SCOALÃ GREA Copiii din cartierul husean, Recea, care învatã la scoala numãrul 2, se pot considera adevãrati… navetisti de oras! În fiecare zi, elevii scot din buzunar câte 3 lei pentru autobuz, însã, în zilele în care nu au bani, ei vin pe jos, cu ghiozdanele în spate pânã la scoalã, desi Consiliul Local le-a acordat gratuitate elevilor pentru mijloacele de transport în comun intraurban.
Apropierea iernii nu este tocmai un motiv de bucurie pentru copiii care învatã la scoala nr. 2 din Husi, dar care locuiesc în cartierul din marginea orasului, “Recea”. Se pare cã, în ciuda unor gratuitãti pe care Consiliul Local le-a acordat elevilor, precum si altor categorii de huseni (veterani, de exemplu), unii dintre beneficiari încã scot bani din buzunar pentru a folosi mijloacele de transport în comun din oras. “Vine iarna si mã gândesc cu groazã cã iar îmi vor ajunge la scoalã obositi, vai de ei. Când îi vedeam intrând în clasã cu obrajii rosii, plini de zãpadã, cu ghiozdanele parcã mai mari decât ei, îmi venea si milã. Iar vine iarna si problema revine. Drumul e lung din “Recea” pânã aici, chiar dacã nu pare. Când esti copil, cu un ghiozdan de 3, 4 kilograme în spate si strãbati orasul la picior, nu prea e asa simplu”, spune învãtãtoarea Maria Moraru.
“Pentru unii pãrinti 3 lei pe zi este foarte mult, mai ales dacã au câte doi sau trei copii la scoalã”
“Stiu cã domnul primar Ciupilan si Consiliul Local au acordat gratuitate. Dar probabil nu se respectã de cãtre firmele de transport, altfel nu stiu sã explic. Copiii mei plãtesc zi de zi câte 3 lei. Pentru unii dintre ei este foarte mult, mai ales dacã au câte doi sau trei copii la scoalã. Am avut si cazuri în care mi i-au dat soferii jos, pentru cã nu au avut bani de bilet. Si sunt mici si iarna vine, poate s-ar gãsi o solutie”, a spus Maria Moraru, învãtãtoare.
“Când îmi dã mama bani, eu iau autobuzul, dar când n-am, vin pe jos”
Numai dintr-o singurã clasã de a IV-a sunt 6 asemenea copii “navetisti”, însã la nivelul scolii numãrul creste semnificativ. “Când îmi dã mama bani, eu iau autobuzul, dar când n-am ,vin pe jos, mã duc pe jos. Soferii de la microbuz, unii din ei ne iau asa, dar altii ne dau jos, dacã nu avem bani. Eu dau 1 leu si 50 bani la venit si tot atâta la dus. E departe, e mult de mers, dar de la scoalã nu lipsim”, spune Paul, unul dintre copii.