spot_img
spot_img
1.4 C
Vaslui
24-nov.-2024
spot_img
spot_img

Avalansã de evaluãri pentru elevi

- Advertisement -

Schimbãrile în învãtãmânt nu mai contenesc

TESTE… Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat cã începând din anul scolar 2013/2014 vor exista evaluãri nationale si la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a. Potrivit conducerii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Vaslui, aceste evaluãri sunt absolut necesare si au ca scop mobilizarea elevilor. “Cu cât elevul se simte mai des evaluat, cu atât va depune eforturi sã ia o notã bunã. Cred cã ar fi o idee bunã ca si în învãtãmântul liceal sã se realizeze o triere în clasa a X-a”, a declarat Doru Balan, inspector general adjunct al ISJ Vaslui.

Pricopie a declarat cã este necesarã o astfel de mãsurã în conditiile în care, pânã la clasa a VIII-a, nu existã nicio evaluare, scrie Mediafax. “Este vorba de sistemul de evaluare periodicã, evaluarea la clasa a II-a, la clasa a IV-a si la clasa a VI-a. Este o idee veche, nu am venit eu cu ea la Ministerul Educatiei, este o idee pe care institutiile specializate în stiintele educatiei din tarã si din strãinãtate o studiazã de ani de zile, iar principalul motiv pentru care trebuie sã introducem aceastã evaluare este acela cã noi, în sistemul nostru de educatie, pânã la clasa a VIII-a nu avem nicio evaluare de sistem. Evaluarea nationalã este prima evaluare dupã ani buni de scoalã. Sã nu ne mirãm când constatãm cã 25 la sutã din copiii nostri nu reusesc sã ia nota 5 la douã examene. Mã rog, nu sunt usoare, dar nu sunt nici grele, sunt examene de evaluare nationalã, Matematica si Limba româna, de la sfârsitul clasei a VIII-a”, a declarat ministrul Educatiei. Conducerea ISJ Vaslui considerã cã evaluãrile sunt binevenite. “în urma unui studiu realizat de Institutul de Stiinte ale Educatiei s-a demonstrat cã este necesarã impunerea unor evaluãri pentru cã, pânã la clasa a VIII-a, nu existã nici o formã de testare. Pânã nu experimentãm, nu avem de unde sã stim dacã este o mãsurã bunã sau nu, dar s-au fãcut evaluãri pilot care au avut rezultate bune. Cu cât elevul se simte mai des evaluat cu atât va depunde eforturi sã ia o notã bunã, satisfãcãtoare. Cred cã ar fi o idee bunã ca si în învãtãmântul liceal sã se realizeze o triere în clasa a X-a pentru cã în felul acesta elevii s-ar mobiliza”, a declarat Doru Balan, inspector scolar general adjunct al ISJ Vaslui. Aceastã pãrere este împãrtãsitã de cadrele didactice din Vaslui. “As aprecia mãsura propusã drept una potrivitã, dacã tinem cont de necesitatea ca elevii sã aibã experienta evaluãrilor, concursurilor si examenelor de timpuriu. Ca director de scoalã desemnatã scoalã-pilot în anul scolar precedent, apreciez cã organizarea concursului a necesitat destule eforturi. în numele colegilor profesori evaluatori as spune cã nu toate obiectivele, scopurile si finalizãrile acestei evaluãri au fost întelese pe deplin. Oricare va fi hotãrârea finalã, noi vom actiona astfel încât elevii nostri sã fie pregãtiti si competitivi”, a declarat Dorina Baban, director al Scolii Gimnaziale nr. 9.

Cei mai mici elevi, urmãriti atent de profesori

Pricopie a spus cã prin introducerea evaluãrilor nationale si la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a se poate urmãri mai bine cum evolueazã fiecare elev, dar si dacã si unde sunt probleme la nivel de scoalã, de clasã sau de elev. “Acest sistem va deveni standard, începând cu anul scolar 2013/2014. Prin urmare, dupã câtiva ani de grãdinitã, dupã clasa pregãtitoare, dupã clasa I, ajungem în clasa a II-a si putem sã vedem care este nivelul elevilor, iar informatiile respective le putem folosi pentru a vedea unde avem vulnerabilitãti, unde sunt probleme, la nivel de scoli, la nivel de clase, chiar la nivel de elev în raport cu ceilalti elevi”, a explicat Remus Pricopie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.