spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Butnaru si-a dat demisia, Mihalachi, nici gând!

- Advertisement -

Primele reactii în cazul scandalului traseelor ilegale

ACUZE S-a lãsat cu demisii în cazul scandalului traseelor ilegale, caz care a ajuns pe masa magistratilor Judecãtoriei Vaslui. Liviu Butnaru, directorul ARR Vaslui, a decis sã demisioneze din functie, la începutul sãptãmânii trecute. Îl va urma si Vasile Mihalachi, cel care în 2008 semna toate documentele de la Consiliul Judetean ca presedinte si care este principalul vinovat în acest scandal? Nu se stie, însã într-un stat civilizat în care apare un scandal de acest gen, cu pagube de ordinul sutelor de mii de euro, se ajunge în mod automat si la demisia celor vinovati. Interesant este cã apar si elemente noi în rãzboiul dintre transportatorii locali si fosta conducere a Consiliului Judetean, respectiv Vasile Mihalachi, fostul presedinte de CJ, acum vicepresedinte. Omul de afaceri husean Cãtãlin Dogaru, care era favorizat de fosta conducere a Consiliului Judetean, spun surse demne de încredere, arunca cu sume de ordinul miilor de euro, în 2008, când s-au petrecut aceste fapte, pentru a înlãtura de pe piatã unii transportatori. Se anuntã dezvãluiri incendiare în zilele urmãtoare, mai ales cã unii patroni de firme de transport din zona Husului au decis sã scoatã la ivealã modul în care Dogaru lucra cu cinci ani în urmã si spun cã nu se vor lãsa pânã nu-i vor aduce în fata justitiei pe cei care sunt cu adevãrat vinovati.

Vasile Mihalachi ar trebui sã-si dea demisia din functia de la judet, dupã cel mai rãsunãtor caz de coruptie din ultimii ani, în care este implicatã institutia Consiliului Judetean. Ca presedinte de Consiliu Judetean, în perioada 2008-2012, Mihalachi a favorizat în mod cert unii transportatori, în dauna altor firme care ar fi avut dreptul, au constatat procurorii DNA Iasi, în urma unei anchete care a durat aproape un an de zile. În calitatea sa de presedinte al CJ Vaslui, acesta conducea si destinele comisiei pentru acordarea licentelor de transport la cursele judetene de cãlãtori, din care fãceau parte doi sefi din Autoritatea Rutierã Românã, Liviu Butnaru, director, si Dãnut Ropotã. În aceeasi comisie era si un director de la Consiliul Judetean, Vasile Vieriu, care nu ar fi avut curaj sã crâcneascã în fata sefului sãu direct. Este vorba de Comisia paritarã pentru atribuirea traseelor de transport public judetean de persoane, al cãrei sef era Vasile Mihalachi, comisie incriminatã de firmele de transport care au fãcut plângerea la DNA Iasi. Sãptãmâna trecutã, pe când se auzea cã dosarul de la DNA va ajunge în instantã, Liviu Butnaru, directorul ARR Vaslui, a fãcut un gest de normalitate si si-a dat demisia din functia detinutã în cadrul Autoritãtii, urmând sã aparã în fata instantelor ca un simplu cetãtean. Ar fi normal, într-o tarã care se doreste europeanã, ca si Mihalachi sã-si demisia din functia detinutã la judet si sã astepte decizia instantelor de judecatã, timp în care ar putea sã trãiascã din pensia obtinutã dupã anii de muncã.

Falsurile lui Mihalachi au fost transate la Judecãtoria Vaslui. În favoarea sa…

Cu câtiva ani în urmã, numele lui Vasile Mihalachi apãrea într-un scandal de proportii, dupã ce Prefectura Vaslui descoperea cã fostul presedinte de CJ avea cinci hectare de teren obtinut în mod fraudulos în zona centralã a Negrestiului. Pe atunci subprefect al judetului, Ciprian Iftimoaei îi solicita prefectului Szekely Levente Csaba, în calitatea sa de presedinte al Comisiei Judetene de Fond Funciar, sã aprobe o informare pentru Comisia Judeteanã în legãturã cu modalitatea în care a fost adoptatã Hotãrârea CJFF Vaslui nr. 75/5.11.2001 prin care Societatea Agricolã „Lacto-prod” S.A., a lui Mihalachi, a intrat în posesia suprafetei de 5,4 ha la Negresti. S-a constatat cã Vasile Mihalachi si familia acestuia au luat în conditii dubioase peste 5 hectare de teren în orasul Negresti. Subprefectul Iftimoaei a condus o comisie de anchetã care a verificat modul în care s-a eliberat un titlu de proprietate pe numele unei firme inexistente, în perioada în care Mihalachi era presedinte al Consiliului Judetean. Fostul subprefect a sustinut cã aceastã hotãrâre „a fost adoptatã fãrã respectarea prevederilor Legii nr. 18/1991. Pe lângã faptul cã Hotãrârea CJFF Vaslui nr. 75/5.11.2001 este ilegalã, cererea de intrare în posesie fiind tardivã, aceasta are si un viciu de redactare. Lipseste art. 3, în care trebuia sã se specifice modalitatea în care poate fi anulatã sau contestatã (conform legii în termen de 30 de zile de la adoptare)”. Astfel, acea hotãrâre de Comisie Judeteanã a condus la eliberarea unui titlu de proprietare cod 38161865 pentru S.A. „Lacto-prod” S.A. Negresti, lucru confirmat si de fostul primar al Negrestiului. La verificãri, la Comisia Localã de Fond Funciar Negresti s-a gãsit un titlu cu acelasi numãr, cod si datã ca cel anterior eliberat pentru Societatea Comercialã „Lacto Prod” S.A. Negresti, societate care, din datele de la Registrul Comertului, nu a existat. A urmat un proces care, în mod ciudat, s-a încheiat cu bine pentru familia Mihalachi, fostul presedinte de CJ scãpând basma curatã în fata magistratilor Judecãtoriei Vaslui. Adicã, aceiasi care acum au de judecat dosarul de la DNA…

Riscã fostul presedinte de CJ sã piardã toatã averea?

În mod normal, ancheta spectaculoasã de la DNA ar fi trebuit sã se lase si cu sechestrarea averii fostului presedinte de Consiliu Judetean. Fostul presedinte al CJ, Vasile Mihalachi, acum vicepresedinte, detine împreunã cu sotia mai multe terenuri agricole cu o suprafatã de peste 22 de hectare, printre care un teren forestier de trei hectare în comuna Moldovita (Suceava), douã terenuri de circa 6.000 de mp în intravilanul orasului Negresti, mai multe terenuri la Vulturesti si în alte zone. Locuieste în Negresti, într-o casã cu mansardã, anexe si magazie, care se învecineazã cu dispensarul veterinar detinut de sotie, care este medic veterinar. Doamna Mihalachi detine un dispensar medical individual, cu locuintã, grajd si alte anexe. Familia Mihalachi a avut un Mercedes negru, pe care l-a cumpãrat în 1990, dar are si un camion Raba 10215, însã ambele au fost vândute pentru piese de schimb anul trecut, încasând în jur de 6.500 de lei. Tot anul trecut, fostul presedinte al CJ Vaslui a mai vândut un teren de 3,5 hectare, pentru care a obtinut 8.000 de euro. Anul trecut, doamna Mihalachi a depozitat în bancã în jur de 30 de mii de lei, având deja un împrumut de 60 de mii de lei de la o bancã comercialã, scadent în 2014. Veniturile anuale din salarii, activitãti comerciale si pensii realizate de familia Mihalachi ajung la aproape douã miliarde de lei vechi pe an. Numai Vasile Mihalachi aduce, pe an, în jur de 440 de milioane de lei vechi din salariul de la CJ Vaslui, ceea ce înseamnã o medie de 40 de milioane de lei salariu, lunar. Primul pensionar al judetului, Mihalachi mai ia si de la Casa de Pensii peste 360 de milioane de lei vechi, plus alte 500 de milioane obtinuti din activitãti comerciale. Una peste alta, venituri frumusele pentru vicepresedintele Consiliului Judetean, venituri care ar trebui monitorizate cu atentie de organele abilitate, pentru cazul în care se va dovedi ca Mihalachi se face vinovat de fapte de coruptie. Vasile Mihalachi riscã sã piardã toatã averea strânsã în 30-40 de ani de muncã, pentru greselile comise din perioada în care a fost presedinte la judet.

Desi se considerã nevinovat, Mihalachi a fost gãsit vinovat de smenuirea unor trasee

La finele sãptãmânii trecute, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus trimiterea în judecatã a inculpatilor: MIHALACHI VASILE, vicepresedinte al Consiliului Judetean Vaslui, BUTNARU LIVIU, director al Agentiei Judetene Vaslui a Autoritãtii Rutiere Române, VIERIU VASILE, director executiv adjunct în cadrul Directiei Tehnice a Consiliului Judetean Vaslui, ROPOTÃ DÃNUT, referent în cadrul Agentiei Judetene Vaslui a Autoritãtii Rutiere Române, în sarcina cãrora s-a retinut infractiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, dacã functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. În rechizitoriul întocmit, procurorii au retinut cã, în anul 2008, inculpatii Butnaru Liviu, Mihalachi Vasile, Vieriu Vasile si Ropotã Dãnut, în calitate de membri ai Comisiei Paritare Vaslui pentru atribuirea traseelor de transport public judetean de persoane, prin încãlcarea atributiilor de serviciu si a legislatiei în vigoare care reglementeazã transportul public judetean, au determinat înlãturarea unor societãti comerciale – operatori de transport public rutier – de la atribuirea unor trasee de transport, firme care fie au câstigat licitatiile în mod legal fie au fost împiedicate sã participe la alte licitatii. A fost creat un avantaj patrimonial injust pentru operatorii favorizati în sumã totalã de 2.659.845 lei, reprezentând sumele obtinute din operarea traseelor atribuite nelegal. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecãtoria Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.