Părintele unui copil de 3 ani care nu a fost primit la grădiniţă pentru că nu avea vacinurile la zi le-a declarat război autorităţilor sanitare, fiind de părere că minorului i se refuză nejustificat accesul la educaţie. De cealaltă parte, specialiştii în sănătate publică insistă că prioritar este dreptul copilului la viaţă şi la sănătate şi afirmă că neîncrederea părinţilor în beneficiile imunizării nu are argumente solide.
Ionel Vovciuc, de 36 ani, din Suceava, tată a doi băieţi, unul de 3 ani şi 4 luni şi celălalt de 7 luni, este revoltat de faptul că primul său fiu, de vârstă preşcolară, nu este primit la Grădiniţa „Aşchiuţă”, unde a fost înscris, pe motiv că nu a fost vaccinat împotriva unor boli infecţioase. Părintele reclamă că decizia autorităţilor sanitare de a respinge accesul copiilor neimunizaţi în sistemul de învățământ încalcă Constituţia, Codul Civil şi drepturile pacienţilor şi ameninţă Direcţia de Sănătate Publică Suceava cu o acţiune în instanţă.
Tatăl: „Copilul meu îşi formează o imunitate naturală dacă eu îi asigur un mediu sănătos şi o alimentaţie corectă”
Ionel Vovciuc invocă dreptul său ca părinte de a nu-şi inocula copiii cu vaccinurile aşa-zis obligatorii, în baza unei declaraţii pe proprie răspundere, susţinând că are suficiente motive să creadă că fiul său se poate dezvolta armonios şi fără vaccinuri.
„Copilul meu îşi formează o imunitate naturală dacă eu îi asigur un mediu sănătos şi o alimentaţie corectă. Consider că din punct de vedere al imunităţii este mai puternic decât copiii vaccinaţi, el nu a răcit, spre deosebire de ceilalţi. Faptul că la noi se înregistrează decese la copiii vaccinaţi şi nimeni nu-şi asumă răspunderea în asemenea cazuri mă face să cred că vaccinurile nu sunt sigure şi că fiul meu poate creşte sănătos şi fără ele. Mi-am asumat toate riscurile când am decis să nu-mi imunizez copilul”, spune tatăl.
De cealaltă parte, Direcţia de Sănătate Publică Suceava are ca justificare Ordinul 1955/1995, care prevede că „în unităţile pentru ocrotirea, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, publice sau private, se vor primi numai copiii şi tinerii care prezintă documente medicale ce atestă starea lor de sănătate şi efectuarea imunizărilor profilactice obligatorii”.
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Sanatate/2013-09-26/Un-copil-de-3-ani-nu-este-primit-la-gradinita-fiindca-nu-are-vaccinurile-la-zi#ixzz2g4f3nbsA