanţilor Comisariatului Judeţean Suceava al Gărzii de Mediu, toate curelele uzate şi deşeurile îngropate ilegal pe malul râului Suceava vor fi scoase la suprafaţă, iar Supermag Imperial va fi obligată să le ridice şi să aducă terenul la starea iniţială.

Conducerea firmei Supermag Imperial, societate condusă de controversatul om de afaceri Nelu Hânţar, spune că a ajuns să fie „oaia neagră a judeţului”.

„Este posibil ca acele deşeuri să provină de la noi. Le vom lua de acolo şi vom rezolva problema, dar vom lămuri problema în cel mai scurt timp. Toate reclamaţiile vin din partea unor persoane care au lucrat la noi şi au plecat în anumite condiţii, iar acum doresc să se răzbune. Putem dovedi cu acte unde se duc deşeurile şi că nu le aruncăm aşa cum se vehiculează”, a declarat Bogdan Chifan, director al firmei Supermag Imperial Slobozia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.