spot_img
spot_img
5.2 C
Vaslui
19-ian.-2025

Ultima luptă pentru aderarea la Schengen se duce în justiţie

- Advertisement -

Consilierul prezidenţial Leonard Orban avertizează că raportul pe justiţie de la începutul lui 2011 trebuie să fie pozitiv, pentru a ne asigura intrarea, în primăvară, în spaţiul fără frontiere interne.

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a avertizat ieri că următorul raport al Comisiei Europene privind justiţia din România, cel de etapă, din ianuarie sau februarie 2011, trebuie să fie unul pozitiv pentru a convinge statele UE că ţara noastră e gata să adere la spaţiul Schengen în martie anul viitor.
„Având în vedere că unele state membre fac o legătură informală între aderarea la Schengen şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare în justiţie (MCV), progresele în domeniu trebuie să continue”, a insistat consilierul pe afaceri europene.

Acesta a vorbit la o zi după ce secretarul de stat francez Pierre Lellouche a anunţat că Parisul va amâna aderarea României şi Bulgariei la Schengen din cauza corupţiei, a rapoartelor „îngrijorătoare” ale Comisiei UE privind justiţia şi a controlului prost la frontiera cu Republica Moldova.

Condiţionarea aderării la Schengen de MCV a fost invocată şi de Olanda, oficialii români au declarat însă, repetat, că legătura făcută între cele două chestiuni e „artificială şi inacceptabilă”.

Cuvântul-cheie: încredere

Monica Macovei a subliniat la rândul său, ieri, că progresele în justiţie joacă un rol în hotărârea statelor membre. „Înţeleg că Ministerul de Interne şi-a făcut treaba, dar el nu funcţionează într-un pahar. Contează foarte mult şi ce se întâmplă în justiţie de pildă, pentru că Schengen înseamnă în primul rând încredere, în sistemul de poliţie, de justiţie, în modul în care se păstrează confidenţialitatea datelor”, a declarat eurodeputata.

„Putem avea tehnici formidabile, dar factorul uman este important. Vrem sau nu vrem, sistemul de justiţie este evaluat, şi el face parte din conceptul de încredere”, a adăugat Macovei.

Planul diplomatic

Ministrul de interne, Traian Igaş, a declarat ieri că România e pregătită din punct de vedere tehnic pentru aderare. Leonard Orban a insistat asupra acestei pregătiri. „Va mai fi o misiune de evaluare şi e important să fim cât mai bine situaţi astfel încât să nu existe reproşuri din partea statelor membre”. El a precizat că importante sunt şi contactele diplomatice „la nivel parlamentar, dar şi la cel mai înalt nivel”.

„Parlamentele din Olanda şi Franţa, dar şi din alte ţări şi-au numit sau vor numi raportori pe această problemă, care vor elabora un punct de vedere ce va fi transmis guvernelor”, a subliniat Orban.

Ministrul de externe, Teodor Baconschi, declara în urmă cu câteva zile că este nevoie de mai multă diplomaţie atât de la externe, cât şi de la colegii de la justiţie şi interne, şi anunţa că pregăteşte o vizită în Olanda, împreună cu ministrul justiţiei.

Macovei: presupun că opinia PE va fi favorabilă

La numai o zi după ce Lellouche exprima opoziţia Parisului, preşedintele Traian Băsescu a anunţat relaxat, la Bucureşti, că Franţa şi Olanda nu s-au opus trimiterii evaluărilor privind pregătirea României, de la grupul de experţi Schengen către Parlamentul European (PE), următorul pas al procedurii privind aderarea.

Monica Macovei crede că europarlamentarii vor vota pentru aderarea României, dar avertizează că avizul PE e unul consulativ. „Presupun că opinia majoritară va fi una favorabilă, adică va fi da, important e acum numărul de voturi”, a spus ea. „Decizia va fi luată însă în Consiliu”, a adăugat eurodeputata.

Votul din Consiliul JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) trebuie să fie unanim pentru a asigura aderarea la termen a ţării noastre. Care sunt aşteptările oficialilor români? „Nu risc un pronostic. Va fi foarte clar o bătălie foarte serioasă şi foarte dură. României nu îi va fi simplu să adere la Schengen în martie 2011”, a declarat Orban.

ŢINTA: MARTIE

Calendarul probabil al aderării

  • Miercuri, 10 octombrie. Grupul de experţi europeni a trimis Parlamentului UE evaluarea privind stadiul pregătirii României.
  • Ianuarie-februarie 2011. Votul Parlamentului asupra proiectului de decizie privind aderarea.
  • Ianuarie-februarie 2011. Aprobarea deciziei în COREPER (ambasadorii statelor membre la UE – n.r.).
  • Februarie 2011. Decizia finală, a Consiliului JAI (Justiţie şi Afaceri Interne).
  • Martie 2011. Aderarea la Schegen, ridicarea controalelor la frontierele interne.

    …evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.